Новий календар ПЦУ. Коли будемо святкувати Трійцю, Різдво та Покрову у 2023 році

Цього року нас чекають великі зміни у церковному календарі. Дізнайтеся, як оновився православний календар для України і чим обґрунтовані нові дати.

2022-й рік поклав край всім зв’язкам України з минулим. Минулим, яке толерантно ставилося до російського, минулим, яке тримало у тіні нашу ідентичність, підміняючи автентичне штучним.

18 січня - свято ,події, іменини та прикмети
Новий календар ПЦУ

Чимало дискусій точилися саме коло церковного життя ще з часів здобуття Незалежності. По-перше, після 1991-го року виникло багато противників московського патріархату, які не погоджувалися з узурпацією церкви московитами. По-друге, багато колізій було щодо календаря свят. Ну ніяк не вкладалося те, що Новий рік ми відзначаємо перед Різдвом Христовим.

Проте, цього року все кардинально зміниться. ПЦУ приймає Новоюліанський календар. 24 травня було проведено Архієрейський собор, де і було взято це рішення. Остаточне затвердження відбудеться у липні на Помісному соборі.

За новим рішенням Різдво Христове буде відзначатися 25 грудня, як і колись, до приходу більшовиків і їхніх реформ. Щедрий вечір, тобто новорічне свято, органічно лягає до світського календарю і буде святкуватися 31 грудня. Ось повний перелік нових актуальних дат.

Новий календар ПЦУ
Новий календар ПЦУ

Цікаво, що духовенство говорить, що на ті монастирі та церкви, які не захочуть переходити на новоюліанський календар, строго примушувати не будуть. Панує думка про те, що потрібно аби все сталося гармонійно та без сторонньої сили.

Не змінять правило визначення дати Великодня. Воскресіння Христове вираховують відштовхуючись від таких умов: має пройти день весняного рівнодення, перша повня після 21 березня. Також враховуються дні неділі після першої повні та єврейських Песах.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини