Рубрики: Цікаве

Видаляємо пасинки у томатів правильно, щоб вони більше не росли: найкраще формування низькорослих помідорів

Для рясного плодоношення багато овочевих культур потребують відповідного догляду. Томати підходять під цю категорію, тому потрібно не забувати про пасинкування.

Для початку, розберемося, що таке пасинкування — це догляд за томатами та іншими овочевими культурами, який полягає у тому, щоб видаляти пазушні та бічні пагінці, які заважають мати хороший та багатий врожай. Редакція сайту Добрі новини підготувала для вас відповідні рекомендації стосовно правильного пасинкування помідорів.

Цей процес неабияк стимулює плодоношення томатів, але крім цього, від пасинкування є інші плюси:  відбувається перерозподіл поживних речовин, які концентруються саме на рості плодів. Також є велика ймовірність того, що кількість та розмір плодів збільшиться, що не може не тішити кожного фермера. У томатів підвищується якість плодів і проведення пасинкування сприяє кращому провітрюванню кущів.

Як та коли правильно пасинкувати томати

Одна з основних причин поганого врожаю — грибкові захворювання на рослинах, які виникають через нестачу вільного місця, бо кущі знаходяться занадто близько один до одного. Томати після пасинкування можуть “дихати” і мають доволі естетичний та приємний вигляд.

Як та коли правильно пасинкувати томати

Якщо ви бачите, що пагін вже досяг розміру у 5 см, його потрібно одразу видаляти і не тягнути з цим. Чим більшим стає пагін, який потрібно видалити, тим гірше буде для вашого врожаю. Для пасинкування у відкритому ґрунті існує два способи:

  1. Спочатку ваші томати вільно ростуть і ви не проводите ніякого пасинкування, а на початку серпня пора зайнятись зачисткою всіх пагінців. Вищипувати потрібно ті пагони, які вище кущів на 2-3 см. Квіти також не шкодуйте, вони лише забиратимуть сили у кущів.
  2. У цьому випадку пасинкування проводиться кожні 10 днів. Таким чином ваш город буде завжди виглядати охайно і ви можете не перейматися за якісь вашого врожаю.
Поділитися