Рубрики: Цікаве

Тільки побачила на листі жовті плями, одразу зробила розчин: обробка кабачків для врожаю до самої осені

Про що може свідчити поява жовтих плям на листі кабачків у пік сезону та чому це може бути небезпечно для врожаю? Розповідаємо, як допомогти рослинам.

Часто буває так, що у пік сезону раптово на листі починають з’являтися жовті плями. Здається, і полив правильний, і сонечко не сильно спекотне, але все одно рослина починає в’янути. Коли не допомагають навіть добрива у цій ситуації, слід звернутися до знань біології, пригадавши, що овочі можуть хворіти.

Біолог розповів, до чого може призвести пожовтіле листя на кабачках

Жовтуваті плями на листі можуть свідчити про те, що кущ підчепив дуже неприємну болячку “Пероноспороз”, яку у народі називають борошнистою росою. Проблема достатньо поширена та небезпечна, адже спершу вона майже не впливає на ріст врожаю та навіть не кидається в вічі. Проте, згодом все стає дедалі гірше, адже уражені ділянки зеленої частини овочу починають ставати коричневими, гниють та гинуть. Ба більше, сусідні кущі також починають підхоплювати інфекцію та занепадають.

Щоб впоратися з бідою, потрібно діяти у кілька кроків. Перш за все слід механічним шляхом видалити уражене листя. Далі навколо хворого куща потрібно перекопати землю та одразу залити ґрунт розчином кисляку або марганцю. У першому випадку дотримуємося пропорції 1:5, у другому 4 грами хімічної речовини розводимо у 20 літрах води.

Як правильно доглядати за кабачками

Крім цього потрібно обприскати рослини, аби пероноспороз не з’явився знов, розчином золи. Беремо 100-150 грамів попелу, краще за все пропалити деревину без домішок та пластику, та розводимо у 10 літрах води. Постійно помішуємо розчин, аби він не осідав. Вливати слід у попередньо підготовлену борозенку навколо куща та розпилюємо на кущі. Цю процедуру слід повторити потім за тиждень.

Поділитися