Рубрики: Цікаве

Не поспішайте зривати бур’яни: вони розкажуть все про ґрунт на вашій ділянці. Як провести детальний аналіз

Попри те, що бур'янам не місце на городі, експерти радять одразу не позбуватись від них. Бур'яни можуть розповісти вам багато корисного про ґрунт на вашій ділянці

Родючість ґрунту безпосередньо залежить від його хімічного складу. Дізнатись його можна за допомогою лабораторного аналізу. А можна стежити за деякими рослинами, які і про кислотно-лужний баланс вам розкажуть, і місце залягання ґрунтових вод покажуть, і навіть дадуть зрозуміти, яких мінералів не вистачає у землі. А ви, виходячи з цих знань, можете і правильне місце для майбутньої грядки підібрати, і комплекс добрив розрахувати. За такого підходу рослини завжди будуть здоровими, а врожаї дуже щедрими.

Що можуть розповісти про ґрунт бур’яни

Є безліч способів визначення кислотності ґрунту. Хтось використовує лакмусовий папірець, хтось поливає землю оцтом. Звичайно, ці способи не позбавлені сенсу, але ж куди простіше поспостерігати за бур’янами. Якщо ґрунт кислий, на ньому найчастіше зростатимуть жовтець, польовий хвощ, м’ята, кінський щавель, подорожник, осока та мох. Якщо ґрунт слабо кислий, його дуже любить небезпечний бур’ян осот. Поряд із ним на такому ґрунті добре ростуть осока, пирій, ромашка та вітряниця.

Як розпізнати, який ґрунт у вашому саду або на огорожі по бур’янах, які там постійно ростуть

Нейтральний ґрунт – найідеальніший для садівництва. Розпізнати його можна по мати-й-мачусі, кропиві, деревію, кльову і лободі. Якщо ґрунт лужний, на ньому не ростуть культурні рослини, а от лопух, берізка, полин і шавлія лучна його просто обожнюють. Найгірший знак – мох, що розповзається по землі. Він любить кислий, вологий і щільний ґрунт, з нестачею поживних речовин.

Що стосується хімічного складу землі, за допомогою бур’янів ви теж можете дізнатись про деякі цікаві речі. Азот потрібен кожній культурній рослині для формування зеленої маси. Його надлишок так само поганий, як і нестача. А визначити стан ґрунту можна за наступними рослинами.

Експерти розповіли, як по бур’янах зрозуміти, який у вас ґрунт і що в ньому міститься

Щириця загнута дуже любить гумус та азот. Якщо у вас росте така у саду – це гарна ознака. Ось тільки самого бур’яну позбутися не так вже й просто. Ще на багатих азотом ґрунтах можна зустріти лободу, яглицю і кропиву.

Поділитися