Рубрики: Цікаве

Підслухала в черзі на базарі, під якими деревами земля для розсади найкраща: ще встигнете зібрати до морозів

Зазвичай землю для розсади городники та садівники беруть зі своєї ділянки. Розповідаємо, під якими деревами можна знайти найкращий ґрунт для молодих рослин

Якщо ви хочете бути впевнені в якості ґрунту та навіть значно заощадити, то рекомендуємо заготовляти землю для майбутньої розсади самостійно восени. Щовесни нас “мучить” одна проблема: як зробити так, щоб виросла хороша розсада. Багато городників мали змогу переконатись, що придбані у спеціалізованих магазинах ґрунтові суміші не завжди забезпечують хорошу якість розсади, трапляються й невдачі.

Саме тому починати заготовляти необхідні компоненти ґрунтосуміші для майбутніх посівів потрібно самостійно та заздалегідь. Одним із таких компонентів є звичайна земля – звичайний ґрунт із вашої ділянки. Проте, існують і деякі складнощі у такому процесі. Очевидно, що знайти потрібної якості та складу землю на ділянці, яка має лише 4-6 соток, буває проблематично. Де взяти такий ґрунт, щоб не нашкодити розсаді та не занести інфекцію?

Експерти розповіли про головні правила підготовки землі для розсади

Часто садівники та городники вирішують взяти землю у плодовому саду. За словами експертів, це чудове рішення. Однак навіть тут є деякі обмеження. Так, наприклад, єдине місце, звідки не варто брати ґрунт для своєї розсади, це ягідні чагарники: аґрус, смородина. Річ у тім, що на них майже завжди присутні різні хвороби та шкідники. І в жодному разі не варто брати землю на грядках із садовою суницею або полуницею.

Яку землю найкраще брати для розсади

А ось під яблунею, грушею – тобто під будь-якими насіннячковими культурами – брати землю можна. Тому що на цих деревах немає “близькоспоріднених” до овочевих культур хвороб і шкідників. До речі, не забудьте віддячити плодові дерева за те, що взяли у них верхній шар землі. Дайте їм перегній, змішайте його із ґрунтом. Якщо щось забрали – віддаємо назад, а заразом заповнюємо нестачу поживних речовин під деревом. І для своєї майбутньої розсади також запасаємо перегній.

Поділитися