Рубрики: Цікаве

Жива мульча – для тих, хто цінує свій час: для 100% результату потрібно просто розкидати насіння на ділянці

Догляд за власним городом – справа складна та довга. Саме тому, коли є хоча б маленький шанс зекономити власні ресурси, варто обов'язково його використовувати.

Про мульчу, її різновиди та способи застосування кожному досвідченому городнику відомо чимало. Тепер варто розібратися в тому, що ж цікавого можна дізнатись про особливу мульчу, яку називають “живою”.

Що відомо про живу мульчу

З часом городники прийшли до думки, що сидерати можна використовувати і як мульчу, якої завжди так не вистачає. Але не так, як ми звикли це робити: сіяти сидерати, скошувати і цією масою закривати грядки. Цей процес спростили до всього лише однієї дії: просто сіємо та забуваємо. Розповідаємо про цей досвід для “ледачих”, для економних, для зайнятих і просто для тих, хто цінує свій час.

Експерти розповіли, як правильно використовувати живу мульчу на своєму городі

Що ж таке жива мульча? Це мульча, яка росте разом із рослинами. Тобто, теоретично – це посадка сидератів разом із розсадою. Начебто просто, але чомусь ми не використовуємо цей прийом ні навесні, ні влітку, а вважаємо за краще саджати сидерати там, де вже немає культурних рослин.

Причина зрозуміла: сидерати будуть конкурентами культурних рослин у боротьбі за воду та харчування – неважко здогадатися, хто переможе. І друге – доглядати за грядками буде дуже складно. Єдиний час, коли цих мінусів не буде – осінь.

Посаджена восени жива мульча дасть садівникові низку переваг. Так, наприклад, вона захистить посадки від морозів, для чого не потрібно буде купувати те, чим ми мульчуємо грядки: гній, лушпиння, тирсу, кору. Крім того, якщо як мульча ви використовуєте органіку з городу, не потрібно заготовляти її та перетягувати по городу, а це важка праця для деяких садівників.

Як правильно використовувати живу мульчу на городі

Де можна садити живу мульчу? Так, наприклад, доцільно посадити сидерат, що швидко росте, в грядках з полуницею, особливо з молодими посадками. Цікавить городників і питання про терміни посіву живої мульчі. Розрахуйте, який шар вам потрібний. Головне, щоб мульча не зацвіла до морозів. Наприклад, у грядках із часником і полуницею її можна садити раніше, а от у багаторічниках, деревах та чагарниках – якомога пізніше.

Поділитися