Рубрики: Цікаве

Як правильно сіяти полуницю на розсаду у лютому: рослина виросте міцною та здоровою з цим простим лайфхаком

Вже незабаром почнеться сезон посіву насіння на розсаду. Розповідаємо про дієвий метод, як посадити полуницю, аби вона дала щедрий врожай і була смачною та солодкою.

Якщо ви мрієте про смачні та стиглі полуничні ягоди зі своєї грядки ще до літа, лютий – ідеальний час для початку висаджування смачної рослини на розсаду. Перш за все, потрібно подбати про якісний та підготовлений ґрунт – він має бути рихлим і розсипчастим, але без перенасичення добривами.

Як посіяти полуницю на розсаду

Експерти рекомендують оптимальний склад ґрунту для посіву насіння полуниці на розсаду. Вам знадобиться використати компст або перегній, землю з городу та деревну золу у співвідношення 3:3:0,5. Крім того, ви можете використати і наступний варіант: дернова земля, торф та пісок у співвідношення 2:1:1. Такий ґрунт забезпечить вашій розсаді всі необхідні умови для здорового росту та насиченого смаку майбутніх плодів.

Експерти порадили найкращий спосіб посіву насіння полуниці на розсаду – буде сильна та солодка

Після ретельного змішування компонентів, важливо піддати ґрунт процедурі дезінфекції. Можна провести прожарювання в духовці за температури 150 oC протягом 30 хвилин, промороження або обробку міцним розчином марганцівки. Після такої дезінфекції зберігайте ґрунт кілька тижнів у теплому місці, щоб сприяти розвитку корисних бактерій, які будуть важливі для насіння. Такий підхід допомагає створити оптимальні умови для здорового росту рослин та гарантує успішне проростання насіння.

Для дезінфекції насіння важливо провести кілька етапів. Насіння слід занурити в розчин марганцівки (0,5%) протягом 30 хвилин, а потім ретельно промити його у чистій воді. Далі виконуємо стратифікацію. Розкладаємо насіння на вологу ганчірку, покриваємо її ще однією вологою ганчіркою і згортаємо в рулон, який поміщаємо у спеціальний пластиковий контейнер або іншу пластмасову місткість. Тримати таку конструкцію потрібно у теплому місці протягом 2 днів, а потім переносимо його на декілька тижнів у ящик для овочів у холодильнику.

Експерти порадили найкращий спосіб посіву насіння полуниці на розсаду – буде сильна та солодка

Важливо слідкувати, щоб ганчірки не висихали, а також регулярно провітрювати контейнер та зволожувати його рідиною – водою. Перш ніж починати посів, слід злегка підсушити насіння. Цей процес забезпечить вам здоровий та ефективний старт для вирощування здорової та смачної полуниці. Після дезінфекції ґрунту для вашої розсади, перекладіть його в тару, яку перед цим варто вимити розчином марганцівки. Місткість потрібно добре ущільнити та зволожити. Розподіліть насіння рівномірно по всій поверхні, створюючи ряди з відстанню між ними 3-4 см.

Не занурюйте насіння глибоко, оскільки воно проростає під впливом світла. Накрийте тару прозорою кришкою зі спеціальними отворами для повітрообміну і помістіть її у світле та тепле місце, де воно не буде стояти під прямим сонячним промінням.

Поділитися