Рубрики: Цікаве

Як посіяти гладіолуси, щоб квітли до холодів: спосіб з бабусиної книги виявився крутіше порад з інтернету

Чудовою прикрасою садової ділянки стане такий яскравий і пишний представник сімейства ірисових, як гладіолус.

Для початку потрібно визначитися з термінами посадки. В першу чергу потрібно орієнтуватися на погодні умови. До моменту посадки грунт на глибині 10 сантиметрів повинен прогрітися до 10 градусів тепла, і ви повинні бути впевнені, що не повернуться заморозки.

У середньому у південних регіонах до посадки можна приступати вже в кінці квітня.

В середній смузі – на початку або в середині травня.

Садять гладіолуси тільки навесні, адже зимівлю в грунті вони не переживуть.

Успіх вирощування безпосередньо залежить від якості обраного посівного матеріалу. Всі екземпляри повинні бути здоровими, не зморщеними блискучими без ознак хвороб.

Також не варто вибирати занадто великі цибулини, адже вони, швидше за все, вже кілька разів цвіли. Оптимальний розмір цибулин складає від двох до чотирьох сантиметрів.

Щоб гладіолуси виросли сильними та здоровими необхідно вибрати відповідне місце для посадки. Воно має бути сонячним та захищеним від холодних вітрів та протягів.

Грунт має бути слабко кислий і гарно дренований.

Для знезараження грунту пролийте його розчином фітоспорину. Після цього грунт розпушіть і вирівняйте граблями.

Підготовку цибулин після зими краще розпочати за пару тижнів до посадки.

Для початку цибулини очищають від сухих лусок, що розташовуються на поверхні. Робити це потрібно навесні, незадовго до висаджування. Якщо видалити лусочки восени, то шанси перезимувати у цибулин різко скорочуються.

Як посіяти гладіолуси, щоб пишно квітли

Потім уважно огляньте посадковий матеріал. Поверхня повинна бути здоровою, гладкою і блискучою.

Далі цибулини потрібно проростити. Для цього їх розкладають паростками вгору і поміщають у сухому теплому та світлому місці. При цьому на них не повинні потрапляти прямі сонячні промені.

Готові до висаджування паростки повинні бути в довжину від 1 до 10 сантиметрів, а кореневий горбок повинен бути не більше трьох міліметрів.

Для попередження захворювання перед висадкою рекомендується замочити цибулини в розчині фітоспорину або фундазолу на 30 хвилин.

Після цього посадковий матеріал можна замочити на 10 годин у розчині якогось стимулятора росту.

Висаджувати гладіолуси можна як в окремі лунки, так і в траншеї. Глибина посадки залежить від розміру цибулин. Щоб обчислити її точно потрібно діаметр цибулини помножити на 3. Якщо розмір посадкового матеріалу 4 сантиметри, то садити його потрібно на глибину 12 сантиметрів.

На дно лунки або траншеї насипають шар піску, товщиною близько 2 сантиметрів, потім розкладають цибулини, зверху знову присипають невеликою кількістю піску, а вже потім засипають грунтом.

Після посадки грядку добре поливають і мульчують тирсою, перегноєм або торфом. Один раз 5-10 днів потрібно щедро поливати рослини злегка теплою водою.

Норма витрати води приблизно 10-15 літрів на один квадратний метр.

Поділитися