Рубрики: Цікаве

Пузаті, криві, несмачні і їх мало: сусідка дивується, чому не вдається врожай огірків. Що вона робить не так

Не кожен дачник може похвалитися гарним врожаєм огірків, часто-густо вони плоди виходять пузатими, кривими, водянистими і гіркими навіть на фоні гарного догляду за розсадою.

Якщо при вирощуванні огірків вам знайома ситуація, коли грядки удобрені, полив регулярний, сорт вдалий, а результату немає, то ця стаття для вас. Ситуацію цілком можна виправити, зрозумівши конкретні причини та дії, які призвели до цього.

Що не можна робити, щоб не залишитись без врожаю огірків

Загалом можна виділити кілька ситуацій, небажаних для вирощування огірків. Але варто зауважити, що дехто робить саме так, а врожаю – гора. Вся справа в тому, як ви діяли в кожній конкретній ситуації. Отже, ось що може призвести до втрати смаку, порожнечі всередині плодів та незвичайної форми, а також до недостатнього врожаю огірків:

  • посадка у високі грядки;
  • удобрення лише органічними добривами;
  • удобрення квасом із кропиви;
  • удобрення тільки курячим послідом;
  • надто щедрий полив;
  • сорти, які здатні до самозапилення.
Городники розповіли про найпоширеніші помилки при вирощуванні огірків

На думку фахівців-агрономів, причини перерахованих вище проблем з врожаєм огірків можуть бути викликані надлишковим поливом та незбалансованим харчуванням рослин, коли азот у надлишку, а інших елементів недостатньо. Форма плодів у вигляді бочонків також може вказувати на дисбаланс між азотом та калієм на користь першого елемента.

Хороше зростання сильних пагонів не свідчить про здоров’я рослини і не завжди гарантує плодоношення. З початком плодоношення потреба огірків у різних елементах, в першу чергу в калії (відповідає за велику кількість врожаю і смаку) різко зростає, а калій швидко вимивається з ґрунту, особливо на легких і пухких грядках.

Тож основна причина поганого та неякісного врожаю – незбалансоване харчування і полив. А високі грядки та інше – це те, що порушує цей баланс.

Городники розповіли про найпоширеніші помилки при вирощуванні огірків

Високу грядку доцільно закрити чимось, щоб уберегти землю від перегріву та пересихання. З високої грядки швидше вимивається калій, тому що ґрунт у ній висихає швидше, і його поливають частіше. Ось чому варто обов’язково додавати калійно-фосфорні добрива у великій кількості при облаштуванні високої грядки. Це може бути сульфат калію, суперфосфат або зола чи кісткове борошно для органічного фосфору.

Чим вище грядка, тим сильніше земля нагріватиметься, а волога випаровуватиметься, тим частіше ви будете її поливати, але від частого поливу ґрунт буде ущільнюватися, тому в даному випадку в грядку треба додати крупнозернистий річковий пісок, перліт або верховий торф.

Однак при цьому концентрація поживних елементів ґрунту знижується. Це теж може стати причиною того, що на момент плодоношення огірків потрібних елементів буде недостатньо. Тому, облаштовуючи високу грядку, спробуйте розрахувати, наскільки більше через її висоту та склад ґрунту зросте потреба в калії та кальції, і внесіть додаткові дози добрива. Або стежте за формою плодів і реагуйте при виявленні недоліків внесенням елемента, якого бракує.

Поділитися