Рубрики: Цікаве

Часник відрами збираю: мій “лінивий” метод вирощування не підводить вже багато років. 5 часникових хитрощів

Ця рослина дуже популярна серед садівників за свою невибагливість, а також за неповторний гострий смак і масу корисних властивостей. Але є часникові хитрощі, які посилюють врожайність.

Часник є такою культурою, яка після посадки не вимагає особливого догляду. Часник допустимо висаджувати як навесні, так і восени. Осінні посадки дають багатий урожай. Сам часник при цьому виходить дуже соковитий та ароматний. Але є суттєвий недолік. Осінній часник має невеликий термін зберігання. Навіть при дотриманні всіх норм і правил зберігання головки рано починають чорніти і гнити. Тому досвідчені городники вибирають весняний варіант посадки. До посадкових робіт приступають відразу ж, як тільки сходить сніг. Грунт повинен прогріватися до +5 градусів. Орієнтовно це кінець квітня чи початок травня.

Підготовка до посадки

Перш ніж розпочати посадку, потрібно підготувати посадковий матеріал. Для цього часник поділяють на окремі зубчики, не пошкоджуючи шкірки. Потім їх поміщають на вологий рушник. Рушник згортають і забирають на кілька днів у прохолодне місце, можна покласти його в холодильник. Часник є сонцелюбною рослиною. Його висаджують на добре освітлених територіях. Часник добре уживається з такими культурами, як: картопля, огірки, цибуля, помідори. Небажаним є сусідство з капустою та горохом. Ці овочеві культури перешкоджають зростання та розвиток часнику. Ідеальним варіантом є місце, де раніше вирощували баштанні або бобові культури.

Садівники назвали найкращі методи вирощування часнику

Підготовка ґрунту

Часник не боїться холоду. Він починає рости навіть при температурі повітря трохи вище за нуль. Не варто затягувати посадкові роботи. Інакше часнику не вистачить часу дозрівання. За дотримання всіх норм урожай можна буде отримати вже наприкінці серпня або на початку вересня. Часник відрізняється слабкою кореневою системою, тому він потребує зволоженого ґрунту. Найкраще підійде нейтральний ґрунт. Якщо ґрунт слабокислий, його слід розбавити золою. Заздалегідь, за два тижні до посадкових робіт, ґрунт слід підживити перегноєм або компостом. Землю потрібно розкопати, розпушити за допомогою грабель.

Висадження часнику

Часник висаджують рядами. Борозни не варто робити глибше 4 см. Зубочки висаджують на відстані 5 см один від одного. Якщо сорт великий, то цю відстань можна збільшити на два-три сантиметри. Борозни присипають землею, злегка приплескуючи. Між рядами витримують відстань, що дорівнює 40 см. Це роблять для того, щоб рослина була зручно прополювати і розпушувати. Щоб захистити ґрунт від пересихання, його потрібно замульчувати з використанням сухої соснової хвої або сухої трави.

Догляд

Ярому часнику буде потрібно набагато більше уваги після посадки, ніж озимому. До появи перших сходів, рослини потрібно поливати. Полив буде потрібний і протягом чотирьох тижнів після посадки. Після цього часник поливають лише за посушливу погоду.

Підгодівля

Для покращення врожайності рекомендується удобрювати рослини азотистими добривами. Під час появи перших сходів буде корисним хлористий калій. Як мінеральне добриво підійде гній або компост. Друге підживлення роблять, коли почнуть утворюватися цибулини. Для цього періоду будуть корисними комплексні добрива.

Поділитися