Рубрики: Цікаве

Свекруха перестаралася з підкормкою огіркових кущів на етапі розсади: виросли пусті огірки. Не робіть так

Багато сил пішло огіркам на зав'язь. І важливо відновити їх, важливо дати достатньо елементів живлення для формування зеленців, для цвітіння та зав'язі. І важливо підтримувати кореневу систему.

Важливий елемент живлення – азот. Не менш важливий, який обов’язково потрібно внести – калій та магній. І про фосфор не варто забувати. Оптимальним та компромісним рішенням буде внесення комплексних добрив. Піде на користь обприскування комплексом мікроелементів. Це великі істини, але не зовсім. Виявляється, дуже просто нашкодити огіркам – внести добрива, які їм не потрібні. Але, які “модні”. Або які не вносять на цьому етапі вегетації. Огірок проти цих добрив – особливо на цьому етапі. Прислухаємось до огірків.

Органіка

Гній, курячий послід і навіть перегній не варто вносити у червні, липні. Особливо якщо кущ гармонійно розвинений, не потребує екстреної стимуляції росту листя. Ці підживлення можуть провокувати “жирування” куща – надмірне зростання ліани, листя на шкоду зеленцям, цвітінню.

А ще, підвищення у прикореневій зоні температури, коли настає тепло і навіть спека – це здатне викликати зниження швидкості формування зеленців: адже коренева рослина поверхнева. І це погіршить зав’язність, знижує врожайність, пригнічує рослини. Як і органіки, що виділяються при розкладанні. Зрозуміло, органіка важлива, але при підготовці з осені грядок, у крайньому разі при посадці – компост, перегній під шаром ґрунту, щоб не торкався коренів.

Нашатир

Чомусь його називають альтернативою мінеральним добривам, хоча це теж не органічне. Випаровування аміаку при внесенні “по листу” – опік поверхневої та делікатної кореневої системи. Але це не все: аміачний азот не рекомендують вносити у великих кількостях, його оптимальна норма внесення – близько 15% від частки азотних добрив, решта – нітратні.

Нітрати – це погано? Ні, рослини використовують усі форми. І в результаті нітрат все одно стане амонієм. Тільки перевищення норми внесення нітратів не пригнічує зростання рослин та розвитку – просто не корисно нам. А надлишок амонію – спершу провокує нестримне зростання зеленої маси, потім токсичний вплив саме для рослин. У будь-якому випадку надлишок будь-якого азоту не потрібний. Краще вносити або мінеральні добрива відповідно до інструкції та потреби рослин, або не вносити нічого.

Спеціалісти назвали підживлення, яке знижує врожайність огірків

Дріжджі

Корисне підживлення – але на початку вегетації, росту батогів. І воно не для рослин, а для ґрунтових мікроорганізмів, які переробляють органіку. В цілому не рекомендують вносити дріжджі на бідному ґрунті, не забезпеченому органікою. Краще все ж таки вносити їх на початку вегетації, якщо є думка, що вони потрібні.

Поділитися