У буряків червоніє листя, коренеплоди не ростуть: дід Іван підживлює рослини грамотно. Золоті рецепти

Не всі дачники можуть похвалитися врожаєм буряка. Особливо важко дається вирощування коренеплоду городникам-початківцям. Головне – терпіння! Необхідно уважно спостерігати за культурою.

Наприклад, якщо у рослин почервоніло листя, це свідчить про наявність проблеми. У результаті коренеплоди так і залишаться маленькими, твердими та несмачними. Сьогодні розповімо про важливі дії, які потрібно провести.

Основні проблеми при вирощуванні буряків

Буряк прийшов до нас із Середземномор’я. Це означає, що у нас немає відповідного клімату для її вирощування. Точніше наша погода не зовсім підходить культурі. Заморський представник страждає від різких перепадів температури. Часто буває, що при настанні похолодання буряк зупиняється у рості – сидить, як укопаний. У цей момент допоможуть антистресові препарати – швидко повернуть рослини до життя. При необхідності посадки обробляю препаратом Епін.

Отримати високий урожай буряків не вдасться у невідповідному ґрунті. Культура не зростатиме в занадто щільному, глинистому ґрунті, і в ґрунті з невідповідною кислотністю. Тому грядку для посадки буряків важливо підготувати ще з осені. Якщо ви вже посадили насіння буряка, над поверхнею проклюнули листочки і завмерли, рекомендуємо підгодувати препаратом Агромел. Норма приготування: на відро води 100 мл засобу. Після проведення процедури розпушити ґрунт на глибину 10 см. Важливо провести процедуру, щоб коренева система залишилася не травмованою. Потім на поверхню розсипати скошену траву.

Городники назвали найдієвіші методи підживлення буряка
Городники назвали найдієвіші методи підживлення буряка

Ну і остання проблема, з якою зустрічаються городники при вирощуванні буряків – це ґрунт бідний натрієм. Це поширене повсюдно. Присутність натрію у ґрунті спостерігається у дуже малих кількостях. Іншим культурам це не шкодить, але буряк не може нормально розвиватися без цього елемента. Культура починає бунтувати та припиняє рости. Саме дефіцит натрію призводить до такої проблеми, як почервоніння листя.

Як вирішити проблему?

Ще один аспект. Листя може ставати червоним через накопичення цукрів. Якщо рівень натрію достатній, то рослини правильно реагують:

  • завдяки ультрафіолетовим променям у листових пластинах утворюється хлорофіл;
  • потім він перетворюється на необхідні рослині елементи, зокрема, в цукор;
  • натрій бере участь у процесі перегону цукрів із листя в коренеплоди;
  • там елемент осідає та сприяє зростанню буряків.

При дефіциті натрію весь цукор залишаються в листі. Коренеплоди не отримують харчування та не ростуть. Проблему можна вирішити. Рекомендуємо полити посадки буряків розчином кухонної солі. Якщо є морська – ще краще. Адже в ній більше мікроелементів.

40 г солі розчиняю у відрі води, перемішуємо до розчинення. Поливаємо грядки з розрахунку 10 л на 1,5 м2 зайнятої площі. Увага! До та після поливу сольовим розчином обов’язково потрібно пролити грядки чистою водою.

Популярне

Подібні новини