Черемховий довгоносик і вишнева попелиця більше не турбують мій сад: календар обробки плодових від шкідників

Шкідники на ягодах - частий "головний біль" городників. Можна, звісно, обприскати дерева хімією, та навіщо, якщо є маса ефективних безпечних способів.

Черемховий довгоносик – жук сірувато-коричневого кольору, який пошкоджує черемху, вишню та сливу. Жуки зимують у верхньому шарі ґрунту під грудочками та рослинними залишками. Навесні вони виходять і харчуються листям, підгризаючи черешки, через що листя обсипається.

Жуки також пошкоджують зелені пагони та зав’язі, прогризаючи кісточки і з’їдаючи ядра. У першій половині червня самки відкладають яйця на ядра кісточок, прогризаючи біля тесляра, що тоді ще м’який.

Личинка довгоносика розвивається всередині кісточки, харчуючись ядром. Щоб вибратися з твердої кісточки, довгоносик розширює вхідний отвір, харчуючись соком та м’якоттю плода. Після виходу з кісточки жуки йдуть на зимівлю і вже не харчуються.

Заходи боротьби з довгоносиком включають збирання та знищення рослинних залишків і перекопування ґрунту під кущами до виходу жуків з місць зимівлі. Під час розпускання листя жуків струшують на підстилку і знищують. Добрі результати дає обприскування хлорофосом у період розпускання листя до початку цвітіння. Після кінця цвітіння обприскування повторюють.

Садівники розповіли, як правильно обробляти вишню від шкідників
Садівники розповіли, як правильно обробляти вишню від шкідників

Для боротьби з черемховим довгоносиком зробіть настій з полину. Готують його наступним чином: заливають 300 грамів сухої трави полину відром води, доводять до кипіння і настоюють протягом кількох годин. Після цього проціджують і обприскують дерева у вечірній час, повторюючи процедуру кілька разів на тиждень.

Вишнева попелиця – це шкідник із грушоподібним тілом чорного кольору. Яйця зимують, а навесні личинки з’являються при розпусканні бруньок і починають живитися нижньою стороною листя, утворюючи колонії.

Вони ушкоджують молоді нижні частини рослин, особливо щільно заселяючи кореневу поросль. Сильно пошкоджені кущі погано переносять зимівлю та підмерзають.

Щоб боротися з вишневою попелицею, можна використовувати настій із золи та мила. Беруть 300 грамів деревної золи, заливають її п’ятьма літрами води і настоюють протягом доби, періодично помішуючи. Потім додають 40 грамів рідкого мила, ретельно перемішують і обприскують уражені дерева та кущі, приділяючи особливу увагу нижній частині листків.

Заходи боротьби з попелицями схожі з іншими шкідниками, але також необхідно своєчасно вирізати та знищувати кореневу поросль разом з попелицями.

Календар заходів щодо захисту вишні:

У квітні: зібрати рослинні залишки і перекопати ґрунт під кущами.

У травні: струсити черемхового довгоносика.

У червні: провести обприскування хлорофосом проти черемхового довгоносика і карбофосом проти попелиці.

У липні: обприскування чорноплідної горобини карбофосом проти попелиці та вишневого слизового пильщика, вирізка молодої порослі вишні, заселеної попелицями.

У серпні: обприскування вишні хлорофосом або кальцинованою содою проти вишневого слизового пильщика.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини