Уже 10 років доглядаю за гладіолусами за цією перевіреною схемою, і сад просто буяє яскравими квіточками

Гладіолуси завдяки своїм неймовірно яскравим кольорам та здоровенним квіткам на довгих квітконосах додають саду живих барв. Дізнайтеся, як правильно слід доглядати за цією рослиною.

Час посадки

Зазвичай для успішної посадки гладіолусів експерти рекомендують підготувати ділянку ще восени, додавши в ґрунт мінеральні та органічні добрива. Висаджувати рослину радять в кінці квітня або на початку травня, коли ґрунт вже прогріється до температури щонайменше 10 градусів.

Підготовка цибулин рослини

Для того, щоб забезпечити успішний ріст гладіолусів, важливо підготувати цибулинки рослини приблизно за місяць до їх висаджування. Спершу почніть з очищення сухої луски, яка може заважати проростанню пагонів.

Після цього розмістіть очищені цибулини в ящиках і перенесіть їх у тепле місце з температурою не менше 22 градусів. Перед самою посадкою замочіть цибулини в розчині мідного купоросу або перманганату калію для дезінфекції.

Вимоги до складу ґрунту та сонячне освітлення

Для гладіолусів найкраще підходить добре дренований ґрунт з помірною родючістю, тоді як кислого або вапняного типу землі варто уникати. Ці рослини здатні чудово розвиватися на добре освітлених ділянках, тому рекомендується обирати на клумбі місце, що отримує достатню кількість сонячного світла.

Ці "золоті" правила садівництва безперечно допоможуть вам у правильному догляді
Ці “золоті” правила садівництва безперечно допоможуть вам у правильному догляді

Правильний полив

Під час посухи дуже важливо регулярно поливати гладіолуси, намагаючись забезпечити близько 1 літра води на один квадратний метр. Також після проведення поливу варто не забувати розпушувати ґрунт.

Обрізка та підтримка рослини

Для того, щоб уникнути появи різноманітних хвороб та шкідників, рекомендується видаляти зів’ялі суцвіття гладіолусів. А високим сортам потрібно забезпечити надійну систему опори.

Підгодівля

Експерти відзначають, коли з’являється третій листок, це означає, що настав час для проведення підживлення. Для цього можна внести по 30 грамів фосфорних та азотних добрив і 20 грамів калійних. Другу підгодівлю рекомендується проводити, коли у рослини з’явиться шість листочків, використовуючи при цьому таку ж саму кількість добрив, як і під час першого внесення, або ж змішану суміш (30 грамів).

Популярне

Подібні новини