Піна на бульйоні: чи потрібно знімати пінку при варінні м’яса та звідки вона взагалі береться

Біла піна на бульйоні з'являється кожного разу під час приготування? Чому вона береться на супі та чи є вона небезпечною? Дізнайтеся про все далі у матеріалі.

Сіро-біла маса на бульйоні — не рідкість під час приготування супу чи навіть борщу. Виглядає вона не естетично і у багатьох господинь, особливо новачків, з’являється питання: як же ж її позбутися та чи не нашкодить вона страві, здоров’ю.

Тривалий час побутувала думка про те, що нагору спивають шлаки, які накопичувалися у м’ясі, антибіотики і просто бруд. Вважалося, що пінка може бути навіть небезпечною. Втім, всі міфи згодом було розвіяно і виявляється, те, що плаває під кришкою — нічого іншого, як білок, який згорнувся через високу температуру води, у якій все вариться.

Чи потрібно знімати пінку при варінні м’яса

Чи потрібно цю масу видаляти? Класичні рецепти кухонь різних народів світу наголошують на тому, що бульйон має бути прозорим. Наваристий суп — пережиток голодних радянських років, коли все було у дефіциті і люди, аби прокормитися, додавали для жирності навіть сало у суп. “Найчистіший” бульйон виходить від час варіння дієтичного м’яса: курки або індичатини.

На ваше здоров’я пінка, звісно, не вплине, а ось на смакові якості страви може і вона буде віддавати присмаком крові. Крім цього, після охолодження верхній шар чи то супу, чи борщу осідає на кришці та стінках каструлі, і потім дуже важко буде прибрати бруд з посуду.

Чи потрібно знімати пінку при варінні м’яса

Чим збирати сіро-білу масу зверху залежить від навичок та вправності господині. Немає єдиного лайфхаку, який би допоміг бульйону лишатися світлим весь час. Прибрати непотрібний залишок можна звичайною ложкою або шумівкою. Деякі кухарі взагалі радять проціджувати рідину після того, як вода скипить, а м’ясо звариться.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини