Ой, які бабуся шедевральні біляші готує: начинка у неї виходить дуже соковита, а скоринка мега-золотиста

Біляш - шедевр фастфуду. В кулінарії 1959 року взагалі немає цього слова. У книзі про смачну та здорову їжу він називається ватрушка з м'ясом! Класичні сучасні рецепти практично не відрізняються.

Зверніть увагу на тісто. Борошно, дріжджі, сіль – все! Жодної здоби. Справді, навіщо зайва олія, наприклад, у виробі з жирною начинкою, що смажиться на сковороді у великій кількості жиру? Логічно припустити, що в тісті для біляшів найголовніше це якість дріжджів. Не забуваймо перевірити!

Інгредієнти:

  • Борошно 2 склянки (350 г);
  • Вода 1 склянка (250 мл);
  • Дріжджі 1 пакетик
  • Рослинна олія 0,5 л (якщо смажити у фритюрі);
  • Цукор 1 ст. ложка (25 г);
  • Сіль 1 ч. ложка;
  • М’ясо 300 г;
  • Цибуля 1 шт. (100 г);
  • Спеції для фаршу до смаку.
Шеф-кухар розповів, як швидко та смачно приготувати біляші
Шеф-кухар розповів, як швидко та смачно приготувати біляші

Приготування:

Крок 1. Готуємо тісто. Зробимо універсальне тісто. Воно просте, смачне, пісне, що підходить до будь-якої начинки. Перевіряємо термін придатності борошна та дріжджів, температуру води у склянці. Вона має бути теплою, 35 градусів, як температура тіла. У ємність для замішування висипаємо борошно, яке просіюємо та додаємо чайну ложечку солі. У середині робимо ямку і засипаємо туди 1 ст. ложку цукру та пакетик дріжджів. Перемішуємо. Підливаємо трохи води та перемішуємо. Поміщаємо на 30 хвилин у тепле місце.

Крок 2. Готуємо фарш. Прийнято, що у біляшах він жирний. Купуємо чи робимо самі свинячо-яловичий фарш у пропорціях 1:1. Дрібно нарізаємо 1 велику цибулину і обсмажуємо в 2-х столових ложках олії. Змішуємо із фаршем.

Крок 3. Відкриваємо ємність із тістом. Дріжджі почали пузиритися. Значить, все нормально, вони активувалися! Додаємо в борошно 1 ложку солі, воду, що залишилася, 4 ложки соняшникової олії, або 3 ложки олії і 1 ложку майонезу і вимішуємо тісто до однорідності. Секретний інгредієнт. Досвідчені кулінари додають до дріжджового тіста соду! Промішуємо, як слід, змащуємо олією, накриваємо кришкою, щоб не завітрилося і залишаємо на 40-60 хвилин у теплому місці.

Крок 4. Надягаємо фартух, готуємо робоче місце: стіл, зліва ємності з борошном, олією, водою і рушником для рук, праворуч піднос, серветка. Коли тісто збільшиться у 1,5-2 рази, починаємо працювати. Присипаємо стіл борошном, викладаємо тісто, вимішуємо 10 хвилин! Воно липне до рук – змащуємо руки олією, тісто забирає борошно – підсипаємо ще. Повинно вийти еластичне, гарне тісто. Тісто відкритим не залишаємо, змащуємо олією чи накриваємо.

Крок 5. Руками надаємо тісту форму ковбаски. Нарізаємо тісто на потрібні нам шматочки – 14 шт. Скочуємо їх у кульки, накриваємо рушником. Розгортаємо кульку в коржик. Працюємо спочатку качалкою, потім руками. Пальцями сильніше розплющуємо краї коржів, бо потім ми їх збиратимемо в грудочку. Беремо потрібну кількість фаршу, розмазуємо його по коржі, щоб прилипло. Так фарш швидше приготується. Збираємо біляші. Викладаємо їх на піднос, змащуємо олією, накриваємо серветкою і даємо відстоятися.

Крок 6. Наливаємо на сковорідку маслом шаром 0,5 – 0,7 см, добре розігріваємо. Викладаємо біляші отвором вниз. Смажимо на середньому вогні 4-5 хвилин. Перевертаємо, ложечкою підливаємо киплячу олію в отвір. Смачного!

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини