Рубрики: Рецепти

“Італійська поркета” – рецепт ніжної та ароматної свинячої грудинки зі спеціями: випитала у відомого кухаря

В останнє десятиліття, а може й трохи більше, поркета чи порчета, споконвічно італійська м'ясна страва, залишила межі Італії і тріумфально прямує по всьому світу. Неймовірно популярна в Австралії.

Це дійсно один з найкращих способів приготування свинячої грудинки або підчеревки за допомогою запікання. Рецепт не складний, а страва дуже смачна. На святковому столі виглядає дуже ефектно та апетитно.

Поркету можна їсти гарячою чи холодною. Гарячу зазвичай подають як святкову страву, а з холодної – роблять сендвічі, використовують як начинку для піци або просто розігрівають і подають з гарніром.

Взагалі різновидів поркети дуже багато, але основних — два. Найкласичніша поркета — поркета з цілого поросяти на рожні. Цей варіант використовувався ще з часів середньовіччя і до наших часів, без нього не обходиться жодне свято в Італії. З туші видаляють усі кістки, присмачують м’ясо пряними травами, спеціями та згортають у тугий рулет. У середину рулету додають печінку та селезінку. Після чого запікають.

Секрети приготування смачної італійської поркети: перевірено кухарем

Більш сучасний варіант – нежирна безкісткова свиняча грудка. Але принцип залишається той самий: м’ясо щедро присмачують пряними травами, спеціями та запікають. Найкраще для поркети підходить нежирна грудка на шкірі. Також можна взяти будь-який шмат свинини, придатний для згортання в рулет. Домашня поркета, яку ми будемо готувати називається Porchetta Oggi. Це один із класичних різновидів поркети в духовці.

Рецепт приготування поркети зі свинячої грудинки

Перець горошком та насіння фенхелю обсмажити на середньому вогні. Всі трави та спеції подрібнити у ступці або в кухонному комбайні разом із часником. Свинину надрізати ромбами з боку м’яса, натерти з усіх боків сіллю, втерти сіль у надрізи. Натерти м’ясо сумішшю спецій, нею ж начинити надрізи. Згорнути м’ясо в тугий рулет, намагаючись по можливості з’єднати краї шкіри. Туго зв’язати рулет кулінарною ниткою або шпагатом, замотати рулет, що вийшов, у харчову плівку і прибрати в холодильник мінімум на 12 годин, максимум – на 48.

Запікати на решітці, в розігрітій до 150 градусів духовці в режимі верх/низ 4:00; під ґрати підкласти лист. Через 2 години від початку запікання почати змащувати грудинку кожні 20-30 хвилин соком. Готову поркетту загорнути на 10-15 хвилин у фольгу, дати настоятися, після чого подавати.

Для однієї невеликої поркети знадобиться:

  • по 2 ст. ложки насіння фенхелю;
  • чорного перцю горошком;
  • сушеної шавлії (або 1 маленький свіжий пучок);
  • сушеного розмарину (або 1 пучок свіжого);
  • 4-6 зубчиків часнику;
  • 1 ч. л. сушених пластівців чилі;
  • 1,5 ст. ложки солі (або одна з гіркою);
  • 1,5 кг нежирної свинячої грудинки без кісток, на шкірі;
  • а також, обов’язково, кулінарна нитка або шпагат та фольга.

Щоб приготувати цю смачну грудинку свинячу, не нехтуйте основними правилами. Обов’язково вибирайте нежирну грудинку. Шматок має бути не менше 1,5 кг, без кісток та хрящиків. Грудинка на шкірі – це звичайно класика. Але можна взяти й інший шматок, який можна скрутити в рулет. До речі, є різновиди поркети з м’ясних шматків, обгорнутих беконом.

Не шкодуйте спецій. Їх багато, але так і має бути. Якщо є свіжий розмарин та шавлія – це чудово. Маринуйте м’ясо не менше 12 годин, а краще більше. За цей час воно сильніше насититься ароматами спецій. Зберігати поркету найкраще, загорнувши пергамент. Хоча італійці пишуть, що поркету не зберігають у холодильнику. Успіхів вам у ваших кулінарних практиках та експериментах!

Поділитися