Коли Водохреща 2023: дата свята в Україні, що не можна робити в цей день і чи дотримуватись посту

Розповідаємо, коли Водохреща 2023 в Україні та як провести цей день. Після різдвяних свят час підготуватися до наступної важливої для православних християн дати.

Коли ж випадає Водохреща 2023? Дата з року в рік не змінюється, православні віряни святкують його 19 січня за юліанським календарем. Однак, в цілому світі прийнято вважати, що правильне святкування 6 січня. Це свято закриває собою всі Різдвяні свята. В народі його ще називають Йордана або Хрещення Господнє.

Дата Водохреща 19 січня припадає на четвер цьогоріч. Якщо вірити Біблії, то там описано, як було проведено таємне хрещення Ісуса саме на річці Йордані. Віряни переконані, що під час Водохреща вода має якусь магічну та цілющу силу, а це означає, що захворіти в період зимового купання неможливо.

Коли Водохреща у 2023 році
Коли Водохреща у 2023 році

Традиція з зануренням у воду не є необхідністю, але це стало незмінним аспектом святкування Водохреща, особливо у 2023 році. Спочатку робиться прорублена ополонка, якщо під час сильної зими річка чи озеро замерзає. Після цього приходить священник та освячує ополонку. Далі кожен бажаючий може зануритись у воду три рази промовляючи про себе молитовні слова. Крім цього, будь-хто може набрати води з освяченої ополонки. Кажуть, що така вода має цілющу силу та здатна вилікувати будь-яку хворобу. На Водохреще 19 січня 2023 року традиція залишається незмінною.

Напередодні свята вся родина збирається 18 січня за святковим столом, але їсти починають лише тоді, коли на небі з’явиться перша зоря. Страви повинні бути виключно пісними. Це можуть бути пісні вареники, суп, борщ, рибна юшка і обов’язково на столі повинна бути кутя, а наступного дня, коли наступає Водохреща 19 січня, люди йдуть до церкви, а звідти купатися в ополонці.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини