Як раніше вже не буде: в українських школах введуть двомовне навчання. Все про білінгвальну освіту

Українська освіта сьогодні переживає чимало змін. Серед багатьох інновацій, які пропонують урядовці особливої уваги заслуговує двомовність навчального процесу. Що це таке і коли буде імплементовано?

Українські школи скоро буде не впізнати. Вже не перший рік ідуть потужні трансформації освіти серед яких і впровадження принципів НУШ, і віддаленого навчання. На черзі — двомовне викладання.

Що таке білінгвальна освіта?

В українських школах змінили дату кінця літніх канікул
В українських школах введуть двомовне навчання

Білінгвальна освіта дебютувала у Штатах. Цей процес передбачає одночасне викладання всіх або вибіркових предметів двома або більше мовами. Цікаво, що в Україні ще задовго навіть до війни 2014-го піднімалася дана проблема і дане питання. Ось, наприклад, знаходимо новинний матеріал від 2011-го року. Автори розповідають, що на Одещині з’явилися двомовні навчальні заклади. Батькам мали дати вибір відправляти дитину в російськомовний чи україномовний клас. Нині уявити, що десь у наші країні можуть таке вчинити — просто нонсенс.

Коли діти в українських школах йтимуть на літні канікули 2023 року
В українських школах введуть двомовне навчання

У МОН же зараз пропонують ввести викладання англійською мовою для учнів, при чому не всіх, а лише старшокласників. Першочергово одночасно вдома мовами вивчатимуть тільки обов’язковий профільний предмет. У разі успіху програму мають розширити й на інші. І головне: зміни відбудуться не раніше 2027-го року. Нині школярі та їхні викладачі можуть видохнути і продовжувати вивчення програми, як раніше.

Відкритим лишається питання: де ж будуть набирати професіоналів, які зможуть водночас бути асами своєї дисципліни та ще й пояснювати ключові моменти іноземною. Поки що у високопосадовців відповідей немає.

Нагадаємо, що головна ідея концепції білінгвального навчання полягає в тому, щоб дати можливість учням готуватися до ЗНО без репетиторів.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини