Як раніше вже не буде: в українських школах розширили перелік дітей, які мають право на безкоштовне харчування

Новий навчальний рік не за горами і для батьків вже є гарні новини: було розширено перелік дітей, які можуть претендувати на безкоштовне харчування. Розповідаємо, кому тепер гроші на обід у школу можна не брати.

Шкільне харчування у всі роки було причиною дискусій. Ціна, якість, кількість — все це бентежить учасників навчального процесу та їхніх батьків. Вартість обідів, які так необхідні протягом дня на уроках, на жаль, не всі родини можуть дозволити ті суми, які пропонують освітні заклади.

Є окремі категорії хлопчиків та дівчаток, яким витрати на їжу покривають через державний бюджет. За великим рахунком, цей перелік вже давно всім відомий. До нього входять:

  • сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • учні, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;
  • школярі з малозабезпечених сімей.
Держава розширила список дітей, який будуть безкоштовно годувати у школах

Також право не платити за обіди у школах лишається за дітьми з сімей полеглих ветеранів та родин, у яких є учасники бойових дій. Нинішні реалії також внесли корективи у цей список і тому внутрішньо переміщені особи можуть не сплачувати за харчування, як і особи зі статусом дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Проте, є інформація, що органи місцевого самоврядування лишають за собою повноваження регулювати цей процес, розширюючи кількість осіб, яким належить отримувати їжу у навчальних закладах безоплатно. І це стає дедалі більш поширеною практикою.

Держава розширила список дітей, який будуть безкоштовно годувати у школах

У Кропивницькому, наприклад, є проєкт, за яким обіди можуть отримувати діти воїнів-афганців, захисників, які потрапили до полону, вихованці дитсадків, які виховуються у патронатних сім’ях.

У Києві право на безкоштовне харчування отримали учні, чиї батьки боронять Україну, але не мають столичної прописки. У Луцькій громаді видавати обіди стали хлопчикам і дівчаткам з сімей добровольців, які пішли на фронт.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини