Польща припиняє допомогу українським біженцям: що потрібно знати громадянам України і які документи оформити

Польський уряд зробив заяву, що з початком 2024 року припиняється допомога українським біженцям на постійній основі. Тепер українцям потрібно мати відповідні документи.

Днями польський уряд заявив, про підтримка українських біженців у Польщі принипиться з 2024 року. Редакція сайту Добрі новини зʼясувала, чому між країнами трапився конфлікт і що тепер робити українцям, які приїхали до Польщі після 24 лютого.

Причина конфлікту

Все почалося з того, що президент Польщі Аджей Дуда на одній з конференцій заявив про те, що Україна може потягнути Польщу за собою на дно. Таким чином, було прийняте рішення про припинення імпорту українського зерна з 15 вересня, оскільки це сильно шкодить економіці їхньої країни. Кількома годинами пізніше Володимир Зеленський відреагував на таке повідомлення:

“Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр”, – каже Зеленський.

З 2024 року Польща припинить підтримку українських біженців
З 2024 року Польща припинить підтримку українських біженців

Припинення підтримки

На фоні цього конфлікту представник уряду Петр Мюллер розповів, що з Нового року українських біженців більше не будуть підтримувати в Польщі. Це означає скасування вимог про проживання, дозвіл на роботу, безкоштовний дозвіл на відвідування школи та медичного обслуговування буде для українців недоступною. Урядовець каже, що Польща втратила 2,4 мільярда злотих, які витратила на виплати українським біженцям.

Тепер громадянам України потрібно думати про те, щоб зробити відповідні документи, а саме: дозвіл на роботу, умова оренди помешкання та медична страховка. Експерти рекомендують, поки є можливість, подаватися на Карту Побиту за спрощеною процедурою. Для цього потрібно звернутися в Ужонд та дізнатися, які саме документи потрібно зібрати для оформлення Карти Побиту. Під час очікування документу українці мають право перебувати в Польщі, але в такому випадку покинути її територію не можна доти, доки Карта не буде готова. На це можуть піти місяці, або, навіть, декілька років.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини