Рубрики: Здоров`я

Чому готувати на газовій плиті шкідливо для здоров’я

Газовими плитами обладнано більшість кухонь в українських будинках і квартирах, проте продукти згоряння газу дуже шкідливі для нашого здоров'я.

Газовими плитами обладнано більшість кухонь в українських будинках і квартирах. На відміну від індукції і електроплит, газ більш звичний для багатьох господинь, однак у нього є великий мінус, пов’язаний з негативним впливом на здоров’я. Про це ми і поговоримо в нашій сьогоднішній статті.

Хімія побутового газу

Під час спалювання природного газу утворюється безліч шкідливих продуктів згоряння. Через те, що він згорає не до кінця, повітря насичується чадним газом з концентрацією, яка на домашніх кухнях перевищує норму в 20-25 разів. Це призводить до частих головних болів, алергії, нездужання і навіть ослаблення імунітету.

Крім того, в повітря виділяються оксиди азоту, сірчистий газ, формальдегід і сильний канцероген бензопірен. У містах він потрапляє в атмосферу разом з викидами металургійних заводів, теплових електростанцій і автомобілів. При цьому його кількість на вулиці не порівняти з концентрацією в квартирі — вдома вона на цілих 13,5 разів вище вуличної.

Наприклад, якщо курець викурює по пачці сигарет на день, тобто по 20 штук, то на кухні з газовою плитою ваш організм протягом того ж часу отримує стільки ж шкідливих речовин, скільки міститься в 2-5 сигаретах в залежності від тривалості готування. Виходить, навіть якщо ви не курите, то як-би все одно трохи курите.

Кухня з газовою плитою

Особливості експлуатації

Ні для кого не секрет, що перебувати в гаражі з заведеним автомобілем не можна, оскільки продукти згоряння вуглеводневого палива не просто токсичні, але і смертельно небезпечні для людини. На кухні ж ми отримуємо рівно таку ситуацію, а ось вихлопної труби в кімнаті немає.

Ще гірше справи в малогабаритних приміщеннях. При низьких стелях шкідлива хімія накопичується у верхньому шарі повітря товщиною до 70-80 см. Саме тому до кожної газової печі обов’язкова витяжка.

Витяжка до газової плити

Зменшуємо шкоду

Прекрасно, якщо у вас є можливість встановити індукційну або електричну плиту. Якщо ж її немає, дотримуйтесь таких правил:

  1. Обладнайте над плитою витяжку.
  2. Слідкуйте за кольором газу, який в нормі повинен бути синім. Якщо ж він змінився, обов’язково викличте співробітників газової служби, щоб вони виправили ситуацію.
  3. Одночасно включайте не більш двох конфорок або духовку і одну конфорку.
  4. Допустимий час безперервної роботи за газовою пічкою становить дві години. Після закінчення цього часу слід перериватися на ретельне провітрювання приміщення.
  5. Коли ви зайняті готуванням, закрийте двері на кухню і відкрийте кватирку. Так вся хімія буде виходити на вулицю, а не поширюватися по квартирі.
  6. Ставте посуд тільки на включені конфорки, щоб забезпечити до них вільний доступ повітря і тим самим більш повне згоряння газу. Саме тому ні в якому разі не загромоджуйте плиту зайвими каструлями і сковорідками.
  7. Як тільки ви закінчили готувати, провітріть всю квартиру.

Ну і наостанок, не використовуйте газову плиту, щоб висушити білизну або зігрітися. Ви ж не розводите для цих цілей багаття прямо посеред кімнати, чи не так?

Поділитися
Опубліковано