Рубрики: Здоров`я

Психологи назвали негативні емоції, які викликають переїдання у людей

Сором, провина і занепокоєння. Психологи стверджують, що ці 3 негативні емоції провокують переїдання і обжерливість, як же впораєтись з цими емоційями, не зажовуючи їх?

Існує спеціальний термін в психології, який описує обжерливість на тлі стресів. «Емоційне переїдання» ще, його називають психологічним. Це поняття означає, що імпульсивність, внаслідок наших емоцій, і переїдання між собою пов’язані. Психіка людини влаштована так, що б «гасити» стрес, але так як у кожного з нас різні уподобання, то у кожного стрес гаситися по-своєму. Хтось, що б впоратися з негативними ситуаціями, заглядає в чарку, хтось налягає на булочки, але результати цього позначаються на нашому організмі.

негативні емоції

Відомий психотерапевт і фахівець в області емоційного переїдання, Світлана Броннікова, розробила унікальну методику, за якою її пацієнти справляються зі своїми емоціями без переїдання:

  1. Ухвалення. При першому кроці ми приймаємо емоцію, даємо їй назву, дозволяємо самим собі проявити емоції, а не тримати їх в собі. Це допоможе знизити рівень стресу і емоційного збудження.
  2. Відділення. На другому кроці ми «відокремлюємо» емоцію від себе. Хоча людина і живе емоціями, але важливо розуміти, що вони не повинні визначати наші вчинки.

Психотерапевт розповідає, що в більшості випадків її пацієнти починають імпульсивно «заїдати» негативні емоції, такі як занепокоєння, вину і сором. Тому саме для цих емоційних станів вона розробила ряд вправ, які допомагають людині справитися з бажанням втекти до холодильника або в магазин.

Сором

У дитинстві почуття сорому нам нав’язують батьки або однолітки. Коли ми виростаємо, здавалося б це почуття нам неможливо нав’язати, але це не так. Наша сім’я, колеги по роботі і друзі засуджують нас, коли ми перестаємо себе вести «зручним» для них чином. Починаються сварки образи, внаслідок чого у нас виникає почуття сорому. Позбавляйтеся від нав’язаного вам почуття сорому, і тоді вам не потрібно буде шукати дієти для схуднення в інтернеті.

Тривожність

Сучасний темп життя, постійні стреси і гонитва за матеріальними благами, призводять до постійної тривоги. Харчові зриви пов’язані саме з цим почуттям. Потрібно перестати пригнічувати відчуття тривоги. Якщо тривожність завжди з вами і в “хороші” і в “погані” дні, потрібно звернутися за професійною допомогою, де вам обов’язково допоможуть, і ви перестанете заїдати цю емоцію.

сором

Провина

Постійне неконтрольоване почуття провини викликає схильність до переїдання. Контролювати таке відчуття складно, але потрібно розуміти «адекватність» вашої провини перед іншими. Ви повинні об’єктивно міркувати в кожній конкретній ситуації, чи дійсно ви винні? Або оточуючим так зручно, що б ви так себе відчували.

Питання переїдання це не стільки фізіологічна проблема, як психосоматична. Потрібно любити і приймати себе. Ви здивуєтеся наскільки простіше буде відмовлятися від «зайвих» продуктів харчування, коли у вас не буде постійних стресів через те, що ви не виправдали очікувань оточуючих.

Поділитися