Рубрики: Здоров`я

Мити м’ясо перед приготуванням небезпечно для здоров’я: підтверджено наукою

Мити м'ясо перед приготуванням — тільки нашкодити собі. Саме такої думки дотримуються вчені і професійні кухарі, причому це стосується всього, включаючи курку, свинину, яловичину і не тільки.

Кому тільки не приходило в голову обполоснути м’ясо вод водою перед початком готування, чи то шматочок яловичини, загорнутий м’ясником, чи куряче філе з пакету? Напевно так робить більшість людей, проте наукове співтовариство вважає цей ритуал не просто зайвим, а небезпечним для здоров’я. У нашій сьогоднішній статті ми розберемося, чому не можна мити м’ясо перед приготуванням.

У чому небезпека

Погодьтеся, здається, що ця гігієнічна процедура так само необхідна, як і миття рук перед їжею. Адже неясно де це м’ясо лежало, хто до нього доторкався і які мухи на ньому сиділи. Однак у спробах змити з продукту шкідливі бактерії ви тільки погіршите ситуацію.

Справа в тому, що разом з бризками води вони потраплять на раковину, найближчі поверхні і навіть на ваш одяг. Так хвороботворні мікроорганізми поширяться всюди і рано чи пізно доберуться до їжі, що загрожує харчовим отруєнням.

Особливо це стосується курки, оскільки саме вона є найбільш частим джерелом зараження сальмонельозом.

Разом з водою бактерії з м’яса розбризкуються всюди

Як правильно обробляти м’ясо

Напевно, купивши що-небудь м’ясне, ви плануєте це готувати, а не їсти сирим. Ті самі бактерії, яких усі так бояться, гинуть від термічної обробки при температурі не менше 73 градусів.

Чистити раковину і все інше в такій гарячій воді ви навряд чи будете, тому після миття м’яса бризки з бактеріями нікуди не подінуться. Причому ситуація не зміниться, навіть якщо ви скористаєтеся антибактеріальними засобами.

Температурна обробка знищує всі патогенні мікроорганізми

Перед приготуванням достатньо промокнути продукт паперовим рушником і відразу ж відправити на сковорідку. Використані при цьому серветки викиньте, а руки після цього ретельно вимийте з милом.

Поділитися
Опубліковано