Ромашка – союзник хорошого травлення

Ромашка має безліч корисних властивостей, в тому числі і для поліпшення роботи травлення. Чим вона корисна і як її приймати - читайте далі.

Ромашка не тільки є класичним союзником нервової системи, але також допомагає підтримувати здоров’я травної системи і шкіри. Її гіркота, яка може варіюватися від легкої до сильної в залежності від способу приготування, вказує на здатність квітки стимулювати різні травні виділення, які тонізують і підтримують травлення.

Визнана ефективність при розладах травлення

Ромашка полегшує симптоми поганого травлення: біль у животі, здуття живота, гази, нудоту, оскільки містить безліч заспокійливих, спазмолітичних і протизапальних речовин (поліфеноли-антиоксиданти, флавоноїди, слизу, бісаболол тощо). Завдяки своєму анксиолітичному (заспокійливому) ефекту вона заспокоює спазми шлунку і травні спазми, викликані емоціями.

Можна також розраховувати на її протидіарейні властивості, особливо при хронічному прискоренні кишкового транзиту. «Це трохи протигрибковий засіб, яке може бути корисним у разі дисбактеріозу, тобто дисбалансу мікробіоти», – пояснює доктор Жан-Мішель Морель, фітотерапевт.

Варіанти використання

При помірних спазмах кишечника підійде трав’яний чай: необхідно залити квіти гарячою водою (дрібка на чашку), накрити і дати настоятися 10 хвилин. Приймати необхідно 2-3 склянки в день.

Для полегшення травлення: потрібно приймати сухі екстракти, 200 мг в день при здутті живота, 400 мг в день при болях, при лікуванні від 10 до 15 днів.

Проти болі у животі від розладу шлунку: акуратно помасажуйте хворобливу область і сонячне сплетіння, додавши 10 крапель ефірного масла римської ромашки в 1 чайну ложку рослинної олії (солодкого мигдалю або арніки).

При спазмі шлунка: 1 крапля ефірного масла римської ромашки в поєднанні з 1 краплею ефірної олії перцевої м’яти в нейтральній таблетці творить чудеса.

Які запобіжні заходи при використанні?

Через невеликий фотосенсибілізуючого ефекту (підвищення чутливості організму до сонячного світла) трав’яний чай краще пити в кінці дня, а ефірне масло наносити ввечері.

Так само у деяких людей може бути алергія на ромашку, як і на інші складноцвіті. Нарешті, сполуки ромашки іноді взаємодіють з деякими ліками, такими як антикоагулянти.

Ромашка дуже корисна
Ромашка дуже корисна

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини