Валеріана: як правильно використовувати в фітотерапії

Валеріана відома своєю заспокійливою дією. Знайомимося зі способами її застосування і протипоказаннями.

«Котяча м’ята» або валеріана – трав’яниста рослина з білими або рожевими квітами, запах якого дуже подобається кішкам, а тим більше людям. Вона випускається у формі порошку, який використовується як є, в капсулах, таблетках, в трав’яному чаї або в рідкому екстракті.

Властивості валеріани

Валеріана була відома з давніх часів своєю седативною дією, але клінічних досліджень мало. Однак дослідники виділили багато речовин з цієї рослини, але не знайшли жодного, яке несе повну відповідальність за його активність.

Валеріана багата активними інгредієнтами, такими як флавоноїди, алкалоїди, кетони, сесквітерпени і ірідоіди, які надають підсилюючий ефект на рецептори гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), яка гальмує процеси центральної нервової системи.

Отже, це дозволяє значно зменшити порушення сну, пов’язані, зокрема, з тривогою, нервозністю або стресом. Валеріана, розведена в ванні, також може полегшити деякі проблеми зі шкірою (прищі, рани).

Порада фітотерапевта

У вигляді відвару або трав’яного чаю валеріана менш багата діючими речовинами, ніж у вигляді сухих екстрактів.

Якщо у вас проблеми зі сном, ви можете прийняти ввечері від 20 до 100 мг валеріани в таблетках. Люди, які схильні міркувати про тривоги, можуть використовувати її протягом дня таким же чином.

Щоб підсилити заспокійливий ефект, валеріану можна поєднувати з хмелем і глодом.

Запобіжні заходи / протипоказання

Валеріана протипоказана людям з проблемами печінки (рідкісні випадки гепатотоксичності), вагітним або годуючим жінкам, а також дітям до 12 років.

Через седативні властивості валеріани рекомендується зберігати пильність, якщо ви їдете в дорогу. Прийом цієї трави може збільшити ризик сонливості від деяких ліків або навіть підвищити токсичність деяких рослин.

Щоб уникнути будь-якого ризику лікарської взаємодії, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед початком лікування валеріаною.

валеріана
валеріана

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини