Як лікувати сонячні опіки: поради Уляни Супрун. Пантенол і сметана не допоможуть

Як лікувати сонячні опіки — питання, яке набирає особливої популярності в період літньої спеки. Як пояснює Уляна Супрун, звичні багатьом пантенол і сметана не допоможуть, якщо згорів на сонці.

Дуже багатьом знайома ситуація, коли після дня на сонці, чи то робота на городі або відпочинок на пляжі, вже до вечора шкіра червоніє і починає пекти. Хтось звик мазати постраждалу область сметаною, хтось пантенолом, але Уляна Супрун каже, що ці способи не допомагають. У нашій сьогоднішній статті ми поділимося її порадами про те, як лікувати сонячні опіки.

Що робити, якщо згорів на сонці

Для початку швидше відійдіть від сонця в прохолодне місце. Якщо раптом разом з опіком спостерігаються ознаки загального перегрівання, змочіть шкіру прохолодною водою і прикладіть пакети з льодом в пахви і в пахові складки, зробіть холодний компрес на постраждалу область. Можна також прийняти освіжаючий душ.

Щоб не допустити зневоднення, пийте побільше води. Якщо раптом опік сильно болить, прийміть легке знеболююче. При появі пухирів накладіть пов’язки зі стерильного бинта, змоченого в антисептику без спирту (підійде звичайний хлоргексидин) з додаванням водорозчинних мазей.

Волдыри от солнечного ожога
Пухирі від сонячного опіку

Пухирі ні в якому разі не можна чіпати і вже тим більше лопати, але якщо їх багато і вони більше одного сантиметра в діаметрі, є необхідність звернутися до лікаря. Те ж стосується ситуацій, коли опік супроводжується підвищенням температури або біль не вдається вгамувати протягом декількох днів.

Звичайно, уникайте сонця до тих пір, поки шкіра не заживе. Прикривайте її легким одягом обов’язково з натуральних матеріалів. Крім того, їжте продукти, у складі яких є каротиноїди і фолієва кислота — вони допоможуть швидше відновитися.

Кожа облазит после ожога
Шкіра облазить після опіку

Чим можна і чим категорично не можна обробляти шкіру

Допустимо використовувати водорозчинні препарати від опіків, і тільки на 5-6 день лікування можна мазати постраждалі області жирними мазями, кремами.

А ось такими засобами відразу після неприємності краще не користуватися:

  • піною, маслами та іншими жирними речовинами, включаючи сметану;
  • дексапантенол — він тільки створює на шкірі плівку, що порушує теплообмін і посилює набряк тканин;
  • тваринними і рослинними жирами;
  • сечею;
  • зубною пастою;
  • розчинами на спиртовій основі.
Использование солнцезащитных кремов
Використання сонцезахисних кремів

Пам’ятайте, що будь-яку проблему простіше запобігти, ніж лікувати, тому захищайтеся сонцезахисними кремами, носіть головний убір і окуляри. Головна небезпека опіків в тому, що ультрафіолет провокує мутації в шкірі, підвищуючи тим самим ризик розвитку меланоми.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини