100 г на 3 літри води і моя розсада росте, як шалена: важлива підкормка для щедрого врожаю солодкого перцю

Важливе і живильне підживлення розсади перцю. Ділимось рецептом, від яких паростки виростають міцними. Щоб зібрати рясний урожай цих овочів, потрібно добряче попрацювати.

Практично на кожній ділянці можна побачити грядки із солодким перцем. Одним із важливих процесів вважається вирощування розсадного матеріалу. Щоб сіянці були міцними, потрібно їм організувати оптимальний догляд.

Коли розсада болгарського перцю потребує підживлення?

Найчастіше для розсади вистачає корисних елементів, що у ґрунті. Але іноді городники підбирають для посадки мізерний ґрунт. Наприклад, застосування звичайного городнього субстрату, який виснажився за попередній вегетаційний період. Особливо якщо на грядках раніше росли будь-які пасльонові рослини, яким потрібні такі ж поживні речовини, як і перцю.

А якщо ви придбаєте для посіву покупну землю або приготуєте ґрунт самостійно за всіма правилами, то до пікірування паростки не потребуватимуть додаткового підживлення. А які елементи знадобляться для рослин, про це повідомляє сама розсада. А вам потрібно лише спостерігати за сходами.

Дотримуйтесь деяких правил:

  • як тільки з’являться перші справжні листочки і до самого плодоношення перцю потрібен фосфор;
  • для рясного врожаю та повноцінного розвитку необхідні такі елементи, як кальцій та азот;
  • на формування зав’язей потрібен калій.

Яких добрив не вистачає паросткам можна визначити за їх зовнішнім виглядом:

  • листочки слабо розвиваються і їх дуже мало, обсипання – потрібно внести в ґрунт азот;
  • листя стало блідим і вкрилося жовтими плямами – потрібен азот;
  • на листі з’явився фіолетовий відтінок – проведіть підживлення препаратом, що містить у своєму складі фосфор;
  • листя покрилося сіро-жовтими плямами і закучерявилося – внесіть калій і кальцій.

Перше підживлення саджанців

Іноді паростки виглядають слабкими і тоді їх треба підгодувати. Як тільки на саджанцях з’являться по два листочки, підгодуйте сіянці вперше. Таким чином, ви дасте поштовх для подальшого повноцінного розвитку. Приготуйте живильний розчин, який складається з наступних мікроелементів:

  • суперфосфату (три частини);
  • калійного добрива (одна частина);
  • аміачної селітри (1/2 частини).

Усі компоненти розведіть у літрі теплої води. Проведіть прикореневий полив. Попередньо полийте рослини чистою рідиною. Можна замість хімії користуватися природним добривом. Розсада добре відгукується на розчин з кропиви та золи. Звичайно, у цей час навряд чи ви знайдете свіжу кропиву. Але вихід завжди знайдеться – на допомогу прийде суха трава.

Приготування настою:

Сушений кропив’яний лист (100 г) укладіть у банку (3 л), залийте водою до самих плічок. Перенесіть ємність у тепле місце. Дайте розчину забродити і прикрийте банку щільно кришкою.

Настій має настоятись протягом двох тижнів. Періодично збовтуйте склад. Потім розведіть приготовлене добриво рідиною в пропорції 1:2, всипте в розчин порошок зольний (дві столові ложки). Проведіть полив.

Настій можна зберігати протягом усього сезону у підвалі. Обов’язково дайте настоятися кропив’яній заквасці, інакше вона лише нашкодить рослинам.

Підживлюємо розсаду перцю правильно: поради спеціалістів
Підживлюємо розсаду перцю правильно: поради спеціалістів

Друге підживлення розсади перців:

Другий раз підгодуйте саджанці через пару тижнів після першого підживлення. Для підживлення можна скористатися такими готовими добривами:

суперфосфат (70 г) + калійна сіль (30 г).

Не варто захоплюватися азотними добривами. Від надлишку азоту розсада наростить зелену масу, а ось урожай при цьому вийде мізерним.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини