Мою картоплю та помідори ніколи не зачіпає фітофтора: найдієвіші справи, які потрібно зробити у червні

Томати і картопля більше інших овочів схильні до фітофтори. А будь-яку хворобу легше попередити, аніж потім героїчно з нею боротися.  Способів профілактики фітофторозу багато.

В статті піде мова про застосування пестицидів, причому на несприятливому агрофоні. Саме такий спостерігається майже на всіх городах та у багатьох теплицях. Головна причина – на невеликих ділянках неможливо дотримуватися сівозміни, адже левову частку грядок займають пасльонові, а їх міняти місцями марно.

Отже, якщо городники хочуть отримати нормальний урожай на зараженому фітофторозом ділянці, треба одразу пускати в хід хімію. Це, якщо і не дозволить повністю уникнути зараження картоплі та томатів, то завдасть збитків до мінімуму.

Що таке фітофтороз, шкідливість хвороби та провокуючі фактори

Хвороба, спричинена псевдогрибами. Насамперед від інфекції страждають пасльонові. У різних культур зовнішні прояви дещо відрізняються. На верхній частині листя томатів з’являються сірувато-бурі плями, покриті з вивороту білим нальотом. Згодом вони розповзаються, заражаються суцвіття, зав’язі, плоди будь-якої стадії розвитку. З’являються коричневі плями на помідорах, спочатку щільні на дотик, потім гнильні.

Для картоплі фітофтороз починається з бурих міток зовнішнього боку листя, і такого ж, як у томатів. Пластини після короткого часу відмирають. На бульбах хвороба проявляється у вигляді свинцевого кольору плям, що швидко стають іржавими. М’якуш гниє, картопля стає непридатною для харчування. Якщо не розпочати негайного лікування, фітофтороз знищить рослини.

Чинники, які провокують хворобу:

  • немає сівозміни;
  • перепади температури вдень та вночі;
  • висока вологість;
  • загущення кущиків (щільна посадка, відсутність формування);
  • кислий ґрунт;
  • бур’яни;
  • дефіцит міді.

Як визначити, що біопрепарати не допоможуть?

Якщо на ділянці рік у рік пасльонові садять на одному місці, уникнути фітофтори не вийде. Городники повинні стежити за томатами, картоплею та розвитком хвороби. Використання біопрепаратів – фітоспорину або триходерміну буде ефективним лише разом із систематичним оздоровленням ґрунту. Це агротехнічні заходи, серед яких має бути розкислення ґрунту та посадка сидератів. Плюс біофунгіциди використовують, тільки якщо фітофтора в попередньому сезоні носила осередковий характер, і не заселяла картопляні та помідорні поля повністю.

Садівники назвали найефективніший метод профілактики від фітофтори
Садівники назвали найефективніший метод профілактики від фітофтори

Доведеться одразу братися за хімію у випадках, якщо минулого року:

  • спостерігався ранній розвиток фітофтори;
  • не висаджувалися сидерати;
  • на грядки не вносили вапно або доломітове борошно (це робиться не щороку навіть на відверто кислих ґрунтах);
  • уражалися всі сорти, що навіть мають відносну стійкість до фітофтори.

Якщо ваша ділянка знаходиться в зоні ризику, треба для лікування фітофтори використовувати препарати, що містять мідь. Ще краще організувати обприскування до прояву перших ознак хвороби у червні. Городники нерідко скаржаться на низьку ефективність обприскування препаратами типу бордоської рідини.

Популярне

Подібні новини