Здоров’я тепер хоч відбавляй: нереально дієві рецепти з селери, які захистять організм від хворей восени

Які сорти варто вирощувати селеру у себе на городі, у чому основні прояви користі селери та кому вона протипоказана? Розповідаємо все найцікавіше.

Не так давно мало хто з нас знав, що це за городина така – селера. Та з кожним роком її популярність зростає і не тільки тому, що вона присутня у багатьох рецептах смачних страв, а ще й тому, що ця рослина корисна для здоров’я.

Спочатку треба сказати, що від того яка частина культури придатна для вживання, розрізняють її види: коренева, листова та стеблова селера.

Цілющі властивості коріння селери дехто порівнює з женьшенем. Вага одного коренеплоду може досягти 900 г.

Оскільки вегетаційний період становить 120 днів, то для наших регіонів підходять середньо стиглі та пізні сорти: Яблучний, Грибовський, Глобус, Діамант, Осавул, Силач, Гігант. От деякі з популярних сортів.

Стебло селери
Стебло селери

Сорти листової селери: Парус, Захар, Бадьорість, Самурай, Ніжний.
Гарними у сенсі врожаю сортами стеблової селери вважаються: Тріумф, Танго, Золото, Малахіт.

Тепер про користь селери.

Набір корисних речовин та вітамінів активно підтримують клітини організму та уповільнюють його старіння. Крім того, селера має заспокійливу дію, що використовується при лікуванні перевтоми. Ефірні олії, які входять до складу селери, стимулюють виділення шлункового соку, вона нормалізує обмін речовин, тому її включають у меню людям похилого віку та діабетикам.

Оскільки селера містить в собі кумарини, її рекомендують для вживання людям, які страждають мігренями. А ще ця рослина має протизапальну дію, тому її використовують для полегшення болів при артритах та ревматизмі.

Сік селери очищує кров, впливає на роботу передміхурової залози, нирок і печінки, серця.

Експерти обсудили ПП-рецепти з домашньої селери

Протипоказання

  • Не можна вживати селеру хворим, у яких в анамнезі гастрит чи виразка шлунку.
  • При тромбофлебіті та варикозі.
  • Вагітним
  • Годувальницям.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини