До і після – 2 різні людини: Аніта Луценко розповіла, що робила під час 21-денного мовчання у храмі

Духовний розвиток набуває все більшої цінності у ці буремні часи нашого життя. Відома фітнес-тренерка Аніта Луценко поділилася своїм досвідом 21 дня мовчання, який здобула в одному з храмів Таїланду.

Аніта Луценко – українська експертка зі схуднення та здорового способу життя, тренерка і ведуча шоу “Зважені та щасливі” на телеканалі СТБ, блогерка, інфлюенсерка і багатократна чемпіонка України з аеробіки та фітнесу. Разом з усіма своїми здобутками зірка не забуває про духовний розвиток, який так само важливий для якісного щасливого життя, як і здорове тіло.

Спеціально для “Добрих новин” Аніта Луценко дала ексклюзивний коментар та поділилася своїм досвідом проходження обітниці мовчання з монахами в тайському храмі. Ця практика більш відома як “21 день мовчання”.

Аніта Луценко розповіла про свій досвід 21-денного мовчання у тайському храмі
Аніта Луценко розповіла про свій досвід 21-денного мовчання у тайському храмі

Головним заняттям за ці 3 тижні була медитація. Там практикуються два типи медитації. Одна – walking (ходьба). Це коли в тебе є відрізок 10 метрів, такий килимок червоного кольору і ти по ньому дуже спокійно ідеш. При цьому намагаєшся відчувати, як ти дихаєш, відчувати своє тіло, скільки воно займає простору, як ти спочатку торкаєшся п’яткою, потім перекочуєшся на носок, потім відриваєш, як переносиш вагу… Тобто повністю усі твої думки направлені не на розміркування про якісь штуки, про які ми зазвичай думаємо, а повністю сконцентровані на тому, що ти робиш саме зараз.

Після цього друга частина медитації – ти сідаєш і по певній схемі, яку тобі презентує монах, кожного дня робиш сидячу медитацію. Кожного дня час і ходьби, і самої тихої медитації збільшується поступово від 15 хвилин до 45 хвилин кожна.

Медитуєш ти чотири рази на день. У весь інший час ти максимально, що можеш зробити – це заварити й пити чай. А також почистити зуби, прийняти душ та попрати свою білизну. Тут заборонено читати, писати, малювати та співати. Практикувати будь-які фізичні вправи, інші медитації, молитви, абсолютно, що завгодно – заборонено. Тобто ти сконцентрований тільки на медитації, яку тобі дають.

Аніта Луценко розповіла про свій досвід 21-денного мовчання у тайському храмі
Аніта Луценко розповіла про свій досвід 21-денного мовчання у тайському храмі

Я б сказала, що найскладнішими були третій та четвертий день, тому що здавалося, що ти сходиш з глузду, що в тебе є якісь видіння. До речі, настільки мальовничих снів я не бачила ніколи у своєму житті! Я лягала спати та розуміла, що зараз мені “включать” таке кіно, якого не побачиш в жодному кінотеатрі.

На п’ятий день ти розумієш, що нарешті пройшов цей якийсь дуже напружений момент. Ти починаєш потроху заспокоюватися. При цьому немає дзеркал, немає розмов, немає ніяких контактів з іншими людьми, ти не користуєшся інтернетом або телефоном.

Розпорядок дня під час практики 21 дня мовчання
Розпорядок дня під час практики 21 дня мовчання

На десятий день ти розумієш, що все, що було до цього, це абсолютно “квіточки”. Тому що весь цей час ти промовляла усі свої діалоги, які в тебе відбулися в житті, по декілька разів, по декілька десятків разів… Ти повністю проговорюєш собі: аналізуєш свою кар’єру, своє навчання, своїх батьків, свої стосунки. І в якийсь момент тобі вже немає, що обговорювати з собою. Ти концентруєшся на тому, хто ти є зараз.

Ти зізнаєшся і бачиш в собі не тільки гарні сторони, а й погані.

Ти бачиш, що ти ревнива, заздрісна, іноді думаєш погано про людей або бажаєш поганого людям. І з того моменту, як ти це побачив, я б сказала, що ти бачиш себе справжнього! І з цього моменту ти знаєш, над чим тобі потрібно працювати. Там немає дзеркал і можу стовідсотково сказати, що коли я на 21 день побачила своє зображення в дзеркалі, це були абсолютно дві різні людини. Перша фотографія, яку я зробила “до”, була з втомленими очима, повними печалі та агресії. І фотографія на 21 день була абсолютно чиста, добра, мудра, відкрита і розуміюча, що життя прекрасне.

Аніта Луценко показала, як змінилася після 21 дня мовчання
Аніта Луценко показала, як змінилася після 21 дня мовчання

Завдання на останні три дні абсолютно не таке, як усі інші дні. Це найважчі дні. Ти вже взагалі не виходиш зі своєї кімнати. Тобі тільки підносять їжу під двері.

Так виглядала кімната і харчування Аніти Луценко під час обітниці мовчання
Так виглядала кімната і харчування Аніти Луценко під час обітниці мовчання

Майже увесь час ти медитуєш. Тебе просять нікому не розповідати про те, що відбувається в останні три дні. І наостанок на 21 день монах тобі вклоняється та каже, що за ці три тижні ми посадили зернятко і через багато-багато років чи десятиліть ми дізнаємося, у що це проросте. Чи це буде дерево з квітами, чи це буде дерево з плодами, або ще щось.

Аніта Луценко розповіла, чим вона займалася під час 21-денного мовчання у тайському храмі
Аніта Луценко розповіла, чим вона займалася під час 21-денного мовчання у тайському храмі

Я безмежно вдячна цьому досвіду. Це було неймовірно! Рекомендую кожному хоча б три дні відчути цей дотик прекрасного. Або хоча б раз на тиждень вимикати телевізор, мобільні телефони та побути з собою.

Крім того, Аніта Луценко знає, як покращити свій стан і фігуру. Ексклюзивну програму схуднення від фітнес-тренерки можна купити тут.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини