В Україні суттєво подешевшала свинина: яка зараз вартість та чому ціна так різко впала – відповіді експертів

Останнім часом ледве не на кожному ринку України свинина подешевшала. Експерти пояснили, чим це спричинено та скільки протримається дешевша ціна на м'ясо

Минулого місяця на території України стрімко подешевшало м’ясо свинини. Середня ціна на ринках та у магазинах склала приблизно 178 гривень, що стало майже на 8 гривень за 1 кілограм дешевше, ніж було. В асоціації “Свинарі України” повідомили, чому так сталось та чи варто чекати ймовірного підняття цін.

В Україні подешевшала свинина

Експерти повідомили, що за попередніми підрахунками вартість м’яса свині втратила в ціні близько 4%. Так, за словами знавців, це спричинено звичними сезонними змінами, а також обставинами воєнного часу. Загалом найбільше подешевшав несезонний ошийок – з 215 гривень ціна перетворилась на 197 гривень за кілограм.

В Україні подешевшала свинина
В Україні подешевшала свинина

Корейка, стегно та лопатки за минулий місяць втратили у ціні від 12 до 15 гривень на кілограмі. Експерти зазначили, що на зменшення вартості охолодженої ціни впливають екстрені та планові вимкнення електроенергії. Мінфін у загальному розповіли про ціни на м’ясо в Україні:

  • Яловичині ребра в середньому коштують 147 гривень/кг;
  • Куряче стегно коштує 85 гривень/кг;
  • Куряче філе коштує 134 гривні/кг;
  • Свиняча грудина коштує 166 гривень/кг;
  • Свинячі ребра коштують 161 гривню/кг;
  • Шашлик зі свинини коштує 181 гривню;
  • Солоне свиняче сало коштує майже 262 гривні/кг.
У Мінфіні опублікували огляд цін на м'ясо в Україні
У Мінфіні опублікували огляд цін на м’ясо в Україні

Ціни на продукти в Україні взимку

Нагадаємо, що раніше експерти коментували дуже ймовірне підвищення цін на харчові продукти взимку. Так, найголовнішою причиною підняття цін стала окупація областей, які займались постачанням сільськогосподарської продукції на території всій Україні. Крім того, на підвищення цін впливає енергетична криза та зростання ціни на енергоносії.

Спеціаліст прокоментував зимовий “стрибок” цін та зазначив, що овочі та фрукти в середньому подорожчають на 30-35%, а ось ціни на хліб та борошно, у зв’язку з українськими запасами зерна, зростатимуть поступово та не перевищать підвищення ціни на 10-15%. Це стосується і вартості цукру та олії.

Експерт зазначив, що рис та гречка залежать від імпорту, а тому через девальвацію гривні може статись підвищення на 20-25%. Найбільше може подорожчати молоко та молочні продукти – на 30-40%, адже зимовий забій спричинить дефіцит.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини