Як раніше вже не буде: в Україні офіційно затверджують нові дати головних свят Різдво, День Державності, інші

В Україні планують ввести нові дати звичних всім свят. Дізнайтеся, коли ми будемо за новими правилася відзначати Різдво, Новий Рік, Великдень та інші урочисті події.

Україна та наше суспільство стрімко трансформується. Безліч змін, актуальні реформи, нововведення — все це вже частина нашого життя. Нині анонсовано нові зміни і вони стосуються безпосередньо свят.

Анонсовано нові дати державних та релігійних свят в Україні

Висунуто законопроєкт про зміну дат свят

Дискусії стосовно перенесення урочистих дат точаться вже давно, але раніше вони стосувалися виключно релігійної теми. Нині ж стало відомо, що Володимир Зеленський вніс законопроєкт про перенесення Дня захисників та захисниць вітчизни – з 14 на 1 жовтня, а День Української Державності – з 28 на 15 липня. Також знову піднялося питання Різдва в Україні, яке вже давно пропонують відзначати не 7 січня, а 25 грудня.

Ось порівняльна таблиця, яка відображає заплановані зміни.

Висунуто законопроєкт про зміну дат свят

Незмінними лишаються всі інші числа урочистостей. Новий рік ми так само будемо зустрічати 1 січня, а День Конституції 28 червня.

Цікаво, що стосовно питання Різдва, вже минулого року ПЦУ дозволила відзначати його 25 грудня, як колись це робили наші пращури, а зараз весь світ. Ця дата визначена Новоюліанським календарем на який перейшло чимало країн. Багато українських вірян підтримали рішення, але й частка виступила за те, щоб лишили святковим 7 січня.

Як буде відзначатися Великдень у 2024-му році?

Стосовно Воскресіння Христового, то з самого початку у Великодня не було сталої дати, через особливу формулу обчислення. Святкується день, коли Христос подолав смерть та воскрес, у першу неділю після весняного повного місяця. Крім цього, вираховується дата не за сонячним календарем, а за лунаром, тобто місячним календарем.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини