Пересаджую лілії навесні, щоб забезпечити багате цвітіння. Важливо робити все правильно – поради свекрухи

Сьогодні поговоримо про лілії. Ці прекрасні квіти здатні прикрасити будь-яку клумбу, проте для пишного цвітіння потрібно правильно доглядати. Якщо припуститися помилок, можна погубити рослини.

Важливі моменти весняної пересадки

Найважливіше правило, яке потрібно знати: лілії повинні рости на одному місці не менше п’яти років. Якщо ви щорічно змінюватимете місце, лілії стануть слабкими, їх імунітет погіршиться і квіти частіше страждатимуть від хвороб. Однак, щоб визначитися з частотою пересадки, варто орієнтуватися на особливості конкретного сорту. Багато садівників виступають противниками весняної пересадки, мотивуючи це тим, що цибулини лілій не терплять пересихання, а зберегти їх свіжими до весни досить важко. Якщо посадити в ґрунт висохлі цибулини, ви отримаєте слабкі пагони та бідне цвітіння.

Золоті правила по догляду за ліліями від першокласних садівників
Золоті правила по догляду за ліліями від першокласних садівників

Особисто ми прихильники весняної пересадки, адже саме навесні починається вегетаційний період. У рослин, пересаджених навесні, є фора, щоб встигнути вкоренитися та прижитися на новому місці. Крім того, якщо цибулини ваших квітів перезимували в ґрунті, а не в підвалі або погребі, це означає, що ви пересаджуватимете свіжий матеріал. У цьому випадку пагони зростатимуть міцними та здоровими. Найкращий час весняної пересадки настає тоді, коли мине загроза зворотних негативних температур. Для вибору раціонального часу варто орієнтуватися на кліматичні особливості регіону вирощування.

Нюанси весняної посадки та догляду за ліліями

Щоб висаджені квіти радували красою та ароматом, важливо дотримуватися деяких нюансів. Місце для посадки лілій має бути добре освітленим, проте невелика кількість тіні вдень здатна значно продовжити період цвітіння. Ідеальним ґрунтом для лілій вважається родючий пухкий субстрат з нейтральним показником кислотності та гарним дренажем. Щільні важкі ґрунти для таких квітів не підійдуть, бо є ризик загнивання цибулин. Однак і надмірно легкий ґрунт не стане найкращим варіантом. У таких умовах квіти можуть відчувати дефіцит вологи та поживних елементів. Якщо ґрунт на вашій ділянці не задовольняє необхідним умовам, варто подбати про його попередню підготовку хоча б за кілька тижнів до посадки.

Золоті правила по догляду за ліліями від першокласних садівників
Золоті правила по догляду за ліліями від першокласних садівників

Готувати посадкові лунки також необхідно заздалегідь, дотримуючись між ними мінімального інтервалу в 30 сантиметрів. Щоб правильно визначитися із глибиною посадки, варто орієнтуватися на розмір самої цибулини. Для цього висоту цибулини потрібно множити втричі – це і буде ідеальна глибина посадки. На дні посадкової ями бажано організувати дренажний шар приблизно 10 сантиметрів. Для цього використовуємо щебінь.

Дренажний шар особливо актуальний, якщо на вашій ділянці глинисті ґрунти із зайвим застоєм вологи, або ґрунтові води підходять надто близько до поверхні. Наступним шаром після дренажного має бути родючий ґрунт, зверху шар піску, саме на нього ми будемо встановлювати посадковий матеріал. Догляд за рослинами після посадки зазвичай не викликає труднощів: достатньо налагодити грамотний полив, організувати опору, якщо це необхідно, вчасно підгодовувати квіти та проводити профілактичні обробки проти хвороб, шкідників.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини