В Україні змінили умови виходу на пенсію за віком у 2023 році: скільки стажу потрібно, щоб стати пенсіонером

В Україні змінили умови виходу на пенсію. Наразі на вік виходу українців на пенсію задля отримання виплат впливає інший стаж. Розповідаємо про решту умов, які необхідно знати.

Тепер, аби стати пенсіонером у шістдесят років, необхідно мати 29 років страхового стажу. Якщо ви хочете вийти на заслужену відпустку в такому ж віці наступного року, у вас має бути стажу на один рік більше.

Що робити, якщо ви не мали змоги отримати необхідну кількість років стажу до 60 років?

Тоді ваш пенсійний вік трохи зміниться: у вас буде можливість перестати працювати у 63 роки, якщо ви мали змогу здобути 20 років стажу в професійній діяльності.

Також, якщо ви накопичили 15 – 20 років стажу, ваш вихід на пенсію настане ще пізніше — у 65 років.

За умови, що за час роботи ви накопичили менше ніж 15 років стажу, а вам вже 65 років, то пенсію ви не будете отримувати. Натомість у вас будуть державні соціальні виплати. Проте, щоб отримати їх, ваш дохід після 65 років має бути меншим, ніж мінімум для життя, введений на той час.

Такі зміни відбуваються через те, що наразі в нашій країні в період 5 років кожного року збільшуватиметься страховий стаж, необхідний для того, аби отримати пенсійні виплати.

Що робити, якщо не маєте необхідну кількість років стажу?
Що робити, якщо не маєте необхідну кількість років стажу?

Як вирішити проблему нестачі цього стажу?

Цілком можливо, що ви не мали змоги отримати необхідну кількість років стажу, аби отримати заслужений відпочинок. Проте, держава підготувала декілька рішень, щоб розв’язати цю проблему:

  • У вас є час та можливості? То використайте їх, аби офіційно працевлаштуватися та отримати необхідну кількість років стажу.
  • Якщо ви заробляєте вдосталь та маєте таку можливість, то можете на добровільній основі робити виплати в Пенсійний фонд України.
  • Також є цікава пропозиція від країни: ви можете придбати потрібний стаж, вартість якого буде складати 44% від мінімальної щомісячної заробітної плати.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини