Індексація пенсій з 1 грудня в Україні: кому з пенсіонерів пощастить отримати надбавку

Від 1-го грудня в Україні піднімуть рівень виплати пенсії через певні економічні фактори. Розповідаємо, що це означає та хто зможе отримати більше грошей.

Оскільки мінімум, необхідний для життя, зріс, а середній показник заробітної плати змінився, уряд прийняв рішення підняти пенсійні виплати від першого грудня цього року.

Тому від завтрашнього дня Пенсійний фонд України здійснить перерахунок пенсій.

Також у фонді зазначили, що оскільки від завтра розмір прожиткового мінімуму буде зростати вдруге за цей рік, то є цілком логічна та обґрунтована причина для здійснення перерахунку розміру мінімального значення пенсійних виплат за віком і додаткових виплат за стаж, здобутий понад норму (це стосується тих пенсіонерів, що не працюють), надбавок і підвищень, мінімальних витрат на пенсію, максимального розміру пенсійних виплат, що коливаються внаслідок зміни значення прожиткового мінімуму.

Тепер держава, згідно з відповідним законом, мінімально виплачуватиме людям, що вже не можуть працювати, не 2027 гривень, а 2093 гривні. Виплата мінімальної пенсії зросла на 66 гривень.

Що змінеться з пенсією від 1 грудня?
Що змінеться з пенсією від 1 грудня?

Також Пенсійний фонд повідомляє, що та суму, на яку підвищать пенсію, буде вираховуватися індивідуально. Будуть зважати на чинники, сума виплати за які залежить від розміру прожиткового мінімуму. Зазвичай такий перерахунок торкнеться багатьох людей пенсійного віку, проте він не буде дуже значним.

Особи, що не працюють та отримують “страхові пенсії”, нині внаслідок перерахунку будуть отримувати пенсійні виплати сумою 2500 гривень чи пропорційно страховому стажу людини.

Якщо розмір їхньої пенсії з додаванням усіх різних доплат у вигляді премій та надбавок не сягає двох з половиною тисяч гривень, то держава затверджує доплату, необхідну для досягнення цього рівня грошового переказу. Це не стосується пенсіонерів, які отримують виплати за особливі заслуги перед країною.

Також у зв’язку з вище зазначеними причинами держава підіймає рівень грошових виплат пенсій по інвалідності, виплат у зв’язку з втратою родини джерела заробітку для життя, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і членам їхніх родин, що не мають змоги працювати.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини