Навчили готувати майже “Мексиканський соус” на зиму: тепер наш улюблений, покупного кетчупу не потрібно

Знатний соус вдається – дзвінкий, солодко-кислий, трохи пряний, пронизливо-томатний, ароматний, фантастично смачний та дуже домашній. Справжній томатний, дуже густий: таким покупним соусом не буває.

Можливо, є деякі відмінності, і рецепт цей домашній, і відрізняється від ГОСТів. Але – такий соус приготувати варто. Особливо, знаючи тонкощі приготування – прості. “Мексиканський соус” на зиму: історичний соус, рецепт + інгредієнти. І маленькі тонкощі.

Прискорений та покращений метод приготування на зиму

Приготування:

Томати помити, нарізати крупненькими часточками – на 4 частини середні, дуже дрібні на 2-3 частини, великі довільно. Викласти в каструлю, на дно налити трохи води, щоб не пригоріли в перші хвилини. Проварити 4-6 хвилин, помішуючи – для відділення шкірки томатів.

Знайти сито, і навіть два: одне з великими осередками, інше з дрібними. Протерти: спочатку в ситі з великими осередками, відокремлюючи шкірку, потім з дрібними – для позбавлення насіння. Можна спочатку ложкою (дерев’яною), потім рукою в рукавичці. Не зимовою, а звичайною. Можна поставити одне сито в інше – але це не надто зручно.

Тонкість №1. Метод двох сит

Як отримати томатний сік та м’якоть томатів, звільнити від насіння та шкірки: швидко та просто. Подрібнити і позбавити томати насіння можна за допомогою соковижималки, комбайна, м’ясорубки, блендера. Особливо блендер – усі вони дадуть надто рідку томатну масу. А сито – дасть густу. І цей блендер занадто подрібнює томати, “розбиває”, а завдяки ситу соус густий, однорідний.

Хитрість №1. Щоб довго не варити

Спочатку проварити перетерту томатну масу 3-5 хвилин, помішуючи, і відставити на кілька годин. Можна і на ніч – у холодильнику. Навіщо? Щоб густа м’якуш осіла на дно, а поверх томату виявилася майже прозора, трохи рожева рідина. Цю рідину ми і злиємо, і для соусу залишимо найсмачніше, найгустіше, що є в томаті. Проварити в кілька підходів: проварити 3 хвилини (орієнтовно) – вимкнути, дати охолонути, знову варити 2-3 або до 5 хвилин.

Тонкість №2. Варити соус варто поетапно, із перервою

Що це дасть? Густу консистенцію – томат “випарюється”, а не уварюється. І пектини, до речі, дають ефект згущення. І цукор карамелізується. І не потрібно годинами стояти біля плити, помішуючи. Після другого підходу додати сіль, цукор, подрібнені прянощі. Прянощі можна загорнути в марлевий мішечок, проварити, потім витягти. Додаємо перетерті або пропущені через м’ясорубку цибулю та часник. Коли соус стане потрібної консистенції, через 3-4 підходи (або наступного дня, якщо залишили на ніч) – розлити по стерилізованих банках, швидко закупорити.

Секрети приготування солодко-кислого соусу: перевірено кухарем
Секрети приготування солодко-кислого соусу: перевірено кухарем

Інгредієнти:

  • помідори 6-6.7 кг;
  • цибуля 300 г;
  • часник 250-300 г;
  • цибуля 300 г (дрібно нарізана);
  • оцет 6% 150-180 г;
  • цукор 350-400 г (можна змінити до смаку);
  • сіль 3 ст. л. (можна з гіркою – за смаком).

Прянощі:

  • кориця 5-6 г;
  • мускатний горіх на кінчику ножа;
  • коріандр мелений 1/2 ч.л.;
  • гвоздика 5-7 шт.;
  • гірчиця (суха) 4-5 г;
  • чорний перець горошок 5 шт.

Популярне

Подібні новини