Черговий привід для тривоги в Китаї: люди заражаються щурячим гепатитом E

Світ ще не оговтався від пандемії коронавірусу, як в Китаї з'явився черговий привід для тривоги. Жителі Гонконгу заражаються вірусом гепатиту Е, який зазвичай вражає тільки щурів.

Пандемія коронавірусу не відступає, а з Китаю вже надходять чергові тривожні новини. Телеканал CNN повідомляє — жителі Гонконгу почали заражатися штамом щурячого гепатиту E. Вже відомо про 11 пацієнтів з інфекцією, причому механізм її передачі на даний момент невідомий.

Гепатит E — вірусна хвороба печінки, вакцина від якої ліцензована тільки в Китаї. Вірусні гепатити часто стають причиною смертності людей по всьому світу, хоча в основному вмирають від гепатитних штамів B і C.

Як правило, вірус передається з брудною водою або їжею, а зараження від щурів вважалося неможливим доти, поки не був зафіксований перший випадок захворювання ще у 2018-му. Тоді 56-річний чоловік після недавньої трансплантації печінки підхопив щурячий гепатит, який ніколи раніше не зустрічався у людини.

Це було настільки безпрецедентно, що медики вважали подію одиничним інцидентом, проте зараз зафіксовано ще 10 осіб з таким же діагнозом. Виходячи з цього можна зробити висновок, що існує ймовірність ще сотень заражених людей, яким просто поки що не поставили діагноз.

Предупреждение о яде для крыс на аллее в Гонконге
Попередження про отруту для щурів на алеї в Гонконзі

Вчені все ще не знають, як саме відбувається інфікування, особливо ставить у глухий кут останній випадок. Він був зареєстрований 30 квітня цього року у 61-річного жителя Гонконгу, через порушену роботу печінки чоловіка довелося госпіталізувати. В його будинку не було ні щурів, ні їх екскрементів, до того ж хворий останнім часом ніде не бував.

Є ймовірність передачі збудника при вживанні забрудненої фекаліями гризунів їжі або води, а може бути і при контакті з зараженими предметами. Проте жодна з цих версій не була доведена.

За межами Китаю єдиний зафіксований випадок щурячого гепатиту стався в Канаді у 2019-му, пацієнтом виявився мандрівник, який недавно повернувся з Африки.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини