Уляна Супрун заявила, що носіння панамки в спеку не рятує від сонячного удару

У дитинстві нас змушували носити влітку панамки, але ми вже подорослішали і ходимо без них, ні на що не скаржачись. Уляна Супрун розповіла, чи дійсно головний убір рятує від перегріву.

Всі ми з дитинства чуємо від батьків, що в спеку потрібно носити панамку, щоб уникнути сонячного удару. Колишня виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України вирішила прояснити ситуацію і пояснити, чи дійсно головний убір рятує від перегріву.

Чи потрібно носити панамку

Уляна Супрун вважає, що одне лише прикриття голови в спеку не допоможе, від високої температури необхідно захищатися комплексно. При цьому правильно підібраний засіб для голови може допомогти, адже не дарма люди придумали бейсболки, капелюхи, парасольки. Остання, до речі, спочатку була призначена для захисту від сонця, а не від дощу.

Опівдні влітку сонячні промені дивляться прямо перпендикулярно на землю, тому тіні майже немає, від чого найсильніше страждають плечі і голова. При її тривалому нагріванні погіршується координація рухів та когнітивні функції. Простіше кажучи, можна легко впасти, не впоратися з керуванням робочого спорядження або транспорту. За все це відповідає мозочок і саме його нейрони гинуть під час теплового удару.

Капелюшки і бейсболки незамінні в полудень, а в решту часу від перегріву та опіків потрібно захищати інші частини тіла, адже сонце вже не в зеніті і вони як раз таки потрапляють під промені.

Защита от перегрева — шляпа, очки и закрытые плечи
Захист від перегріву — капелюх, окуляри і закриті плечі

Симптоми сонячного удару

Він може наздогнати людей будь-якого віку, хоча у більш старших симптоми наростають протягом кількох днів і поступово приводять до таких проявів:

  • підвищення температури тіла до 40°;
  • нудота;
  • зневоднення;
  • слабкість;
  • аритмія;
  • згортання крові там, де не потрібно;
  • роздратованість і розгубленість.

Необхідно почати охолодження холодними компресами, питвом води і переходом в тінь. Якщо раптом спостерігаються прискорене дихання, судоми, проблеми з мовою — терміново викликайте швидку. Те ж стосується випадків, коли шкіра не охолоджується за півгодини спроб це зробити. У молодих людей удар дає про себе знати моментально, хоча температура при цьому піднімається не так сильно — до 38°.

Жара
Спека

Заходи безпеки в спеку

Ось що необхідно робити для запобігання удару:

  1. Голову закривайте кепкою, капелюхом, панамкою, а плечі легким одягом з натуральних тканин.
  2. Носіть сонцезахисні окуляри з УФ-фільтрами.
  3. Завжди носіть з собою воду.
  4. Для тренувань, прогулянок по місту і роботи на свіжому повітрі обирайте ранній або пізній час.
  5. Користуйтеся сонцезахисними кремами, в іншому випадку носіть закритий одяг.

Наостанок пам’ятайте, що з захистом від сонця ви також захищаєтеся від старіння шкіри і підвищення ризику меланоми.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини