Перепробувала купу “лайфхаків” для захисту від кліщів, але кращі за ці не знайшла: працюють моментально

Весна прийшла і кліщі активізувалися. Вони виходять на полювання зграями, голодні, дуже злі. Кліщі підстерігають необережного перехожого у парках, у лісі та на дачних ділянках.

Перепробували багато різної хімії і зрозуміли, що вона не завжди допомагає. Натомість народні способи працюють на всі 100. Ділимося своїми лайфхаками та розповімо, що зробити, щоб кліщі ніколи не з’являлися на вашій дачі.

Як зрозуміти, що на вашій дачі з’явилися кліщі?

Ви скажете, що це простіше простого — потрібно лише дочекатися, поки вони когось покусають. Насправді чекати на покуси не треба. Адже з укусом членистоногого в організм проникають шкідливі бактерії, здатні викликати запалення, або навіть віруси небезпечних захворювань, таких як хвороба Лайма або енцефаліт. Але якщо від енцефаліту можна зробити щеплення, то від інших недуг вона не врятує. Тому краще попередити проблему, аніж потім лікуватися.

Існує простий спосіб виявлення паразитів на ділянці. Він називається “прапорний”. Беруть шматок білої або пастельних відтінків тканину з ворсом розмірів 80х80 або 100х100 см. Далі прикріплюють до неї ціпок так, щоб вийшов прапор. З цим прапором обходять усі кущі, дерева та траву, проводячи по них тканиною. Якщо є хоч один кліщ, він причепиться до тканини, і ви його побачите. Важливо: обхід із прапором роблять у першій половині сонячного дня, коли роса на траві вже висохне.

Оглядати тканину краще через кожні 5-7 м, так ви точно нічого не пропустите. Пам’ятайте, що якщо на тканині причепився хоча б один кліщ, це означає, що обробка ділянки просто необхідна, інакше скоро весь сад кишатиме цими кусачими. Але не варто одразу хапатися за хімічні препарати, тим більше що вони сьогодні недешеві. Розповім про те, яку шкоду завдає хімія і що робити, якщо ви алергік чи у вас маленькі діти.

Чому хімічні засоби не завжди ефективні і навіть небезпечні?

Найчастіше у складі хімічних засобів від кліщів та інших шкідливих комах використовується перметрин – пестицид. Але є проблема: цей інсектицид чудово знищує попелицю, колорадського жука і навіть бджіл, але дуже вибірково діє на кліщів. Чому його застосовують? Одна з причин – його відносна дешевизна та 3 – 4 клас небезпеки для людей. Крім того, перметрин зберігається до 12 місяців на поверхнях, якщо вони не миються водою. Застосовувати хімію заборонено, якщо у вас є діти до 5 років, або рідні, які страждають на алергію.

Експерти назвали народні засоби, які захищають від кліщів
Експерти назвали народні засоби, які захищають від кліщів

Що ж робити? Все просто використовувати народні натуральні засоби, які не зашкодять ні дітям, ні домашнім тваринам, а також збережуть екологічний баланс у вашому саду. Немає нічого кращого за перевірені народні засоби. По-перше, вони нікому, окрім кліщів не нашкодять, не отруять ваших дітей, бджіл та котів. По-друге, кліщі до них не звикають, тому їх можна використовувати знову та знову.

Народні засоби:

Часник. Для відлякування кліщів готуватимемо спеціальний настій на часнику. Краще використовувати молодий часник, який дає ядрений аромат. Кліщі від нього біжать не оглядаючись. Потрібно взяти 200 г очищених та подрібнених часточок часнику та залити 1,5 л окропу. Далі настоятися 30 хвилин до остигання, потім процідити через марлю. Цією водою можна обприскувати всю ділянку: дерева, рослини, траву. Кліщ ніколи не оселиться на дачі, поки там пахне часником.

Ефірна олія гвоздики та м’яти. Необхідно придбати в аптеці ці дві дешеві олії і змішати в рівній пропорції. беремо по дві столові ложки олій, додаємо 1 л води кімнатної температури та дві ложки горілки чи спирту. Суміш збовтуємо і розпорошую по периметру ділянки та на доріжках. Кліщі ненавидять різкі запахи і одразу розбігаються.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини