Гілки аґрусу підрізаю під корінь: ця необхідна дія в кінці квітня забезпечила мене солодким як мед врожаєм

У аґрусу існує друга назва, його називають північним виноградом. Правильне формування крони гарантує високу врожайність та значно підвищує імунітет культури.

 

З якою метою необхідно проводити обрізування аґрусу?

Подібна обробка пагонів є ефективним доглядом за чагарниками та деревами. Агрус потребує проведення цієї маніпуляції для оптимального розвитку, підтримки здорового вигляду та гідного врожаю.

Обрізати пагони на рослині потрібно з наступних причин:

Для профілактичних заходів. Захворювання в основному виникають на чагарнику, що густо заріс. Процедура обрізки допоможе надходженню повітря до гілок та забезпечить оптимальне освітлення. Омолодження. Аґрус стає старим після досягнення ним восьмирічного віку. Щоб продовжити життєдіяльність рослини, необхідно провести обрізання, що омолоджує. У період видалення деяких частин пагонів відбувається стимулювання надходження корисних речовин від кореневої системи. Відбувається формування нових гілок, які рясно цвістимуть.

Поліпшення крони. Для правильного формування чагарника необхідно належним чином проводити обрізання крони. Для одержання гідного врожаю. Кущі аґрусу здатні швидко розростатися. І, природно, такі чагарники не можуть добре запилюватись і у зв’язку з цим нормально плодоносити. Підстрижка рослини допомагає продовжити життєдіяльність культури та збільшує її врожайність. Під час процедури необхідно скористатися секатором та гілкорізом. За допомогою секатора можна видалити гілки незначної товщини. А гілкоріз використовується для позбавлення гілок з приблизним діаметром до 10 мм. Найчастіше вони знаходяться у глибині чагарника.

Деякі секрети правильної обрізки

Протягом першого року після посадки молоді пагони швидко ростуть і на початку осені перетворюються на міцні гілки. Наступного року вони матимуть відростки. Таким чином відбувається формування. Як правило, рясний урожай дають гілки до третього порядку. Проведення регулярних процедур допомагає пагонам постійно оновлюватися. Під час маніпуляції обрізки куща аґрусу потрібно позбавлятися гілок, починаючи від четвертого порядку. У більшості випадків пагони дають невелику кількість ягід. Ця процедура допоможе виправити положення, і рослина рясно плодоноситиме.

Обрізаємо аґрус правильно: поради спеціалістів
Обрізаємо аґрус правильно: поради спеціалістів

Не забувайте, що прикореневі порослі потрібно зрізати. При досягненні кущем дворічного віку він має три види дворічних гілок, і навіть одноліток. Для цього проведіть обрізку за таким планом: Виберіть по 5-7 пагонів, що виросли з ґрунту. Їхню довжину слід зменшити приблизно до 40 см. Решту пагонів укоротіть до 30 см. Таким чином, рослина зможе поступово розвиватися. До третього року на чагарнику має бути до вісімнадцяти різновікових гілочок. І знову треба зрізати всі порослі та ослаблені пагони. Необхідно позбутися молодих пагонів різних видів. У аґрусу має бути близько 20 гілок різного віку. Гілка старша за п’ятирічний вік повинна видалятися.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини