Мої помідори просто обожнюють цю золоту підкормку: найпростіше підживлення для насолоди та аромату плодів

Тільки правильне застосування добрив – головний секрет багатих урожаїв. Всі садівники та городники знають, що для відновлення родючості ґрунту необхідно вносити до нього підживлення.

Але далеко не багато хто замислюється про те, що неправильне застосування будь-яких добрив може негативно вплинути на зелені рослини, а також на навколишнє середовище і здоров’я кожної окремої людини. Найчастіше застосовуваними на садових і присадибних ділянках є добрива, що містять азот. Але їх надлишок у ґрунті викликає накопичення шкідливих сполук (нітратів) у ягодах та плодах. Азот у фіналі перетворюються на нітрати, які є одним з найнебезпечніших забруднень для середовища. Нітрати досить вільно пересуваються шарами ґрунту разом із водою, створюючи ризик забруднення для водойм і колодязів.

Городники назвали найкраще підживлення для томатів
Городники назвали найкраще підживлення для томатів

При внесенні мінеральних добрив садівникові важливо пам’ятати, що при зростанні в тіні-напівтіні рослини отримують азот із ґрунту в набагато менших кількостях, через що збільшується залишок невикористаного азоту. Фосфор практично не рухається у шарах ґрунту і залишається там, куди його розмістили при внесенні. Надлишок фосфорного живлення призводить до концентрації елемента у верхніх шарах ґрунту, звідки він досить легко потрапляє до різних природних водойм. Вплив калію на природне середовище не такий значний.

Але мінеральні добрива, що мають у своєму складі калій та хлор, можуть завдати серйозної шкоди посадкам та землі. Хлор як елемент потрібен рослинам у невеликих дозах, але його надлишок у них гальмує швидкість росту пагонів, знижує вміст хлорофілу та швидкість випаровування вологи листям. Небезпеку для ґрунту можуть становити натуральні, органічні підживлення. Так, у свіжому гною може бути сіль і сода, всілякі віруси, яйця гельмінтів і личинки різних збудників інфекційних захворювань. Яйця і личинки, що знаходяться у свіжому рідкому гною, здатні зберігати свою життєстійкість до року.

Просте підживлення рослин для насолоди та аромату плодів

Від урожаю очікується смак, аромат і, звичайно ж, рясність. А щоб плоди дійсно були смачними, і їх було багато, їм необхідно отримувати мікроелементи. Використовуємо бор та марганець. Тому є відмінний варіант приготування борно-марганцевого живильного розчину для рослин. Крім того, бор прискорює дозрівання плодів і покращує їх смак завдяки збільшенню кількості цукру.

Дефіцит бору проявляється і на зовнішньому вигляді рослин: ще на стадії розсади листя стає фіолетового кольору; у дорослих рослин може виникнути хлороз листя, зупиняється зростання рослин, стебла стають ламкими, а всередині порожнистими, погано зав’язуються плоди.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини