9 поширених міфів про сказ, в які не можна вірити

Навколо сказу ходить безліч міфів, навіть незважаючи на те, що захворювання є смертельно небезпечним. Саме тому їх слід спростувати.

Про існування сказу чули багато людей, проте більшість з них не можуть сказати про цю хворобу нічого, крім того, що передається вона з укусом зараженої тварини і найчастіше при цьому згадують собак. Як правило, на цьому усі знання про захворювання вичерпуються, але ж насправді воно призводить до летального результату. Якщо вірус потрапить в організм, то без своєчасного лікування він поступово добереться до мозку і настане смерть. Саме тому в нашій сьогоднішній статті ми розберемо 9 популярних міфів про сказ, в які давним-давно пора перестати вірити.

1. Скажена тварина поводиться агресивно і кидається на людей

Хвороба може протікати у прихованій формі і тоді заражений звір нічим не буде відрізнятися від здорового. У зв’язку з цим, якщо раптом вас укусив навіть зовні здоровий чотирилапий, негайно відвідайте лікаря.

2. Сказ переносять тільки собаки

Багато хто досі помилково вважає псів головними переносниками вірусу. Поспішаємо повідомити, що їм можна заразитися від безлічі інших тварин і навіть птахів. Наприклад, від вовків, єнотів, лисиць, борсуків, кішок, кажанів, коней, свиней, щурів, мавп, курей, їжаків і це далеко не повний список.

3. Після укусу прописують 40 уколів у живіт кожен день

Так було в минулому. Зараз же вакцину вводять в плече, вона практично безболісна, а для ефективного впливу препарату необхідно від 4 до 6 уколів з перервою в кілька днів. Майте на увазі, що починати їх слід якомога раніше — найкраще через 24-72 години з моменту контакту з переносником.

4. У щеплення багато побічних ефектів

Частково це так. У антирабічних вакцин, тобто тих, що застосовують проти сказу, є побічні ефекти. Вони ж є головною причиною того, що профілактично таку імунізацію не проводять і роблять тільки в разі потреби. Звичайно, в побочці мало приємного, але її можна і потрібно перетерпіти, щоб залишитися в живих.

5. Якщо тварина, яка вас вкусила щеплена, вакцинація не потрібна

Для початку, наявність щеплення у хвостатого має бути підтверджена в його ветпаспорті. Крім того, вона не повинна бути прострочена або поставлена раніше, ніж за місяць до інциденту.

6. Сказ передається, якщо погладити хворого звіра

На шерсті або шкірі вірус існувати просто не може, а ось в слині він відчуває себе чудово, однак через неушкоджені шкірні покриви він не проникне. Проте обслюнявленну ділянку потрібно промити і продезінфікувати, після чого все ж не буде зайвим проконсультуватися з цього приводу з лікарем.

7. Рану можна обробити самостійно

Даний вірус дійсно боїться лугу, при цьому навіть якщо ви промиєте місце укусу з милом і після цього продезинфікуєте його, це вас не захистить. Справа в тому, що збудник легко проникне в організм через мінімальну подряпину або інше ушкодження на шкірі ще до того, як ви займетеся обробкою рани.

8. Після щеплення довгий час не можна пити спиртні напої

Немає ніяких наукових доказів того, що алкоголь нейтралізує дію сироватки. Здебільшого ця страшилка ходить в пострадянських країнах, адже після гучного застілля йти до лікаря — останнє, що хочеться робити.

9. Сказ виліковний

Безперечно, найнебезпечніший міф з усіх, адже саме через нього у багатьох людей виникає хибне уявлення про захворювання. У 2011-му американцям і правда вдалося вилікувати захворілу дівчинку вже після прояву небезпечних симптомів. Однак через непомірні витрати, які досягли суми в 800 тисяч доларів, і занадто довге відновлення застосований ними метод не може отримати широкого розповсюдження.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини