Дослідники розробили метод лікування раку, що не вимагає прийому ліків.

Лікування, яке все ще знаходиться на ранніх стадіях тестування, включає покриття наночастки діоксиду кремнію амінокислотою, щоб змусити ракові клітини прийняти її.

Як тільки покрита частка, названа дослідниками «нано-pPAAM», потрапляє в ракову клітину, вона стимулює вироблення активних форм кисню, які викликають самознищення ракових клітин.

Підхід троянського коня

Доцент Далтон Тей зі Школи матеріалознавства та інженерії НТУ, який керував дослідженням, назвав цей метод підходом «троянського коня».

«Ми знаємо, що ракові клітини мають пристрасть до амінокислот, тому що їм потрібно підтримувати своє зростання. Покриваючи наші частки L-фенілаланін, ми змушуємо їх думати, що це амінокислота, яку вони повинні прийняти, щоб рости … але те, що ми доставляємо в клітку, – це частинка, яка може її вбити », – пояснив асистент проф. Тай під час віртуального брифінгу для ЗМІ.

В даний час наночастинки, які відносяться до ультрамілких часткок, використовуються в хіміотерапії онкологічних хворих.

Ці частинки зазвичай містять ліки і доставляються до ракових клітин різними способами, такими як пряма ін’єкція в пухлину або через кровотік.

Недоліки методу

За словами професора Тея, використання наночасток таким способом має ряд недоліків. Це включає:

  • Ліки, що вбивають рак, хімічно або фізично несумісні з матеріалом наночастинок.
  • Ракові клітини стають стійкими до препарату.
  • В процесі лікування руйнуються неракові клітини, враховуючи токсичність препаратів.

Хоча існують форми лікування раку, які не вимагають, щоб наночастинки переносили ліки в клітку, такі як фотодинамічна терапія, ці методи лікування вимагають зовнішніх стимулів у вигляді світла або тепла, щоб стимулювати наночастинки для руйнування ракових клітин, сказав професор Тей.

За його словами, метод його команди – один з перших декількох методів лікування, які не потребують зовнішніх подразників і ліків.

«Наночастинка кремнезему також не токсична і навряд чи вб’є неракові клітини», – сказав професор Тей, додавши, що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США схвалило її використання в харчових добавках.

В якості нового методу ракові клітини також з меншою ймовірністю будуть до нього стійкі, хоча, за його словами, команді ще належить вивчити питання про те, чи можуть клітини розвинути стійкість в довгостроковій перспективі.

Результати лабораторних досліджень були багатообіцяючими.

Наночастинок команди діаметром 30 нанометрів вбила близько 80 відсотків ракових клітин грудей, шкіри та шлунку у мишей, що можна порівняти зі звичайними хіміотерапевтичними препаратами, такими як цисплатин.

Проте, необхідні подальші випробування, в тому числі випробування на людях, перш ніж метод може бути схвалений для використання в лікарнях, і це може зайняти близько 10 років, – сказав асистент професор Тей.

На якому етапі дослідження?

В даний час команда подає заявку на патент на наночастинку, а також шукає партнерів по галузі, з якими вони можуть її розробити.

Представляючи незалежну точку зору, доцент Тан Ерн Ю, фахівець по раку грудей в лікарні Тан Ток Сенг, сказав в прес-релізі: «Цей новий підхід може мати багатообіцяючі перспективи для ракових клітин, які не піддаються лікуванню традиційним лікуванням, таким як хіміотерапія».

Доцент Тан додав, що, оскільки ракові клітини ще не адаптувалися до цього нового підходу, вони з меншою ймовірністю будуть до нього стійкі в порівнянні з іншими доступними в даний час методами лікування.

наночастки
Наночастки

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини