Home Blog

Виростила королівський квітник на 6 сотках: 3 бомбічні поради по догляду за ліліями, які увійдуть в історію

0
Досвідчені садівники поділилися рекомендаціями щодо догляду за ліліями
Досвідчені садівники поділилися рекомендаціями щодо догляду за ліліями

Розповідаємо далі в матеріалі, що являє собою лілія як рослина, та ділимося кількома порадами щодо догляду за цією прекрасною квіткою.

Лілія: що це за рослина

Лілія (лат. Lílium) – рід багаторічних цибулинних трав сімейства Лілейні (лат. Liliaceae).

Цибулини

Розмір – 1–20 сантиметрів у діаметрі. Яйцеподібні або кулясті, вони вкриті лусками, а на донці у них знаходиться точка росту кореневої системи.

Стебло

Деякі рослини можуть не досягати і 0,5 метра, інші виростають вище 1,5 метра.

Листя

Ряд видів лілій має прикореневу розетку листя, в інших – вони загорнуті по спіралі по всій довжині стебла. Черешки добре розвинені, пластинки серцеподібні.

Суцвіття

Зазвичай включають від восьми до 16 квіток. Окремі види налічують до 30 квіток, що розпускаються знизу нагору. Суцвіття можуть бути у вигляді конуса, парасольки чи циліндра.

Квіти

У середині – маточка і шість великих тичинок, які обрамляють шість пелюсток (у махрових сортів їх більше) різної форми та кольору, крім синього. Цвіте один бутон лілії від трьох до десяти діб.

Плоди

Після цвітіння формуються довгі насіннєві коробочки, що складаються із трьох відділень. Плоскі насіння дозрівають до середини осені. Після посіву цибулина утворюється у перший рік. Її активний ріст без пуску стебла продовжується близько чотирьох років.

Ці 3 цінні поради щодо догляду за ліліями допоможуть створити ідеальні умови для цієї королівської квітки
Ці 3 цінні поради щодо догляду за ліліями допоможуть створити ідеальні умови для цієї королівської квітки

Розмноження

Лілії розмножуються насінням та вегетативно. Перший метод використовується зазвичай для виведення нових сортів, другий – простіший і поширеніший серед любителів.

Як створити ідеальні умови для лілій

Лілія безсумнівно є окрасою будь-якої клумби. Однак ця королівська квітка потребує особливого догляду. Щоб лілії довго тішили вас своєю небесною красою, варто скористатися кількома порадами щодо їх догляду від досвідчених садівників.

Як зазначають експерти, ліліям може бракувати азоту (зазвичай це стається у першій половині червня). Цей дефіцит легко компенсувати простим добривом. Щоб його приготувати, розведіть 30 грамів сечовини та стільки ж аміачної селітри в 10-літровому відрі води, ретельно перемішайте та полийте рослини.

Підживлювати лілії варто лише після попереднього зволоження ґрунту.

Через 7-10 днів після насичення квітів азотом підгодуйте їх ще раз. Для цього розсипте навколо кущів деревний попіл, а потім полийте рослини чистою водою.

Ці прості рекомендації допоможуть значно заощадити час на догляд за ліліями, а також наситять квіти здоров’ям і надзвичайною красою.

Куми з села беруть тільки ці 3 сорти томатів: стійкі до фітофторозу, а врожай дають навіть на уражених кущах

0
Експерти назвали 3 сорти томатів, стійких до фітофторозу
Експерти назвали 3 сорти томатів, стійких до фітофторозу

Фітофтороз — це слово, від якого у кожного дачника, хто вирощує томати, може піти мороз по шкірі. Щойно цей грибок добирається до ваших рослин, про багатий урожай можна забути: листя в’яне, плоди гниють, і вся праця перетворюється на гірке розчарування.

Проте не всі сорти томатів помідорів вразливі до цієї хвороби. Є такі, які наче живучі таргани — їх не бере жодна зараза, і навіть у найважчі роки вони дарують вам щедрий урожай. Ось три сорти, які варто посадити, якщо ви хочете спати спокійно й не хвилюватися через фітофтороз.

Як боротись із фітофторозом на помідорах – прості поради від досвідчених городників зі стажем
Експерти назвали 3 сорти томатів, стійких до фітофторозу

Почнемо з “Де Барао” — справжнього ветерана у світі овочів. Це високорослий сорт, який наче машина для виробництва помідорів: росте й родить до пізньої осені. Цей різновид унікальний тим, що зберігає зелене листя до кінця сезону. Важко сказати, що саме робить його настільки витривалим — чи то генетика, чи просто природа вирішила подарувати цьому сорту імунітет до всього, що може його спіткати. Самі ж плоди виходять по 170-180 грамів.

Другий сорт, який навіть не зверне увагу на фітофтору — це “Айвенго F1”. Якщо “Де Барао” — це вічна класика то “Айвенго F1” — це достатньо молодий гібрид. Він дозріває так швидко, що фітофтора просто не встигає за ним. Кущі цієї рослини компактні, але настільки продуктивні, що здається, наче кожен сантиметр площі приносить плід.

Городники розповіли, чим обробити томати від фітофтори
Експерти назвали 3 сорти томатів, стійких до фітофторозу

“Ламантин F1” — цей сорт також славиться своєю витривалістю. Різновид легко переживає різкі зміни погоди, що робить його універсальним для вирощування як у теплицях, так і на відкритому ґрунті. Завдяки міцному імунітету, він стійкий не лише до фітофторозу, але й до інших поширених хвороб.

Оновлюю яблуню 1 іржавим цвяхом – врожаю стільки, що роздаю: це не “Вуду”, а безцінний винахід садівників

0
Як омолодити яблуню в саду
Як омолодити яблуню в саду

У багатьох садівників, які захоплюються вирощуванням рослин на власній ділянці, в садку ростуть не лише декоративні культури. Так, в Україні можна зустріти багато яблуневих садів, але далеко не всі їхні власники знають про те, що старі яблуні не потрібно вирубати – їх можна омолодити.

Як омолодити яблуню в саду

За словами експертів, в певний вік плодові дерева починають поступово “згасати”. У період плодоношення вони дають набагато менше яблук, а також стають вразливими до шкідників і хвороб, які їх оточують. Втім, ви можете допомогти власним рослинам, якщо виконаєте процедуру омолодження.

Садівники розповіли про простий спосіб, який допоможе омолодити стару яблуню у вашому саду
Садівники розповіли про простий спосіб, який допоможе омолодити стару яблуню у вашому саду

Для цього потрібно небагато. Садівники з чималим досвідом поділились власними спостереженнями: коли рослина зазнає сильний стрес, то починає витрачати всі свої сили на продовження життєдіяльності. Спершу після такої серйозної процедури результат помітити важко.

Втім, вже через рік омолоджена яблуня зможе віддячити вам щедрим врожаєм. Ба більше, деякі садівники, які пробували у своєму садку описаний нижче метод, відзначали, що яблук на дереві ставало не просто більше – вони й смакували набагато краще, ніж раніше.

Садівники розповіли про простий спосіб, який допоможе омолодити стару яблуню у вашому саду
Садівники розповіли про простий спосіб, який допоможе омолодити стару яблуню у вашому саду

Отже, для того, аби дати яблуні другий шанс на життя, потрібно просто вбити іржавий цвях в її стовбур. Така махінація завдасть стресу рослині, що допоможе їй пробудити власні резерви. Після проведеної процедури ви зможете омолодити яблуню, а рослина у відповідь на це пустить нові паростки, з яких у майбутньому з’являться плоди.

Так золу восени не вносять: 3 помилки перекреслюють всю цінність добрива! Тонкощі від розумних дачників

0
Городники розповіли про поширені помилки під час внесення золи восени
Городники розповіли про поширені помилки під час внесення золи восени

Однак багато дачників, захоплюючись золою, роблять серйозні помилки, які в результаті завдають шкоди їхньому городу та саду.

Помилка № 1. На яких ґрунтах вносять восени, на яких навесні і коли золу не вносять

Восени золу не вносять на легких піщаних, супіщаних ґрунтах. Осінні дощі та весняна ґрунтова волога вимивають мінеральні елементи в нижні шари ґрунту. Поживні речовини залишають кореневмісний шар. Звісно, не всі, але значна частина золи буде втрачена.

А ось на важких глинистих, на чорноземі, доцільно вносити золу восени: вона “затримується” у ґрунті. Але внести її потрібно не одночасно з органікою, особливо з гноєм, адже зола стає причиною втрат азоту.

Також золу не вносять на засолених ґрунтах і солонцях. Там і так підвищена концентрація мінеральних солей. Внесення золи, яка є дуже концентрованим мінеральним добривом, погіршує ситуацію. До того ж, взаємодія елементів золи із засоленим ґрунтом негативно впливає на доступність поживних речовин.

Не вносять золу на карбонатних ґрунтах із високим pH. Нехай тимчасово, але зола підвищує лужність. Її pH може сягати 10-12. Високий pH погіршує доступність багатьох елементів. Рослини можуть зазнати хлорозу, нестачі заліза, марганцю, бору, цинку, частково магнію.

Помилка № 2. Золу не потрібно розсипати по поверхні ґрунту

Розсипана поверхнею ґрунту зола – це неправильно. Вона створює так звану ґрунтову кірку, що порушує структуру ґрунту, аерацію, веде до підвищення концентрації солей у верхніх шарах.

Ці 3 поширені помилки роблять майже всі дачники: як не потрібно вносити золу восени
Ці 3 поширені помилки роблять майже всі дачники: як не потрібно вносити золу восени

Восени це менш критично, ніж навесні: частково зола вимиється з відходом снігу. Проте цінні елементи все одно повинні рівномірно розподілятися у ґрунті.

Тому золу вносять під закладення на глибину 8-12 см у середньому.

Помилка № 3. Золу не вносити в борозни, посадкові ями при посадці озимих культур і чагарників

Часто радять вносити золу в посадкові ями, лунки, борозни. Зола посилює роботу біоти, нітрифікуючих бактерій – у теплу пору. При зниженні температури ґрунту діяльність бактерій знижується та припиняється.

Однак безпосередньо в прикореневій зоні саджанців чагарників, дерев, борозен при посадці озимого часнику чи цибулі зола не потрібна.

Високі концентрації солей не повинні розташовуватися поруч із корінням, оскільки можливий опік, уповільнене вкорінення, пригнічення росту в майбутньому. Тим більше не варто змішувати золу з органікою: з гноєм чи перегноєм.

Тож золу вносять під перекопування і заздалегідь, наприклад, за місяць або за кілька тижнів, щоб вона розподілилася у ґрунті та нормалізувалася кислотність.

А якщо вноситься органіка восени, то золу краще внести навесні. Крім того, завжди важливо пам’ятати про сумісність добрив.

Через скільки днів після посадки часник випускає коріння і коли починати хвилюватися, що він не проросте

0
Городники розповіли, скільки днів має пройти від посадки до перших сходів часнику
Городники розповіли, скільки днів має пройти від посадки до перших сходів часнику

Озимий часник – це справжня загадка природи. Саджаючи його восени, доводиться набратися витримки і чекати, коли нарешті з’являться перші зелені паростки у холоди. Але тут варто не пропустити 1 важливий момент: слід не дати часнику прорости.

Зазвичай для цього треба близько 25 днів. Саме стільки часу минає від моменту посадки до появи перших ознак життя. Але природа часом може вносити свої корективи. Тепла осінь, як зараз, наприклад, здатна скоротити цей період. Раптові заморозки ж можуть погубити весь врожай.

Додаю це ефективне добриво в лунку під час посадки озимого часнику – і не можу натішитися рясним урожаєм
Городники розповіли, скільки днів має пройти від посадки до перших сходів часнику

Вірною ознакою того, що городина точно не вродить є поява зеленої маси довжиною у 10-15 сантиметрів.

Якщо ви хочете, щоб зелений годівник порадував вас добрим урожаєм, важливо правильно підготувати місце для посадки. Овоч обожнює сонце. Тому вибирайте добре освітлену ділянку з рівним рельєфом – жодних западин чи глибоких ям, де може накопичуватися волога. Ґрунт також має бути “дихаючим” – легким, добре водопроникним. Важливо пам’ятати, що застій води може призвести до гниття зубчиків, і замість багатого врожаю ви отримаєте лише розчарування.

Досвідчені городники розповіли, що покласти в лунку під час посадки озимого часнику
Городники розповіли, скільки днів має пройти від посадки до перших сходів часнику

Найкраще садити часник після гарбузових або бобових культур – це не тільки допоможе уникнути поширення хвороб, а й поліпшить структуру ґрунту. А ось після цибулі — не варто. Обидві культури пускають своє коріння приблизно на однаковий рівень глибини і мають спільні хвороби, що може негативно позначитися на врожаї.

Підготовка до посадки часнику також є свого роду магічним ритуалом. Секрет тут полягає в тому, щоб розділяти головки на зубчики лише безпосередньо перед посадкою. Якщо зробити це заздалегідь, вони можуть втратити свої сили, і врожай буде не таким щедрим.

98% дачників роблять це неправильно: як приготувати добриво з яєчної шкаралупи для нереального врожаю

0
Городники розповіли, як приготувати ефективне добриво з яєчної шкаралупи
Городники розповіли, як приготувати ефективне добриво з яєчної шкаралупи

Шкаралупа як добриво для городу

Чим корисна шкаралупа яєць? Це кальцій практично в чистому вигляді. Вага шкаралупи курячого яйця становить 5-5,5 г. При нормі споживання 5-6 яєць на тиждень протягом року одна людина може зібрати до 260-300 шкаралупок, тобто приблизно 1,3-1,5 кг цінного органічного добрива.

У шкаралупі курячих яєць міститься 98,4% карбонату кальцію, а також невелика кількість магнію та фосфору: 0,8% карбонату магнію та 0,7% трикальційфосфату.

Зміст інших мікроелементів зазвичай не береться до уваги, оскільки їх кількість мізерно мала. У яєчній шкаралупі є невеликий відсоток заліза, цинку, фтору, кремнію.

Яєчна мембрана – плівка, яка знаходиться під шкаралупою, є джерелом білка. У перекладі мовою рослин – це азот та амінокислоти. Однак їх вміст невеликий, оскільки сама яєчна мембрана має невеликий об’єм.

Яєчна шкаралупа не розчиняється у питній воді. При кип’ятінні кальцій практично не виділяється у воду.

Цей вид органіки добре розчиняється у кислотах: столовому оцті чи розчині лимонної кислоти. Концентрований розчин ацетату кальцію або цитрату кальцію використовують як добриво. У ґрунті карбонат кальцію розчиняється під дією гумінових та фульвових кислот.

Виявляється, дачники роблять це неправильно – ось як насправді потрібно готувати добриво з яєчної шкаралупи
Виявляється, дачники роблять це неправильно – ось як насправді потрібно готувати добриво з яєчної шкаралупи

Як правильно приготувати добриво з яєчної шкаралупи

Як виявилося, 98 відсотків садівників використовують такий чудовий засіб, як яєчна шкаралупа, зовсім неправильно. Адже недостатньо просто подрібнити шкаралупу і розсипати її навколо садових культур. Ось що насправді потрібно зробити для отримання дієвого добрива.

Подрібніть шкаралупу від 10 яєць і покладіть її в літрову банку. Залийте шкаралупу 2 склянками 9%-го столового оцту.

Шкаралупа вступить у реакцію з оцтом, і утвориться піна. Таким чином ви отримаєте ацетат кальцію, який легко засвоюється рослинами.

Залиште склад на 2 доби і починайте підживлювати садові культури. В 1 літрі води розведіть 1 столову ложку настою яєчної шкаралупи та поливайте всі овочі 1 раз на 2 тижні.

Отже, завдяки цьому ефективному добриву рослини стануть здоровими з великою кількістю ідеальних соковитих плодів.

Солодка цибуля виростає вагою по 1 кг! Мені казали, ні за що не поливай цим: не послухала, і не прогадала

0
Городники розповіли, як виростити велику та солодку цибулю
Городники розповіли, як виростити велику та солодку цибулю

Основні рекомендації щодо внесення підживлення для цибулі

Цибуля потребує значної кількості поживних речовин для нормального росту, добре розвивається лише на родючих ґрунтах і активно поглинає як органічні, так і мінеральні добрива. Особливо важливо для неї отримувати азот, оскільки вона майже повністю витягує його з ґрунту. Калій цибуля споживає в меншій кількості, а фосфору їй потрібно ще менше, проте для гарного врожаю необхідні також різноманітні мікроелементи. Без регулярного підживлення досягти великих цибулин не вдасться.

Важливо пам’ятати, що свіжий гній не можна закладати безпосередньо в грядки – його слід використовувати у вигляді водних настоїв. Також надмірне внесення органічних добрив може призвести до посиленого росту зеленої маси на шкоду формуванню головок.

Крім того, під час кореневих підживлень необхідно уникати потрапляння розчинів на листя. Грядки варто поливати як до внесення добрив, так і після, а через деякий час після підгодівлі проводити розпушування ґрунту. Важливо також не вносити підживлення та не поливати пізніше, ніж за три-чотири тижні до збирання врожаю.

Чим підгодувати цибулю, щоб вона була великою та солодкою

Для того щоб цибуля виросла великою та солодкою, її потрібно насичувати корисними речовинами.

Полила цибулю цим простим розчином – і зібрала здоровенний та солодкий урожай: сусідка канючить рецепт
Полила цибулю цим простим розчином – і зібрала здоровенний та солодкий урожай: сусідка канючить рецепт

Не кожен садівник знає, які види поливу та обприскування потрібні овочу в період активного росту та формування головок.

Зокрема, можна скористатися “копійчаним” засобом, який наситить цибулю необхідною кількістю азоту. Для цього розводять столову ложку нашатирного спирту, який можна придбати в аптеці, у 5 літрах води.

Цей вид підживлення краще проводити позакореневим способом, тобто використовувати у вигляді обприскування. Обробляти рослини отриманим розчином потрібно у вечірній час, коли сонце вже не так активно пече. В іншому випадку пір’я цибулі може отримати опік.

Після використання такого підживлення цибуля обов’язково потішить садівника своїми розмірами та смаком, а також викличе заздрість у всіх сусідів на ділянці.

Так користуватись терткою у 5 разів зручніше: навіщо одягати на неї звичайнісінький пакет? Відповідь здивує!

0
Простий лайфхак із терткою
Простий лайфхак із терткою

Процес приготування різних страв може вимагати від вас використання тертки. Без цього інструменту важко уявити кулінарію – дрібно натерті овочі чи інші продукти часто використовуються для створення шедеврів. Проте, далеко не кожній господині подобається процес натирання, наприклад, сиру. Річ у тім, що цей процес доволі незручний. Натерті продукти розлітаються в різні сторони та створюють справжній хаос.

Лайфхак із терткою

Ще однією причиною, чому господині не люблять користуватись терткою, є той факт, що у процесі перекладання тертих продуктів у “пункт призначення” можна загубити чимало залишків. Їх важко підняти з робочої поверхні, що може призвести до додаткових нервів. Хай там як, але існує простий лайфхак, що здатен раз і назавжди вирішити популярну проблему.

Господині поділились простим лайфхаком, який зможе значно полегшити процес натирання овочів
Господині поділились простим лайфхаком, який зможе значно полегшити процес натирання овочів

За словами бувалих господинь, існує простий спосіб полегшити собі життя. Звичайний поліетиленовий пакет допоможе зберегти чистоту на робочій зоні. Для того, аби натирати овочі та інші продукти набагато простіше, вам потрібен маленький, але доволі міцний пакет. Краще використовувати вакуумний пакет із застібкою.

Господині поділились простим лайфхаком, який зможе значно полегшити процес натирання овочів
Господині поділились простим лайфхаком, який зможе значно полегшити процес натирання овочів

Отже, для початку оберіть міцний пакет. Після цього його потрібно обережно одягти на нижню частину тертки та за допомогою рук розподілити “контейнер”. Зафіксуйте пакет на тертці за допомогою резинки. Після цього ви можете починати спокійно готувати терті продукти – всі вони будуть сипатись всередину пакету, а вам буде набагато простіше пересипати їх у сковорідку, каструлю чи тарілку.

Називаю свій сад не “ділянкою”, а “стильним куточком”: ці 3 рослини додали барв моєму подвір’ю за 3 секунди!

0
Які квіти посадити у своєму садку
Які квіти посадити у своєму садку

Якщо традиційні троянди та півонії на садовій ділянці вам вже набридли, то настав час дослідити світ флори. Садівникам, в яких з’явилось бажання підшукати для свого подвір’я цікаві рослини, ця стаття підійде ідеально!

Фантазія природи не обмежується нічим, а тому люди мають змогу спостерігати за найдивнішими формами, креативними відтінками та по-доброму дивакуватими формами. Якщо хочете створити на своїй клумбі справжню красу – читайте цю статтю.

Які рослини посадити на ділянці

Експерти розповіли, які рослини посадити у своєму садку для того, аби його вдало прикрасити
Експерти розповіли, які рослини посадити у своєму садку для того, аби його вдало прикрасити

Краспедія – неймовірна рослина. Вона має яскраві золоті кулі, які гойдаються на витончених ніжках. Особливий сріблясто-сірий відтінок листя додає рослині шарму. Засіяна такою квіткою ділянка переносить нас у футуристичні уявлення про світ. На ділянці їй потрібне добре освітлене місце з легким ґрунтом, а також – регулярний і вчасний полив.

Експерти розповіли, які рослини посадити у своєму садку для того, аби його вдало прикрасити
Експерти розповіли, які рослини посадити у своєму садку для того, аби його вдало прикрасити

Кальцеолярія або, як її ще називають, дамська сумочка – ще одна чудова квітка для вашого саду. Багато хто вважає цю рослину виключно кімнатною, але багато її видів можуть спокійно рости на ділянці та радувати цвітінням влітку. Тільки важливо не забувати поливати цю рослину.

Експерти розповіли, які рослини посадити у своєму садку для того, аби його вдало прикрасити
Експерти розповіли, які рослини посадити у своєму садку для того, аби його вдало прикрасити

Целозію сріблясту ще часто називають “гребінцем півня”. Така рослина має оригінальну форму та масивні суцвіття. Вона є невибагливою, а тому вирощувати її на власній ділянці доволі просто – навіть новачки з легкістю впораються з таким завданням.

Все життя думала, що не вмію солити скумбрію: цей рецепт перевернув з ніг на голову моє уявлення про рибу

0
Як приготувати малосолену скумбрію вдома
Як приготувати малосолену скумбрію вдома

Скумбрія – це неймовірна риба для засолювання. Багато кулінарів і господинь методом довгих експериментів відшукали найпростіший, але водночас найвдаліший рецепт приготування солоної риби. Перевірений часом спосіб приготувати скумбрію допоможе зекономити час і власні сили.

Рецепт малосоленої скумбрії

Для початку потрібно обрати рибу. Краще обрати свіжоморожену скумбрію, але важливо, аби вона була без пошкоджень та з чистою шкіркою. Розморожувати рибу потрібно повільно та обов’язково у холодильнику. М’ясо тільки таким чином залишиться соковитим. Коли риба трішки відтане, почніть перетворювати її на філе.

Кулінари поділились рецептом малосоленої скумбрії, яку дуже легко приготувати самостійно
Кулінари поділились рецептом малосоленої скумбрії, яку дуже легко приготувати самостійно

Спершу відріжте голову та хвіст, а потім розріжте черевце та очистьте рибу від начинки. Промийте все під краном, а потім розріжте вздовж хребта. Не чіпайте шкірку спинки, але обережно дістаньте хребет і всі кісточки. Для засолювання вам потрібна сіль і цукор, чорний перець та часник.

Для однієї риби потрібно дві ложки солі, одна ложка цукру. Перцю беріть на власний смак. Часник потрібно нарізати тонкими пластинками, а потім – розкладіть філе та посипте її сіллю, цукром і перцем. Поступово розподіляйте часник. Після цього загорніть рибу та щільно оберніть її харчовою плівкою.

Кулінари поділились рецептом малосоленої скумбрії, яку дуже легко приготувати самостійно
Кулінари поділились рецептом малосоленої скумбрії, яку дуже легко приготувати самостійно

Рибу в такому вигляді потрібно покласти в морозильну камеру на 12 годин. За цей час вона зможе просолитись. Але не тримайте скумбрію довше, аби вона не стала занадто солоною. Температура в морозильній камері має бути не нижче, але й не вище як -18 градусів. Після засолювання рибу можна зберігати у холодильнику тільки протягом місяця.

Свекруха додає оцет у борщ, я копіюю її унікальний рецепт: українська страва стає смачнішою з цією хитрістю!

0
Як приготувати кислий червоний борщ
Як приготувати кислий червоний борщ

Кожна господиня здатна приготувати дійсно смачний борщ – українцям сімейні рецепти цієї традиційної страви передають із покоління в покоління. Втім, вигадливі домогосподарки прагнуть завжди експериментувати. Якщо вам захотілось спробувати приготувати апетитний червоний борщ, але за особливим, фірмовим рецептом, спробуйте втілити на власній кухні таку страву!

Кислий червоний борщ – рецепт

На каструлю середнього розміру вам потрібен 1 солодкий буряк, 2-3 картоплини, 300 грамів капусти, 1 морквина, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 1 помідор, 2 столові ложки томатної пасти, 3 столові ложки домашнього томатного соку та 3 столові ложки оцту 9%. Ви можете замінити звичайну капусту кислою, аби додати особливого присмаку страві. Не забудьте про м’ясо, на якому готуватимете страву.

Господині поділились рецептом смачного кислого борщу з додаванням столового оцту
Господині поділились рецептом смачного кислого борщу з додаванням столового оцту

Для початку потрібно поставити відварюватись м’ясо. Це може бути кістка, ребра або філе – вподобання у кожного різні. Буряк потрібно очистити та натерти на тертці. Перекладіть його в миску та залийте 3 столовими ложками оцту та 5 столовими ложками чистої води. Поки готується бульйон, приготуйте підсмажку. На розігрітій олії посмажте очищену та нарізану цибулю до м’якості.

Потім додайте туди терту моркву, нарізаний часник і дрібно нарізані помідори – бажано без шкірки. Смажте до м’якості, а потім додайте буряк, з якого злили всю зайву рідину та декілька разів промили під проточною водою. Після цього додайте в пательню томатну пасту, томатний сік і черпак бульйону. Перемішайте та тушкуйте на повільному вогні протягом 5-10 хвилин.

Господині поділились рецептом смачного кислого борщу з додаванням столового оцту
Господині поділились рецептом смачного кислого борщу з додаванням столового оцту

Коли підсмажка приготувалась, вимкніть вогонь і накрийте пательню кришкою. Очистьте та наріжте картоплю, додайте її в бульйон. М’ясо повинне варитись 45 хвилин. Після цього його потрібно дістати та відкласти в окрему тарілку. Через 5 хвилин після закипання бульйону з картоплею додайте туди дрібно нашатковану капусту. Одразу ж додайте в каструлю підсмажку та добре перемішайте.

Після повторного закипання продовжуйте варити борщ на повільному вогні протягом 15 хвилин. Накрийте його кришкою та дайте страві настоятись. Після – подавайте до столу.

Домашній фунгіцид для троянд у вашому саду: “Королева саду” сама скине листя та буде “відпочивати” взимку

0
Домашній фунгіцид для троянд
Домашній фунгіцид для троянд

Садівникам добре відомо, що розумна підготовка троянд до зими дозволить рослині дуже просто витримати випробування холодом. Експерти розповіли про рецепт домашнього фунгіциду, який легко замінить будь-які препарати, які продають за чималі суми в спеціалізованих магазинах.

Домашній фунгіцид для троянд

Завдяки вчасній обробці листя набагато швидше опадає з кущів, а молода кора стає міцною та щільною. Це допомагає чагарникам і деревам легше переносити зимові умови. До того ж домашній фунгіцид спрямований на боротьбу зі шкідниками та небезпечною мікрофлорою, що створює додатковий захист.

Експерти розповіли, як приготувати домашній фунгіцид із підручних засобів за лічені хвилини
Експерти розповіли, як приготувати домашній фунгіцид із підручних засобів за лічені хвилини

Для початку потрібно запастись компонентами для приготування фунгіциду. На відро води потрібно 300-500 грамів залізного купоросу 20%, 50 мілілітрів рідкого мила, 20 грамів лимонної кислоти, 700 грамів сечовини. Спершу підігрійте 3 літри води та розчиніть у ній купорос.

Поступово почніть додавати рідке мило та лимонну кислоту, постійно перемішуючи. Сечовину потрібно розчинити окремо. На вказану вище кількість продукту візьміть 7 літрів води. З’єднайте все разом і добре перемішайте. Далі – обробіть рослини. Обприскувати треба абсолютно все – і ґрунт теж.

Експерти розповіли, як приготувати домашній фунгіцид із підручних засобів за лічені хвилини
Експерти розповіли, як приготувати домашній фунгіцид із підручних засобів за лічені хвилини

Перед зимівлею також потрібно укривати троянди, але проводять процедуру лише після підмерзання верхнього шару ґрунту. Земля має бути “дзвінкою” – постукайте по ній і проводьте укриття, тільки якщо почуєте дзвін. Якщо ж не дочекатись правильного моменту, то кущі рослини просто почнуть пріти під своїм укриттям.

Простирадла просто “блищать на сонці” після цього чудо-розчину: беру на кухні 2 простих сипучих продукти

0
Як випрати простирадла до ідеального стану
Як випрати простирадла до ідеального стану

Багато кому може здаватись, що вища ціна на засоби для прання означає їхню кращу ефективність. Втім, за словами бувалих господинь, це далеко не так. Серед популярних брендів існує чимало продуктів низької якості. Буває сумно, коли віддав за порошок купу грошей, а результату не отримав.

Ефективний спосіб прання білизни

Сьогодні в магазинах можна знайти багато різноманітних засобів – гелі для прання стійких плям, порошок для щоденного очищення одягу, кондиціонери для додаткового аромату. Далеко не кожен покупець хоче чути правду, але чимало продуктів, попри різну ціну, мають однаково поганий склад. Аби не потрапити на гачок виробників, експерти радять обирати перевірений часом порошок для прання та вдосконалювати його в домашніх умовах.

Експерти розповіли про домашній засіб для прання світлої білизни до білосніжного стану – поради
Експерти розповіли про домашній засіб для прання світлої білизни до білосніжного стану – поради

Звичайнісінька харчова сода може впоратись із таким завданням. Вона чудово підвищує ефективність засобів для прання. Для стандартного циклу потрібно використати від 1 до 2 столових ложок соди. Порошку потрібно додавати менше, ніж зазвичай. Сіль – ще один популярний продукт, який може не тільки покращити смак страв, але й допоможе позбутись стійких плям і повернути речам білосніжність.

Експерти розповіли про домашній засіб для прання світлої білизни до білосніжного стану – поради
Експерти розповіли про домашній засіб для прання світлої білизни до білосніжного стану – поради

Використовують сіль за тією самою схемою, як і соду. Потрібно додати декілька столових ложок під час прання, а використовувати цей продукт краще разом із порошком. До слова, якщо ви зіткнулись із потребою очистити застарілі та вже жовті речі, експерти припускають використання соди та солі разом. У такому випадку порошку потрібно додавати дуже мало, аби не зашкодити внутрішнім елементам пральної машини.

Щосуботи боролась із бур’янами на городі: звичайна клумба звільнила мені 30 днів на рік для відпочинку

0
Як позбутись від бур'янів раз і назавжди
Як позбутись від бур'янів раз і назавжди

Експерти, які не перший рік мають справу з квітниками, точно знають, як правильно боротись із бур’янами. Існує простий спосіб створити клумбу з красивими рослинами, яка не забиратиме у вас багато сил і часу. Для початку – оберіть місце.

Як позбутись від бур’янів

Чудово підійде сонячна ділянка з удобреним ґрунтом. Якщо ділянка буде бідна, то краще попередньо додати туди компост або перегній. Підготовка землі є найважливішим пунктом. Спершу потрібно прибрати всі бур’яни, а потім – перекопати ділянку на багнет лопати. Не забудьте про внесення добрив, адже так рослини будуть чудово рости, а вам не доведеться часто за ними доглядати.

Експерти розповіли, як позбутись від бур'янів на своїй грядці раз і назавжди за допомогою клумби
Експерти розповіли, як позбутись від бур’янів на своїй грядці раз і назавжди за допомогою клумби

Якщо не хочете доглядати за клумбою, потрібно обирати багаторічники й такі рослини, які не стеляться. Вони не тільки будуть красивими, але й самі зможуть боротись із бур’янами. Добре підійдуть ехінацея, лаванда чи, наприклад, вербена. Такі квіти рідко хворіють і добре переносять посуху.

Ще один важливий пункт – правильне розташування квітів на клумбі. Високі рослини потрібно садити у центрі або ззаду, а рослини середнього розміру – навколо. Низькі й такі рослини, що стеляться, краще розмістити по краях. Так у вас вийде гарна композиція, а бур’янам буде набагато складніше прорости.

Експерти розповіли, як позбутись від бур'янів на своїй грядці раз і назавжди за допомогою клумби
Експерти розповіли, як позбутись від бур’янів на своїй грядці раз і назавжди за допомогою клумби

Крім того, потрібно слідкувати за відстанню між рослинами. Якщо посадити рослини занадто близько одне до одного, то вони будуть заважати. Якщо ж розмістити квіти занадто далеко – то залишиться місце для бур’янів. Ще одна порада від знавців – мульчування. Мульча допоможе зберігати вологу в землі, а також заважатиме бур’янам рости.

Їх “з руками відривають”! Найвитриваліша квітка, яку можна вирощувати вдома і на дачі: і в мороз, і в спеку

0
Найвитриваліша квітка для вирощування в садку
Найвитриваліша квітка для вирощування в садку

Сьогодні в господинь часто є робота та багато хобі, але незмінним улюбленим заняттям крізь довгі роки у багатьох жінок залишається саме садівництво. Багато з нас вважають, що поєднувати домашні справи, роботу та відпочинок із веденням садівницьких справ неможливо. Насправді ж це зовсім не так. На думку бувалих садівників, існує квітка, якій майже не потрібен догляд.

Найвитриваліша квітка для саду

Мова йде про петунію. Основними перевагами такої квітки, як було сказано вище, є її низька примхливість. Вона може довго стояти без поливу та здатна витримати різкі коливання температури. Ба більше, протягом літа рослина цвіте майже без перерви, а її яскраві барви можуть закохати в себе навіть тих, хто далекий від садівництва.

Садівники назвали найкращу рослину для вирощування на своїй ділянці, яка може витримати все
Садівники назвали найкращу рослину для вирощування на своїй ділянці, яка може витримати все

Якщо хочете вирощувати рослину на власній ділянці, то спершу потрібно посадити насіння на розсаду. Процес вирощування петунії через саджанці містить у собі наступні етапи – спершу насіння сіють наприкінці лютого або на початку березня у вологий ґрунт із розкисленого торфу та піску.

Далі землю в горщику з насінням потрібно ущільнити за допомогою власних рук. Контейнер із майбутньою розсадою потрібно поставити у сонячному місці та регулярно зрошувати землю. Пророщують культуру у приміщенні, де температура складає 20 градусів. Процес займає від 1 до 5 тижнів.

Садівники назвали найкращу рослину для вирощування на своїй ділянці, яка може витримати все
Садівники назвали найкращу рослину для вирощування на своїй ділянці, яка може витримати все

А ось головна умова вирощування квітки на балконі – аби вікна виходили на сонячну сторону. Квітка доволі теплолюбна, а тому яскраве світло для неї важливе. Якщо лоджія розташована вдало, то можете сміливо братись до посадки.

Вже 5 років викопую і саджу заново на тому ж місці: грамотна підкормка для полуниці продовжила життя кущам

0
Городник розповів, як підживлювати полуницю восени
Городник розповів, як підживлювати полуницю восени

Осіння підкормка полуниці – це не просто рутинний етап догляду за рослиною, а справжнє мистецтво, яке може кардинально вплинути на майбутній урожай. Часто саме в цей період вирішується доля ваших ягід: вони або будуть великими та соковитими, або дрібними. І тут важливу роль відіграє правильний вибір добрив, а також час і спосіб їх внесення.

За цю справу слід обов’язково братися, адже однієї літньої підживки або весняної. Насправді восени відбувається ключовий етап: закладка плодових бруньок і накопичення сил рослини для успішної зимівлі. Тож якщо ви хочете насолоджуватися великим урожаєм наступного року, осіння підкормка – це ваш обов’язковий крок до успіху. Зразу зауважимо: ніякого азоту!

Якими добривами підгодувати полуницю восени
Городник розповів, як підживлювати полуницю восени

Одним із найпопулярніших і водночас найефективніших способів підживити полуницю восени є використання попелу. І це не випадково. Як відомо, зола містить калій, кальцій, магній, фосфор, а також безліч інших корисних речовин, необхідних для здорового росту рослини. Але, що найцікавіше, попіл не лише живить полуницю, а й захищає її від шкідників та грибкових захворювань.

Тепер подумаємо, як правильно його слід внести. Можна піти двома шляхами – сухим і “мокрим” підживленням. Перший варіант полягає в тому, щоб просто розсипати попіл навколо кожного куща. Це не лише забезпечить повільне, але тривале вивільнення поживних речовин, а й створить своєрідний захисний бар’єр від шкідників, які можуть ховатися в ґрунті.

Експерти порадили найкраще добриво для полуниці восени для значного покращення врожайності
Городник розповів, як підживлювати полуницю восени

Другий метод – “мокре” підживлення, що передбачає розведення 100-150 грамів попелу у відрі води (10 літрів) і полив кущів цим розчином. Така процедура дозволяє рослинам швидко засвоїти поживні речовини і зміцнитися перед зимівлею.

Але ключ до успіху полягає не лише в виборі способу підживлення, а й у правильному часу. Обов’язково робимо всі процедури до перших заморозків. Рослини повинні встигнути “перетравити” отримані мікроелементи та підготуватися до зимового сну. Крім того, варто звернути увагу на те, що надмірна кількість добрив восени може бути шкідливою.

Лоза росла абияк, урожай був мізерним: свекруха втрутилась, а я і вдячна! Правильна обрізка винограду

0
Садівник поділився нюансами врожайної обрізки лози
Садівник поділився нюансами врожайної обрізки лози

Обрізка винограду — це не просто. Це — ціле мистецтво, яке здатне кардинально змінити майбутнє вашого врожаю. Чому ж вона настільки важлива? Починати таку процедуру з виноградом слід лише на другий рік після посадки. Метод допомагає правильно сформувати кущ та не дати йому розпорошити сили.

Обрізка допомагає вирівняти баланс між верхом і низом лози, що в кінцевому підсумку підвищує її врожайність і якість ягід. Якщо цього не робити, ваші грона з часом можуть стати меншими, а в деяких випадках рослина взагалі припинить родити. Таке перезавантаження для рослин варто робити щороку восени.

Як правильно обрізати виноград восени
Садівник поділився нюансами врожайної обрізки лози

Чому важливий правильний кут обрізки? Більшість новачків не надають цьому великого значення, але зріз під неправильним кутом може призвести до того, що лоза буде довго загоюватися, а при поганих погодних умовах і взагалі загинути.

Фахівці радять робити зрізи під прямим кутом. Чому саме так? Це забезпечує рівномірний розподіл вологи та поживних речовин, допомагаючи рослині швидше оговтатися після обрізки. Уявіть, що вам потрібно нанести рану, яку слід загоїти якомога швидше — саме прямий, чистий зріз забезпечить мінімальну травматизацію тканин.

Експерти пояснили, коли та як потрібно обрізати виноград
Садівник поділився нюансами врожайної обрізки лози

Обрізку винограду зазвичай проводять восени, через 20 днів після опадання листя. Це оптимальний момент, коли рослина вже входить у фазу спокою й готова до зимівлі. Однак обрізати варто не все підряд: потрібно зберегти лише 2-3 найміцніші рукави, які стануть основою для плодоношення в наступному році. Видаляється до 60% молодого приросту — і це абсолютно нормально. У цьому є своя логіка: чим менше зайвих пагонів залишається, тим більше енергії отримують ті, що залишилися.

Сухостій просто розсиплеться як труха: не викорчовую, не випалюю – знайшла метод зі 100-відсотковою користю

0
Куди подіти сухостій на своїй ділянці
Куди подіти сухостій на своїй ділянці

Позбутись від сухостою доволі непросто – про це знають всі власники приватних будинків, а особливо городники й дачники. Якщо на своїй ділянці ви не хочете розводити багаття, пропонуємо ознайомитись із декількома способами позбутись від сухої трави у своєму подвір’ї. Якщо ж ви все-таки наважились спалити сухостій, то нижче також буде наведено поради щодо правильної організації процесу.

Як позбутись від сухостою

Існує декілька дієвих способів впоратись із сухостоєм. Ви можете зібрати його граблями. Для цього потрібно обрати садовий інструмент із широкими зубцями. Також підійде спеціальний садовий пилосос або листозбірник, якщо у вас велика площа ділянки.

Експерти пояснили, як позбутись від сухостою на своїй ділянці раз і назавжди – секретний спосіб
Експерти пояснили, як позбутись від сухостою на своїй ділянці раз і назавжди – секретний спосіб

Крім того, ви можете зробити із сухостою компост. Для цього суху траву потрібно перекласти в компостну купу, де вона буде поступово перетворюватись на цінну підкормку. Для прискорення процесу компостування траву краще перемішати з іншими органічними відходами – тирсою чи побутовим сміттям, але лише органічним. До слова, сухостій часто використовують як мульчу, але обережно – аби виключити ймовірність виникнення пожежі.

Експерти пояснили, як позбутись від сухостою на своїй ділянці раз і назавжди – секретний спосіб
Експерти пояснили, як позбутись від сухостою на своїй ділянці раз і назавжди – секретний спосіб

Спалити суху траву на своїй ділянці – найпопулярніший, але доволі неоднозначний спосіб. Перед цим потрібно впевнитись, що місцева влада дозволяє проведення такої процедури. Місце для багаття оберіть далі від дерев, огорож та будівель. Для спалювання використовуйте металеву бочку. Вогонь ні в якому разі не можна залишати без нагляду, а поруч повинні бути засоби для гасіння – пісок чи вода, вогнегасник.

Ягоди без перебільшення будуть лежати “цілу вічність”: тепер я вмію правильно заморожувати брусницю на зиму

0
Як правильно заморожувати ягоди на зиму
Як правильно заморожувати ягоди на зиму

Після збору врожаю брусниці кожній господині хочеться зберегти ягоди протягом довгого періоду. Втім, не завжди та далеко не в кожної є можливість готувати компот, варення чи інші заготівлі. Найпростіше рішення – заморозити ягоди, але й тут є деякі хитрощі. Розповідаємо, про що треба пам’ятати.

Як заморожувати ягоди на зиму

Для заморожування ягід на зиму вам знадобиться 1 кілограм брусниці, тарілка з великими бортиками, а також – харчовий контейнер із пластику та 3 шматочки паперових рушників. Цього буде достатньо для того, аби підготувати ягоди для тривалого заморожування.

Експерти пояснили, як правильно заморожувати брусницю на зиму для збереження їхнього смаку
Експерти пояснили, як правильно заморожувати брусницю на зиму для збереження їхнього смаку

Спершу потрібно промити брусницю від бруду, гілок, листя та голок. Якщо частина ягід почала псуватись, то їх потрібно прибирати. Виявити погані ягоди просто завдяки мисці з водою. Покладіть туди брусницю, а після цього спостерігайте, як зіпсована брусниця одразу потоне, поки цілі ягоди будуть залишатись на поверхні.

Наступним кроком викладіть брусницю на паперові рушники та дайте ягодами висохнути. Підготуйте тарілку з бортиками, викладіть туди ягоди максимум у два шари, а потім покладіть у морозильну камеру на декілька годин.

Експерти пояснили, як правильно заморожувати брусницю на зиму для збереження їхнього смаку
Експерти пояснили, як правильно заморожувати брусницю на зиму для збереження їхнього смаку

Підморожені ягоди перекладіть у контейнер або пакет, а потім приберіть у морозильну камеру для тривалого зберігання. Якщо вам знадобиться брусниця, то ви зможете без проблем дістати потрібну кількість.

Ягоди можна використовувати для приготування компотів, варення, джемів. Крім того, ви можете вживати брусницю у чистому вигляді, адже навіть після розморожування ягоди не втрачатимуть власної форми чи смаку.

Капустянка повилітає як ошпарена з городу: знайшла 100-відсотково працюючий хитрий трюк від шкідників

0
Як позбутись від капустянки на ділянці
Як позбутись від капустянки на ділянці

Капустянку важко назвати бажаним гостем на ділянці. Вона є небезпечним ворогом для рослин. Позбутись від такого шкідника доволі важко, але врятувати врожай потрібно. Будова тіла капустянки допомагає їй швидко пересуватись та доволі легко розповсюджуватись по городу. Розповідаємо про принципи боротьби з комахою.

Як позбутись від капустянки

Спершу треба розібратись, чи є взагалі на ділянці шкідник? Оскільки капустянка веде нічний спосіб життя, побачити її доволі важко. Втім, вона залишає сліди перебування на городі. Якщо на поверхні ґрунту ви побачили отвори та розпушену землю, то капустянка тут хазяйнує.

Городники розсекретили ефективний спосіб, який допоможе позбутись від капустянки на ділянці
Городники розсекретили ефективний спосіб, який допоможе позбутись від капустянки на ділянці

Ба більше, молоді рослини починають в’янути, а стебла легко витягуються із землі. Навколо гнізда самка починає знищувати рослини, аби сонце легше туди потрапляло, а в коренеплодах з’являються великі порожнини ненатуральної форми.

Дачники та городники по-різному ведуть боротьбу зі шкідником, але найчастіше допомагають народні методи. Для відлякування комах підійдуть наступні способи. Просочіть ганчірку гасом, а потім закопайте її у місці, де скупчуються шкідники.

Городники розсекретили ефективний спосіб, який допоможе позбутись від капустянки на ділянці
Городники розсекретили ефективний спосіб, який допоможе позбутись від капустянки на ділянці

Або ж допоможе такий варіант – товчену яєчну шкаралупу потрібно додавати в ямки просто під час посадки розсади. Речовини з різким та неприємним ароматом також допомагають. Розкладіть на ділянці м’яту, лушпиння цибулі чи полин – їхній запах допоможе захистити ділянку від втручання капустянки. Комаха не переносить її аромату, а тому буде обходити ваш город стороною.

У посадці озимої цибулі немає нічого складного: 1-2-3 – і рослина вже вкоренилась на грядці. Ось 4 правила

0
Як правильно садити озиму цибулю
Як правильно садити озиму цибулю

Кожен городник кожної осені стикається з потребою садити цибулю. Озимі сорти цієї культури є найпопулярнішим вибором серед ймовірних овочів для посадки перед зимою. У цій статті ви дізнаєтесь про особливості осінньої посадки цибулі. Озима цибуля має особливості, які потрібно враховувати у процесі посадки. Рослина може бути пізньою та середньостиглою, але при його посадці врожай збирається на місяць раніше.

Як виростити озиму цибулю

Перше правило посадки озимої цибулі – це правильний вибір місця для грядки з рослиною. Ділянка має бути дуже добре освітлена, а найголовніше – закрита від сильних вітрів. За словами експертів, не можна дозволити воді застоюватись на грядці. Річ у тім, що в такому разі ви ризикуєте отримати замість врожаю цибулини, які вимокли.

Городники порадили правильний спосіб вирощування озимої цибулі для високої врожайності
Городники порадили правильний спосіб вирощування озимої цибулі для високої врожайності

Важливо також підготувати ґрунт – це друге правило. Після збору осіннього врожаю потрібно провести удобрення. На кожен квадратний метр потрібно додати від 5 до 6 кілограмів перегною або 2 склянки деревної золи. Органічну заправку ви можете замінити фосфорними або калійними підкормками. Втім, важливо не додавати у ґрунт азотні добрива.

Городники порадили правильний спосіб вирощування озимої цибулі для високої врожайності
Городники порадили правильний спосіб вирощування озимої цибулі для високої врожайності

Третє правило успішної посадки рослини – правильний посів цибулі. Його проводять у період з середини вересня й до середини жовтня, залежно від кліматичних умов конкретно вашого регіону. Рекомендована глибина – 2,5-3 сантиметри. Важливо також захистити посадки від заморозків. Аби молоді паростки перенесли холоди, потрібно використовувати щільне агроволокно.

До картоплі в погребі завжди підкладаю 1 жменьку каштанів: так і лежить у мене свіжа та смачна по 4 місяці

0
Як зберігати картоплю, щоб вона не проросла: лайфхак з каштанами
Як зберігати картоплю, щоб вона не проросла: лайфхак з каштанами

Вірогідно всі стикались з ситуацією, коли вже за кілька місяців після закладання у сховища картопля починала проростати або гнити. Звісно, існують сучасні методи її збереження, однак давні народні поради можуть бути не менш ефективними та простими. Один з таких старовинних способів — додавання до мішків з картоплею каштанів, жолудів та буряків.

Як працює цей метод?

Який сорт картоплі найкраще вирощувати на ділянці
Як зберігати картоплю, щоб вона не проросла: лайфхак з каштанами

Загальна ідея полягає в тому, щоб підтримати природні умови зберігання картоплі, аби запобігти її проростанню. Додавання каштанів, жолудів чи буряків створює унікальне середовище, що зменшує утворення вологи та виділення етилену — гормону, який стимулює ріст паростків. Ці компаньйони допомагають регулювати вологість та поглинати надлишки вологи в мішку або іншій тарі, створюючи сухіший мікроклімат навколо картоплі, що унеможливлює проростання бульб.

Каштани

Як можна використовувати каштани на ділянці
Як зберігати картоплю, щоб вона не проросла: лайфхак з каштанами

Каштани використовували ще наші предки для довготривалого зберігання врожаю. Вони мають природні терпкі властивості, які поглинають надлишкову вологу і запобігають розвитку цвілі та грибків. Для цього кілька цілих каштанів розміщують у мішку або коробі з картоплею. Їх періодично оновлюють, бо потрібно, щоб вони залишались сухими, а, значить, ефективними.

Жолуді

Інший цікавий спосіб полягає в додаванні жолудів до сховища з картоплею. Жолуді мають подібний ефект до каштанів — вони поглинають надлишки вологи та, як свідчать старовинні рецепти, допомагають захистити бульбу від проростання та гниття. Цей спосіб часто використовували в регіонах, де панували дубові гаї, особливо в Карпатах.

Буряки

Додавання буряків у мішки з картоплею — ще один перевірений часом метод. Вони також мають властивість поглинати вологу, що утворюється у сховищі. Важливо те, що цей коренеплід не проростає і не псується швидко, тому він ідеально підходить для спільного зберігання. Буряк можна розміщувати як у великих сховищах, так і в домашніх умовах у підвалах.

Кращого рецепту годі й шукати! Морква по-корейськи на зиму: зберігаю в квартирі по 80 банок. Смачна закуска

0
Кулінари поділилися рецептом моркви по-корейськи на зиму
Кулінари поділилися рецептом моркви по-корейськи на зиму

Такий рецепт моркви по-корейськи чудово підходить для заготівлі на зиму – маринад надасть закусці пікантний смак, зберігши при цьому апетитно хрумку текстуру овоча, а картину доповнять неперевершено ароматні спеції.

Інгредієнти:

  • морква – 1 кг;
  • часник – 5-6 зубчиків;
  • імбир – 50 г;
  • кунжутна олія – 3 ст. л.;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • оцет рисовий чи яблучний – 2 ст. л.;
  • червоний гострий перець мелений або пластівці – 1-2 ст. л.

Приготування моркви по-корейськи на зиму:

Добре вимийте моркву, очистіть її від шкірки. Натріть моркву на великій тертці або наріжте за допомогою насадки для моркви по-корейськи. Посоліть моркву і залиште на 30 хвилин, щоб вона пустила сік. Потім ретельно відіжміть зайву рідину.

Часник очистіть та подрібніть або пропустіть через прес. Імбир очистіть та натріть на дрібній тертці.

У великій мисці змішайте кунжутну олію, соєвий соус, цукор, сіль та оцет. Добре перемішайте до розчинення цукру та солі. Додайте часник, імбир та гострий перець за смаком. Ретельно перемішайте.

Взимку скажете собі Дякую! Морква по-корейськи на зиму: ідеальна закуска, від якої всі гості в захваті
Взимку скажете собі Дякую! Морква по-корейськи на зиму: ідеальна закуска, від якої всі гості в захваті

Додайте підготовлену моркву до миски із заправкою. Ретельно перемішайте, щоб усі шматочки моркви були рівномірно вкриті маринадом.

Щільно утрамбуйте моркву у чисті стерилізовані скляні банки. Закрийте банки герметичними кришками.

Залиште банки за кімнатної температури на 1-2 дні для початку ферментації, потім зберігайте в прохолодному місці або в холодильнику. Морква по-корейськи буде готова через 3-5 днів.

Перед подачею можна прикрасити закуску дрібно нарізаною зеленою цибулею. Смачного!

Порада:

Оскільки сприйняття солоності, солодкості, гіркоти, гостроти тощо є індивідуальним, спеції та приправи варто додавати, орієнтуючись на власні смакові відчуття. При першому використанні нової приправи враховуйте, що деякі з них, як-от перець чилі, вимагають особливої обережності, щоб не перебільшити з кількістю.

Компост — не смітник: 10 речей, включаючи попіл, які категорично не можна додавати до органічного добрива

0
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Мабуть, всі ми вже давно усвідомили, наскільки важливо та економічно доцільно створити на своїй ділянці компостну яму. Але є ті, хто вважає, що це майже той самий смітник. Далеко не всі навіть органічні матеріали підходять для компостування. Важливо знати, що саме не варто класти з них у компостну яму, щоб уникнути неприємних наслідків та зберегти якість вашого добрива.

М’ясо, риба, молочні продукти, жири та олія

Навіщо варити м'ясо зі склянкою в каструлі
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Ці продукти приваблюють шкідників, таких як щури, лисиці та мухи. Крім того, вони можуть гнити з неприємним запахом і призводити до розвитку патогенних бактерій. Компост із цими відходами може стати небезпечним для здоров’я. Вони також можуть створювати жирні прошарки, що ускладнює аерацію компостної купи.

Екскременти домашніх тварин

Хоча гній від травоїдних тварин (коней, корів) може бути корисним для компосту, екскременти м’ясоїдних тварин (собак, котів) краще уникати. Вони можуть містити патогенні мікроорганізми, небезпечні для людей і рослин.

Хворі рослини

Городник розповів, як вилікувати сажистий грибок на томатах
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Рослини, уражені шкідниками або хворобами, не варто додавати в компост. Висока температура в компостній купі не завжди достатня для знищення всіх патогенів, і їх перенесення на город може призвести до зараження ваших культур.

Залишки бур’янів з насінням

Бур’яни з насінням або корінням, які легко проростають, здатні вижити в компості. Це означає, що при використанні такого компосту на грядках ви можете замість користі отримати справжню армію бур’янів.

Продукти, вкриті пліснявою або гниллю та попіл від шашликів

Як попіл допомагає збільшити врожай огірків
Експерти розповіли, які 10 речей категорично не можна додавати у компост

Попри те, що компостування передбачає розпад органічних речовин, продукти, що сильно згнили, будуть містити токсини або небезпечні мікроорганізми, які не зникнуть у компості

Попіл від спалених деревних матеріалів є корисним для компосту, але від вугілля або барбекю зазвичай мають токсичні речовини, шкідливі для ґрунту і рослин.

Пишне цвітіння та плодоношення: які садові рослини слід обов’язково обрізати у жовтні – поради городників

0
Городники розповіли, які садові рослини потрібно обов'язково обрізати у жовтні
Городники розповіли, які садові рослини потрібно обов'язково обрізати у жовтні

Розповідаємо, які дерева, чагарники та квіти необхідно обов’язково обрізати в жовтні.

Навіщо потрібно проводити обрізку рослин восени

Садівники можуть обрізати рослини протягом усього року, проте є деякі дерева, чагарники та квіти, які краще обрізати саме в середині осені, щоб забезпечити їхнє здорове зростання. Адже, як зазначають експерти, обрізка – це запорука квітучого та плодоносного саду.

Тож обрізка – одне з головних завдань для садівників, які прагнуть покращити здоров’я та врожайність своїх дерев і чагарників. Ця процедура також може мінімізувати ризик захворювань. У жовтні експерти рекомендують обов’язково обрізати такі п’ять видів рослин.

Кущі троянд

Для кущів троянд осінь ідеально підходить для обрізки. Садівникам слід видалити всі мертві або хворі стебла і вкоротити решту приблизно на третину або половину їхньої початкової довжини. За словами експертів, ця дія стимулює нове зростання та рясне цвітіння наступного сезону. Важливо робити зріз під кутом 45 градусів, трохи вище бруньки.

Гортензії

Що стосується гортензій, то жовтень – чудовий час, щоб їх обрізати. Цей процес стимулюватиме розвиток великих квітів у новому сезоні. Перед обрізкою фахівці рекомендують визначити, який тип гортензії у вас, оскільки методи обрізки для різних гортензій трохи відрізняються.

Ці садові рослини необхідно обов'язково обрізати у жовтні – будуть здоровими та плодоносними на всі 100%
Ці садові рослини необхідно обов’язково обрізати у жовтні – будуть здоровими та плодоносними на всі 100%

Фруктові дерева

Обрізаючи плодові дерева, приберіть старі мертві гілки або гілки із занадто густим листям, щоб дерево отримувало більше сонячного світла. Робити це краще після того, як листя повністю опаде.

Щоб не втратити гілки, які плануєте видалити, прямо зараз позначте їх стрічками. Гілки фруктових дерев необхідно обрізати під кутом 45 градусів.

Вічнозелені чагарники

Надайте вічнозеленим чагарникам, таким як самшит і падуб, легку форму, обрізавши неслухняні гілки. Однак не зрізуйте більше третини рослини, інакше це може призвести до пошкодження.

Багаторічники

Обрізайте високі багаторічні рослини, такі як монарда і флокси, приблизно на третину їхньої висоти, щоб запобігти пошкодженням узимку.

Всі кажуть “облиш”, а я все ж копаю: 3 причини, чому восени не можна відмовлятися від перекопування городу

0
Експерти розповіли, чому слід обов'язково перекопувати город восени
Експерти розповіли, чому слід обов'язково перекопувати город восени

А як же! Бо ж цей процес допомагає структурі ґрунту та знищенню шкідників, які можуть перезимувати в землі. Однак, останнім часом з’являються думки, що перекопування не завжди є обов’язковим, і іноді його можна замінити іншими підходами.

Чому все ж таки важливо перекопувати ґрунт восени?

Городники розповіли про помилки під час підготовки грядок для озимого часнику
Експерти розповіли, чому слід обов’язково перекопувати город восени

Ця трудомістка робота забезпечує доступ кисню до глибших шарів землі, що сприяє кращому росту кореневої системи рослин наступного сезону. Ґрунт стає пухкішим, а це дозволяє волозі проникати глибше, зберігаючи оптимальні умови для рослин.

Також восени в землі можуть залишатися личинки комах-шкідників та насіння бур’янів. Під час перекопування вони підіймаються на поверхню, де стають вразливими до замерзання або знищуються природними ворогами.

Особливо розпушування важливо для важких, глинистих ґрунтів, які можуть ущільнитися під час зими. Перекопування допомагає уникнути утворення кірки, що не дасть пробитися на поверхню рослинам навесні.

Отже, на яких ґрунтах перекопування обов’язкове?

  • Глинисті ґрунти
  • Суглинки

Коли перекопування не потрібне?

Городники розповіли, чим можна мульчувати восени
Експерти розповіли, чому слід обов’язково перекопувати город восени

Існують ситуації, коли перекопування можна уникнути. Наприклад:

У вас на городі — легкі, піщані ґрунти. Вони самі по собі мають хорошу аерацію і дренаж, тому їх можна не чіпати восени. Однак, вони швидко втрачають вологу і потребують частого поливу та мульчування.

Якщо ви регулярно вносите компост або перегній і мульчуєте ґрунт, його структура може залишатися пухкою без перекопування. Коли ж вирішили не перекопувати город восени, хорошою альтернативою стане посадка сидератів, тому що вони виконують кілька важливих функцій. Бобові культури, наприклад вика або люпин, збагачують ґрунт азотом.

Покриваючи ділянку зеленим покривом, рослини-помічники захищають землю від впливу вітру та дощів, які можуть змивати корисні речовини. Коріння сидератів допомагає розпушувати ґрунт.

Такого розкішного результату взагалі не очікувала! Залила 2 склянки цього засобу – і решітка духовки сяє

0
Господині розповіли, як легко відмити решітку духовки від жиру та нагару
Господині розповіли, як легко відмити решітку духовки від жиру та нагару

Замочування решітки на добу в гарячій воді з миючим засобом, використання всіх фізичних сил для того, щоб відтерти жир, ополіскування і, якщо решітка все ще брудна, – повторення всієї процедури з початку… Знайома ситуація? Ми знайшли способи, як полегшити вам життя і швидко відмити решітку духовки – обирайте будь-який на ваш смак!

Спосіб № 1: харчова сода та оцет

Ця пара славиться своїм умінням відмити взагалі все, що завгодно, незалежно від характеру забруднення та його “віку”. Рясно посипте решітку харчовою содою, а потім за допомогою пульверизатора розпиліть на неї білий оцет. Як тільки склад перестане пінитися, відправте решітку в глибокий таз з гарячою водою на кілька годин, потім візьміть чисту губку (або, якщо забруднення занадто сильні, стару зубну щітку) і промийте решітку під проточною водою. Харчова сода розчиняє такі органічні сполуки, як бруд та жир, а оцет посилює цей ефект, розщеплюючи соду та виділяючи вуглекислий газ.

Жир та нагар на решітці духовки зник миттєво – допомогли ці чудо-лайфхаки: результат здивує всіх господинь
Жир та нагар на решітці духовки зник миттєво – допомогли ці чудо-лайфхаки: результат здивує всіх господинь

Спосіб № 2: фольга та таблетка для посудомийної машини

Оберніть перекладини решітки алюмінієвою фольгою, помістіть її у ванну, наповнену гарячою водою. Тільки перед цим обов’язково постеліть на дно ванни рушник, щоб не залишити подряпин. Киньте таблетку для посудомийної машини у воду – її очищувальний засіб вступить у реакцію з фольгою. Залиште на дві години, злийте воду з ванни, а потім зніміть фольгу – жир і бруд легко видаляться. Помийте решітки прохолодною водою, після чого їх можна встановити назад у духовку.

Спосіб № 3: нашатирний спирт

Цей метод не найбезпечніший: щоб ним скористатися, вам необхідно діяти в добре провітрюваному приміщенні, а ще краще – на вулиці.

Помістіть решітку у великий пакет для сміття, залийте всередину 2 чашки нашатирного спирту. Заклейте пакет, розподіліть спирт по всій решітці та залиште на ніч. Вранці дістаньте решітки з пакета (не забудьте одягнути гумові рукавички), покладіть їх у ванну та промийте гарячою водою. Потім ретельно висушіть їх і можете ставити їх в духовку.

Від цього залежить врожайність: 2 добрива, які вносять під озиму цибулю, аби вона родила по 100 кілограмів

0
Дачник назвав 2 найкращі добрива для підживлення озимої цибулі
Дачник назвав 2 найкращі добрива для підживлення озимої цибулі

Щоб озима цибуля дала рекордний врожай — ключову роль відіграє правильне підживлення. І хоча багато факторів впливають на врожайність, серед є найважливіший — це добрива, які ви внесете в ґрунт.

Без належної підгодівлі навіть найкращі сорти не розкриють свій потенціал. А серед різновидів озимої цибулі, які дійсно варто вирощувати під зиму, можна виділити три фаворити: “Августа”, “Гледстоун” і “Ред Барон”. Вони чудово перенесуть холод та потішать смачним врожаєм.

Городники розповіли, навіщо замочувати цибулю-сіянку у молочній сироватці
Дачник назвав 2 найкращі добрива для підживлення озимої цибулі

Чому зараз підживлення є настільки важливим? Озима цибуля починає свій розвиток ще восени, і вже до зими повинна зміцнитися, щоб витримати холод. Від того, наскільки добре рослина буде забезпечена поживними речовинами, залежить її здатність пережити зиму і потім швидко розвиватися навесні. І ось тут на перший план виходять добрива.

У питанні підживлення цибулі, незважаючи на популярність органіки, досвідчені дачники радять робити ставку на мінеральні добрива. І не дарма! Мінерали містять більш концентровані й мають швидкодіючі речовини, що є критичним фактором для забезпечення інтенсивного росту. Аміачна селітра, калійна сіль, нітрофоска та карбамід — це ваші головні союзники на період осені. Вони швидко розчиняються у ґрунті й забезпечують рослину азотом, фосфором і калієм — трьома основними елементами, необхідними для розвитку.

Перед посадкою восени замочую озиму цибулю-сівок у цьому засобі – навесні збираю дивовижно рясний урожай
Дачник назвав 2 найкращі добрива для підживлення озимої цибулі

Перше підживлення озимої цибулі потрібно проводити через два тижні після появи сходів. І тут найкращим варіантом є суміш: у 10 літрах води розчиняють 20 г аміачної селітри, 25 г суперфосфату і 20 г сульфату калію. Такий “коктейль” насичує рослину всім необхідним для активного росту і формування потужної кореневої системи.

Якщо ви хочете використовувати органічні добрива, наприклад, настій коров’яку (1 до 6) або пташиного посліду (1 до 18), то до суміші обов’язково додайте 20 г суперфосфату та 15 г сульфату калію для збалансованого підживлення.

Мінерали мають ще одну важливу перевагу — вони дозволяють точно контролювати кількість поживних речовин, що потрапляють до рослини. А це значить, що ви можете розрахувати й скорегувати підживлення залежно від конкретних умов: типу ґрунту, кліматичних факторів або фази розвитку цибулі.

1-2 і виглядає, як новенька: подружка з клінінг-компанії розповіла, як очистити мікрохвильову піч за 1 раз

0
Як швидко очистити мікрохвильову від забруднень
Як швидко очистити мікрохвильову від забруднень

Чистота кухні — запорука здоров’я та приємного проведення часу за приготуванням їжі. Одним із найбільш вразливих до забруднень приладів на вашій кухні є мікрохвильова піч. Її внутрішня поверхня може швидко забруднитися від розбризкування їжі, а вгадати, коли час для прибирання, не завжди легко. Однак не біда — існує простий спосіб швидко і ефективно очистити мікрохвильовку, не вдаючись до дорогих засобів.

Для цього вам знадобиться лише один інгредієнт — лимон. Цей кислий фрукт не лише надає стравам свіжий смак, але й чудово справляється з плямами та неприємними запахами. Щоб очистити мікрохвильовку, зріжте лимон навпіл і вичавіть сік у склянку з водою. Потім покладіть лимонові половинки у цю ж чашу.

Як швидко очистити мікрохвильову від забруднень
Як швидко очистити мікрохвильову від забруднень

Далі помістіть чашу в мікрохвильову піч на високу потужність на 5-10 хвилин. Пара, яка утвориться під час нагрівання, допоможе розм’якшити забруднення на стінках мікрохвильовки, а також знищить бактерії та неприємні запахи. Після завершення прогрівання, залиште мікрохвильовку закритою ще на кілька хвилин, щоб пара продовжила діяти.

Коли час мине, обережно витягніть чашу з мікрохвильовки (вона може бути гарячою!) і візьміть м’яку губку або рушник. Просто протріть внутрішні стінки — забруднення відразу зійдуть, залишаючи мікрохвильовку чистою і свіжою.

Якщо у вас залишилося трохи лимонного соку, ви можете протерти ним також дверцята та зовнішні частини мікрохвильовки. Це не лише очистить, а й додасть свіжий цитрусовий аромат. Перевага цього способу в тому, що він не потребує використання агресивних хімікатів, а натуральний лимонний сік має дезінфікуючі властивості.

Наближається 3 заборонених дня для всіх дачників: землю не можна ні копати, ні розпушувати, ні поливати

0
Городники назвали невдалий період для дачних робіт
Городники назвали невдалий період для дачних робіт

Жовтень – це справжня золота пора для тих, хто має шматочок землі. Останні теплі дні спонукають до завершення всіх справ, щоб підготувати сад і город до зими. Але є час для роботи, а є час для відпочинку.

Якщо ви плануєте активно трудитися на своїй ділянці, пам’ятайте, що не всі дні підходять для цього. Іноді варто дозволити собі лінуватися – адже інколи відпочинок принесе більше користі, ніж зайві зусилля. Особливо це стосується 13, 17 і 31 жовтня. У ці дні не варто займатися дачними справами, бо всі зусилля можуть бути марними.

Місячний календар збору врожаю гарбузів на осінь 2024 року
Городники назвали невдалий період для дачних робіт

Чому саме ці дати такі несприятливі? Відповідь криється в Місячному посівному календарі – вірному помічникові всіх дачників. Цей календар, який використовували ще наші предки, допомагає визначити найкращі та найгірші дні для посадки, пересадки, обрізки і навіть збору врожаю.

13, 17 та 31 жовтня потрапляють під несприятливі місячні фази. В цей час рослини ослаблені і особливо чутливі до будь-якого втручання. Саджаючи або пересаджуючи щось у ці дні, ви ризикуєте завдати шкоди своїм зеленим улюбленцям: вони можуть погано прижитися, зупинитися в рості або навіть захворіти. Тому найкраще в ці дні присвятити себе іншим корисним справам або просто відпочити.

Тож, якщо ви планували посадку або пересадку рослин у ці несприятливі жовтневі дні, краще перенесіть ці роботи на інший час. А ось чим можна зайнятися, щоб все-таки використати ці дні з користю?

Що можна робити 13, 17 та 31 жовтня?

Місячний календар на березень 2024 для городників
Городники назвали невдалий період для дачних робіт

Жовтень – ідеальний час для обрізки дерев і чагарників, особливо після того, як листя вже опало. Це допоможе позбутися від хворих або пошкоджених гілок і забезпечить здоровий ріст навесні.

Утепліть рослини. Молоді дерева, троянди, хризантеми та інші багаторічні рослини потребують захисту від морозів. Використовуйте укривний матеріал або солому, щоб убезпечити їх від суворих зимових умов.

Приведіть до ладу інвентар, а саме почистіть, змастіть і сховайте на зиму садові інструменти, щоб навесні вони були в ідеальному стані.

Приділіть увагу компосту: осінь – чудовий час для додавання органіки в компост, який протягом зими розкладатиметься і стане чудовим добривом для наступного сезону.