Home Blog

Осінній коктейль для саду: 2 інгредієнти, які зроблять ваші рослини міцнішими за дуб. Секрет агронома

0
Городники розповіли про ефективне осіннє добриво
Городники розповіли про ефективне осіннє добриво

Восени багато хто підживлює багаторічні рослини, і це правильно, оскільки в цей період рослинам потрібен калій і фосфор. Калій допомагає рослинам утворити міцну кору, що сприяє кращій зимівлі, а фосфор важливий для накопичення цукрів у тканинах рослин. Це все сприяє успішній зимівлі рослин.

Азот восени не потрібен, оскільки він стимулює ріст надземної частини рослини, яка не встигає вкритись корою, замерзає і стає вразливою до інфекцій. Тому восени азотом не користуються. Його не варто вносити в ґрунт під перекопування, навіть якщо він є у складі комплексного добрива. Азот не довго зберігається в ґрунті, і до весни його вже не буде. Внесення азоту восени – це марнування коштів, оскільки навесні він не принесе користі.

Осінні добрива зазвичай містять зовсім небагато азоту – приблизно 3%. Повністю безазотні добрива знайти важко, адже навіть у суперфосфаті є трохи азоту. Однак цей відсоток не є критичним. Основна частка осінніх добрив – це калій і фосфор, які зараз найбільше потрібні рослинам.

Якщо порівняти осінні добрива з весняними, то в останніх найбільше азоту. Це пояснюється тим, що навесні і в першій половині літа рослини потребують азоту для активного росту. Осінні добрива відрізняються вмістом калію та фосфору. Наприклад, в одному добриві може бути 12% калію і 6% фосфору, а в іншого виробника – 14% фосфору і 24% калію. Різниці в змісті цих елементів незначні, але важливо звертати увагу на те, чи містить добриво мікроелементи, адже вони також важливі для рослин.

Городники розповіли про ефективне осіннє добриво
Городники розповіли про ефективне осіннє добриво

Мікроелементи, такі як кальцій і магній, відіграють важливу роль у підживленні рослин, і добрива з їхнім вмістом часто кращі. Хоча вони можуть бути дорожчими, такі добрива сприяють здоровому розвитку рослин.

Існують також добрива, що не містять азоту, але мають фосфор, кальцій та магній. Це чудовий вибір для внесення восени під перекопування або для підживлення багаторічників. При виборі добрива в магазині важливо звертати увагу на склад, а не на упаковку. Осінні добрива не повинні містити багато азоту. Краще віддавати перевагу тим, що мають у складі мікроелементи.

Осінні добрива зазвичай гранульовані, оскільки вони поступово розчиняються в ґрунті і віддають рослинам поживні речовини протягом тривалого часу. Це важливо, адже поживні речовини рослини отримають лише навесні. Великі гранули добрив створені за спеціальними технологіями, які забезпечують поступове вивільнення корисних речовин.

Мінеральні добрива не варто боятися, адже це не “жорстка хімія”, як, наприклад, пестициди чи фунгіциди. Без мінеральних добрив неможливо отримати хороший врожай овочів і ягід. Важливо лише дотримуватись рекомендацій виробника і пам’ятати золоте правило: краще недогодувати рослину, ніж перегодувати, але підживлювати все одно необхідно.

Ваша морква буде хрумкою навіть наступного Великодня: 3 геніальні способи зберігання, про які ви ще не чули

0
Експерти розповіли, як правильно зберігати моркву
Експерти розповіли, як правильно зберігати моркву

Для початку моркву потрібно викопати та одночасно відсортувати її за розміром: крупну та дрібну. Дрібну моркву варто одразу відправити на переробку. Якщо морква тріснута або має інші пошкодження, її також необхідно відсортувати. Потім розкладаємо моркву на землі і залишаємо на дві-три години для просушування, займаючись іншими справами на ділянці. Після цього морква підсихає і стає готовою для зберігання.

Розповідаємо про три способи.

Перший спосіб полягає в тому, щоб зберігати моркву в мішку з-під цукру. Просушену моркву закладаємо в мішок, який ставимо в металевий бак у погрібі з температурою не нижче +3°C. Мішок пропускає трохи повітря, що не дозволяє утворитися зайвій вологості, але він не герметичний.

Другий спосіб передбачає використання ящика з піском. Просушену моркву вкладаємо в ящик і пересипаємо вологим піском, щоб вона не втратила вологу. Пісок має бути не надто вологим, але достатньо вологим, щоб морква залишалася свіжою. Якщо використовувати сухий пісок, морква віддасть свою вологу, і пісок стане вологим, а морква — сухою. Укладаємо моркву в кілька шарів, пересипаючи кожен шар піском. Ящик зверху закривається плівкою з отворами для циркуляції повітря.

Експерти розповіли, як правильно зберігати моркву
Експерти розповіли, як правильно зберігати моркву

Третій спосіб — використання глиняної “бовтанки”. Готуємо суміш з глини і води до консистенції густого тіста, як для млинців. Кожну морквину опускаємо в цю бовтанку, після чого вона підсихає і покривається тонкою глиняною кіркою. Потім моркву можна розкласти в ящики, прокладені поліетиленом, без використання піску.

Також можна спробувати спосіб зберігання моркви в поліетиленових пакетах у холодильнику, але цей варіант підходить, якщо врожай невеликий.

Сусід розкрив таємницю супер-компосту: тепер моя органіка “готується” втричі швидше завдяки цьому напою

0
Городники поділилися неочікуваним способом прискорення компостування
Городники поділилися неочікуваним способом прискорення компостування

Багато хто, напевно, додавав дріжджі, щоб прискорити процес компостування. Однак існує метод, який мало хто застосовував.

Цей спосіб може викликати подив, та він дає відмінний результат всього за півтора місяці. Ми вирішили поділитися цією ідеєю, яка здалася нам цікавою. Можливо, і вам вона стане у пригоді. Суть полягає в додаванні в компост такої незвичної речовини, як Coca-Cola. Не поспішайте відкидати цю ідею — далі пояснимо, як і чому це працює.

Солодка вода, зокрема Coca-Cola, містить цукор та ортофосфорну кислоту, яких немає в інших напоях. Ці компоненти значно прискорюють ріст бактерій, необхідних для швидкого дозрівання компосту. Це майже ті ж результати, яких зазвичай досягають через рік або два.

Щоб скористатися цим методом, візьміть дволітрову пляшку Coca-Cola і рясно полийте нею компостну купу. Повторюйте процедуру кожні 10 днів, при цьому час від часу перевертаючи вміст ями вилами. Через півтора місяці, залежно від погодних умов, компост буде готовий до використання.

Городники поділилися неочікуваним способом прискорення компостування
Городники поділилися неочікуваним способом прискорення компостування

Цікаво, що деякі садівники навіть поливають кімнатні рослини Coca-Cola, і вона не завдає їм шкоди. Це ще один приклад, як нестандартні рішення можуть допомогти в садівництві.

Тож, тепер знаючи ці цікаві агротехнічні хитрощі, ви зможете отримати якіснй компост в рази швидше, без зайвих фінансових витрат та значних зусиль.

Обов’язково скористайтеся нашими перевіреними рекомендаціями, щоб переконатися в їхній високій ефективності. А ми бажаємо вам успіхів в садово-городніх справах та щедрого врожаю в наступному 2025 році.

Не довіряйте “янголу” з оголошення: 3 червоні прапорці, які видадуть недобросовісну няню за 5 хвилин бесіди

0
Експерти розповіли, на які ознаки звертати увагу під час вибору няні для дитини
Експерти розповіли, на які ознаки звертати увагу під час вибору няні для дитини

У сучасному світі багато людей поступово виходять із онлайн-формату роботи, а це означає, що деяким малюкам може знадобитися няня. Як не прогадати з підбором? Найкраще, щоб майбутня няня сподобалася не тільки батькам, а й дитині, адже саме з малюком вона проводитиме левову частку свого часу.

Проте існують кілька якостей, якими не повинна мати хороша няня. По-перше, це заздрість. Вона помітна одразу. Якщо людина вважає себе нижчою кастою, а наймача — багатієм зажерливим, то така няня буде більше зацікавлена у внутрішньому оздобленні будинку або ціні своїх послуг, а не в дитині.

По-друге, зайва уразливість — це ще один фактор. Ми не говоримо про те, що людину справді можуть образити, а про те, що вона може ігнорувати образи і уникати конфліктів. Сучасним батькам потрібна адекватна, стійка, розуміюча особистість, з якою легко порозумітися і дорослим, і дітям.

Також варто звернути увагу на агресію. Відразу важко розглянути таку людину, тому батьки часто ставлять камери та стежать за нянею спочатку. Добре, якщо їх побоювання виявляться безпідставними, але відомо багато випадків, коли перед батьками няня більше нагадує живого янголятка, а з дітьми поводиться холодно і часом небезпечно.

Ніхто не хоче мати няню, знайдену за оголошенням, адже їй буде довірено найцінніше, що є у батьків. Саме тому пошуку гарної няні не приділяється так багато часу. Якщо на цю роль приходять рідні, бабусі чи дідусі, це може бути хорошим варіантом, але так буває не завжди.

Експерти розповіли, на які ознаки звертати увагу під час вибору няні для дитини
Експерти розповіли, на які ознаки звертати увагу під час вибору няні для дитини

Що робити далі? Де шукати порядну жінку? Якщо є така можливість, можна звернутися в агентство з пошуку та підбору персоналу. Серйозні агенції дорожать своєю репутацією, тому точно не співпрацюватимуть з ким попало. Няня, яку запропонує агентство, відповідатиме батьківським запитам.

Наприклад, вона обов’язково матиме медичну освіту, педагогічний досвід або власних дітей. Часто буває, що друзі або знайомі підкидають свою кандидатуру — можливо, в когось мама чи тітка сидить без роботи, і вони впевнені в порядності цієї жінки, рекомендують її від щирого серця. Це значно звужує коло пошуків, хоч і трапляється не так часто, як хотілося б.

Якщо батьки самостійно займаються підбором няні, усі кандидати повинні пройти невелике інтерв’ю з наймачем. Важливо враховувати, що задати всі питання просто неможливо. Краще попросити кандидатку розповісти про себе, про свою освіту та сім’ю. Зрозуміло, є й питання з каверзою.

Наприклад, роботодавець може змоделювати кілька простих ситуацій, і няня розповість, як би вона вчинила. Можна запитати про те, що робити, якщо дитина не хоче одягати шапку, розбила коліно чи відібрала у іншої дитини лопатку. Між справою можна запитати: а як ви вважаєте, за що можна шльопнути дитину? Відповідь має бути однозначною і негайною.

Пам’ятайте, що ідеального кандидата не існує. Але для полегшення свого непростого завдання можна скласти табличку, куди б заносилися всі переваги потенційних нянечок.

Рецепт шоколадного торта “Трюфель” підкорив мільйони сердець: секрет у простому інгредієнті з вашої кухні

0
Кондитери розповіли про рецепт шоколадного торта "Трюфель"
Кондитери розповіли про рецепт шоколадного торта "Трюфель"

Інгредієнти:

  • 360-380 г згущеного молока (якісного, без зайвих добавок)
  • 100 г несолодкого какао-порошку
  • 500 г молока
  • 180 г шоколаду (50% вмісту какао)
  • 80 г молочного шоколаду (для глазурі)
  • 40 г вершкового масла (для глазурі)
  • 150 г молока (для просочення коржів)
  • готові бісквітні коржі

Спосіб приготування:

Спершу необхідно підготувати згущене молоко. Якщо воно дуже густе, рекомендуємо трохи прогріти його, щоб воно стало більш пластичним. Якщо ж згущене молоко спочатку більш рідке, прогрівати не потрібно. Коли консистенція стане потрібною, додайте 100 г несолодкого какао-порошку і перемішайте.

Далі поступово вливаємо 500 г молока, ретельно перемішуючи віночком, щоб уникнути грудочок. Коли маса стане однорідною, поставте її на середній вогонь і доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Як тільки маса закипить, зменшіть вогонь і варіть приблизно 5 хвилин, поки маса не стане більш густою та щільною.

Після цього додаємо до гарячого крему 180 г шоколаду, поламаного на шматочки. Залиште шоколад на пару хвилин, щоб він розтанув, а потім ретельно перемішайте до однорідного стану.

Якщо вам подобаються більш м’які креми, можна використовувати лише одну плитку шоколаду або замінити гіркий шоколад молочним. Крем стає густішим у процесі перемішування і набуває трюфельної текстури. Він може використовуватися як самостійний десерт або для різних тістечок. Охолоджувати крем повністю не потрібно, інакше він стане занадто твердим. Після приготування одразу можна збирати торт.

Кондитери розповіли про рецепт шоколадного торта “Трюфель”

Для цього рецепту ми використовуємо шоколадний бісквіт, який ви можете приготувати за своїм улюбленим рецептом.

Розріжте бісквіт на три коржі. Викладіть перший корж і просочіть його молоком (150 г), не додаючи цукор. Замість молока можна використовувати вершки, чай або каву — на ваш смак. На перший корж викладіть половину крему та рівномірно розподіліть його. Зручно збирати торт у роз’ємному кільці, обгорнутому плівкою. Потім накрийте другим коржем, трохи притисніть його і знову просочіть та намастіть кремом.

Торт готується дуже швидко: для повної готовності йому достатньо кількох годин. Необов’язково довго просочувати — пару годин, щоб крем схопився, і торт можна подавати на стіл. Цей торт виходить неймовірно смачним із виразним шоколадним смаком. Він чудово підійде для любителів шоколаду.

Накрийте останнім коржем, трохи притисніть і поставте торт у холодильник на кілька годин для стабілізації. Ми зазвичай залишаємо торт на ніч, але для швидкого варіанту достатньо кількох годин. Після охолодження можна звільнити торт від кільця та плівки.

Бічні сторони торта виглядають акуратно, тому не потрібно додаткового крему. Для прикраси приготуйте глазур: розтопіть 80 г молочного шоколаду та 40 г вершкового масла, перемішайте до однорідної консистенції. Полийте торт зверху глазур’ю, розподіляючи її рівномірно, щоб утворилися гарні підтікання.

Мандарини не встигаю купувати – готую зі шкірок мандаринові цукати: рецепт всього лише з 3 інгредієнтів

0
Як приготувати цукати з мандаринових шкірок: рецепт
Як приготувати цукати з мандаринових шкірок: рецепт

Мандарини і апельсини – саме ті фрукти, які найчастіше вживають українці в зимовий період та на новорічні свята. Цитрусові є джерелом багатьох корисних вітамінів, магнію, калію, кальцію. Вони містять мінеральні солі, фітонциди, які по суті є природними антибіотиками, а також ефірні олії.

Не варто забувати, що будь-які цитрусові – сильні алергени, тому вони протипоказані алергікам, маленьким дітям до року, також з обережністю мандарини слід вживати людям, які мають захворювання ШКТ.

Експерти кажуть:

Мийте мандарини перед вживанням, оскільки постачальники часто покривають фрукти хімікатами задля кращого зберігання продукції в дорозі.

А щоб отримати максимальну користь в “цитрусовому сезоні”, спробуйте приготувати цукати з мандаринових шкірок.

Рецепт мандаринових цукатів зі шкірки
Рецепт мандаринових цукатів зі шкірки

Рецепт: мандаринові цукати

Для приготування натуральних солодощів в домашніх умовах знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжий мандарин – 800 г;
  • цукор – 300 г;
  • чиста питна вода – 100 мл.

Мандарини ретельно промиваємо під теплою водою, чистимо від шкірки, які замочуємо на 6 годин у холодній воді в два етапи – після вказаного часу зливаємо воду та заливаємо свіжою знову на 6 годин.

Кулінари розповіли, як приготувати цукати з мандаринових шкірок
Мандарини не встигаю купувати – готую зі шкірок мандаринові цукати

Зливаємо воду вдруге, перекладаємо шкірки в каструлю, знову заливаємо свіжою водою. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння, даємо проваритися протягом 5 хвилин.

Зливаємо кип’яток, шкірки просушуємо та зважуємо. Це потрібно для того, щоб взяти чітку пропорцію цукру – стільки ж, скільки важить шкірка. Якщо вага шкірок 300 грамів, цукру знадобиться 1:1, тобто – теж 300 грамів. На ці 300 грамів цукру візьміть 100 мл води.

Як приготувати цукати з мандаринових шкірок: рецепт
Як приготувати цукати з мандаринових шкірок: рецепт

Мандаринові шкірки нарізаємо на тонкі скибочки, в каструлі готуємо цукровий сироп, в який після закипання опускаємо шкірки.

Годину варимо цукати на слабкому вогні до майже повного википання сиропу.

Мандаринові цукати викладаємо деко, застелене пергаментним папером, підсушуємо – або просто в кімнаті, або в духовці. Готово!

Як приготувати цукати з мандаринових шкірок: рецепт
Мандарини не встигаю купувати – готую зі шкірок мандаринові цукати

Як приготувати цукати з мандаринових шкірок – стисло:

  1. Очистіть промиті фрукти від шкірки.
  2. Замочіть мандаринові шкірки у холодній воді 2 рази по 6 годин, міняючи воду.
  3. В чистій воді проварюємо шкірки 5 хвилин, зливаємо кип’яток, просушуємо майбутні цукати.
  4. Готуємо цукровий сироп, шкірки нарізаємо, проварюємо в сиропі годину.
  5. Підсушуємо цукати.

Також рекомендуємо звернути увагу на цікаві варіанти різдвяних солодощів:

Чай з “сюрпризом”: чому не варто пити вчорашній напій, але й викидати його — велика помилка. Все елементарно

0
Експерти розповіли, чи безпечно пити вчорашній чай
Експерти розповіли, чи безпечно пити вчорашній чай

Тож, вважається, що довге заварювання чаю призводить до окислення речовин, що містяться в ньому. Вітаміни С і амінокислоти під впливом цього процесу втрачають свої властивості, що негативно впливає на якість чаю. Зникає його прозорість, аромат, знижуються смакові якості та поживна цінність. Окрім цього, під впливом навколишнього середовища у чаї збільшується кількість мікроорганізмів, грибків та бактерій.

Чай, який постояв добу, японці вважають гіршим за укус змії, а китайці порівнюють з отрутою. Більш детальний аналіз властивостей чаю, що довго чи багаторазово заварювався, показує, що він не набуває корисних властивостей, а навпаки, втрачає їх. Постоявши добу, чай втрачає всі вітаміни й стає чудовим середовищем для розвитку грибків і бактерій.

Першим показником того, що чай вже не варто пити, є поява тонкої оксидної плівки на його поверхні. Ця плівка утворюється внаслідок окислення органічних речовин киснем. Після потрапляння в організм нерозчинна плівка обволікає слизову оболонку шлунка і кишечника, перешкоджаючи поглинанню поживних речовин і подразнюючи шлунково-кишковий тракт.

Експерти розповіли, чи безпечно пити вчорашній чай
Експерти розповіли, чи безпечно пити вчорашній чай

Під плівкою, через активність бактерій, починаються процеси бродіння та гниття, що призводить до утворення токсичних речовин, які всмоктуються слизовою оболонкою і можуть сприяти розвитку виразкових процесів.

Проте не варто засмучуватися. Якщо чай постояв добу, але не зіпсувався, його можна використовувати як зовнішній засіб із лікувальною метою. Вчорашній чай є чудовим помічником при запаленнях у порожнині рота, болях у мові, кровоточивих яснах, гнійниках та поверхневих ушкодженнях шкіри.

Поклала лавровий лист під подушку – і душа спокійна: була здивована ефектом, який радує вже 5-й рік під ряд

0
Експерти розповіли, навіщо класти лавровий лист під подушку
Експерти розповіли, навіщо класти лавровий лист під подушку

Унікальний аромат і цілющі якості лаврового листа високо цінувалися в різних культурах протягом століть. У сучасному світі, коли стрес і тривожність стали невід’ємною частиною повсякденного життя, використання лаврового листя під подушкою є простим, але доволі ефективним рішенням для покращення якості сну та відпочинку.

У цій статті ми розглянемо три основні причини, з яких рекомендується тримати це ароматне листя поряд під час сну.

По-перше, лаврове листя може захистити від негативних снів і тривожних станів під час сну. Завдяки заспокійливим властивостям воно створює міцний захисний бар’єр від негативної енергії, сприяючи міцному і спокійному сну.

По-друге, це листя має відлякуючі властивості проти дрібних комах, таких як блохи, комарі, клопи і воші. Його унікальний склад допомагає позбутися цих небажаних гостей, забезпечуючи комфортний відпочинок.

Ще кілька років тому подруга розповіла мені цей диво-секрет – тепер завжди кладу лавровий лист під подушку
Ще кілька років тому подруга розповіла мені цей диво-секрет – тепер завжди кладу лавровий лист під подушку

По-третє, компоненти лаврового листа, такі як фітонутрієнти, ліналоол, партенолід та катехіни, мають розслаблюючу та сприятливу дію на організм. Вдихання під час сну аромату лаврового листа сприяє зняттю стресу та досягненню глибокого розслаблення.

Таким чином, використання лаврового листя під подушкою – це простий і доступний спосіб покращити якість сну та відпочинку. Завдяки своїм унікальним властивостям воно захищає від негативних снів, відлякує комах і сприяє розслабленню. Цей давній природний метод не вимагає великих зусиль, але може принести відчутну користь для вашого самопочуття та гарного настрою.

Спробуйте включити лаврове листя у свій нічний ритуал і насолоджуйтеся його сприятливим впливом на сон і загальний стан організму. Природа пропонує нам безліч простих рішень для покращення якості життя – варто лише прислухатися до її мудрості.

Свіжа зелень у мене під рукою навіть взимку! Де і в чому зберігати кріп, щоб він довго залишався свіжим?

0
Господині поділилися секретами правильного зберігання кропу на зиму
Господині поділилися секретами правильного зберігання кропу на зиму

Заморожування у контейнерах

Для заморожування потрібно підготувати контейнери зручного для господині розміру. На ємностях має бути маркування “для заморозки”. Звичайний пластик може луснути за низьких температур.

Промиту та висушену зелень потрібно подрібнити. Оптимально робити це ножем, але деякі вважають за краще використовувати блендер. Це простіше, але потрібно простежити, щоб кріп не перетворився на кашу. Він має бути подрібнений на невеликі шматочки.

Подрібнену зелень укладають у чисті висушені контейнери. Її потрібно трохи утрамбувати, щоб не залишилося порожнеч. Ущільнювати так, щоб кріп дав сік, не потрібно. Наповнені контейнери закривають кришками та ставлять заморожуватися.

Заморожування кубиками

Так готують порційні кубики для додавання до будь-яких гарячих страв. Їх заморожують у формах для льоду. Промиту зелень подрібнюють, укладають у форми так, щоб вони були заповнені приблизно на дві третини. Доливають кип’ячену воду таким чином, щоб заповнити форму. Накривають ємність плівкою, відправляють заморожуватися. Після цього виймають з морозилки, дістають кубики, складають їх у пакет і компактно укладають.

Також кріп можна перемішати з будь-якою іншою улюбленою зеленню: петрушкою, базиліком тощо. Пропорції підбирають на свій смак. Залити кріп можна олією. Вона краще зберігає аромат та смак приправи. Для заливки найкраще брати розтоплене вершкове масло або оливкову олію, але підійде й будь-яка інша без вираженого запаху.

Узимку кріп не купую, бо заготовляю його таким способом – і насолоджуюся свіжою зеленню аж до весни
Узимку кріп не купую, бо заготовляю його таким способом – і насолоджуюся свіжою зеленню аж до весни

Будь-які заморозки бажано використати за шість-вісім місяців, після чого вони втрачають частину корисних речовин.

Соус з кропу

Пряну траву можна заготовити у вигляді соусу. Особливо смачною виходить варіація улюбленого багатьма песто. Процес приготування соусу з кропу на зиму нескладний:

Беруть 500 г гілочок кропу без товстих стебел, промивають і підсушують. Засипають їх у блендер, додають 20 г солі, 10 г цукру, 50 г часнику, 300 г будь-якої рослинної олії, половину столової ложки лимонного соку і 6 г цедри.

Усе збивають блендером до отримання однорідної маси. За консистенцією вона буде схожа на пюре. Готують невеликі за об’ємом скляні банки. Розливають у них готовий соус так, щоб залишалося трохи вільного місця. Зверху шаром не менше 1 см заливають олію, закривають кришками та прибирають у холод.

Якби не мій сусід, то далі б цього не знала: 5 простих порад для підвищення врожайності часнику за 1 день

0
Дачники розповіли, як отримати багатий врожай озимого часнику
Дачники розповіли, як отримати багатий врожай озимого часнику

Щоб часник ріс великим і смачним, варто звернути увагу на кілька простих, але важливих кроків, які допоможуть підвищити його врожайність навіть за один день. Редакція сайту Добрі новини зʼясувала, що потрібно робити для отримання багатого врожаю.

Спочатку підготуйте ґрунт: часник любить рихлі, добре дреновані ділянки з легким доступом кисню. Перекопування ґрунту й очищення його від залишків попередніх рослин забезпечать кореням повний доступ до поживних речовин, а це – половина успіху.

Перед посадкою замочіть зубчики часнику в слабкому розчині марганцівки чи золи. Це чудова профілактика проти хвороб, яка зміцнить імунітет майбутніх рослин і дасть їм здоровий старт. Просто покладіть зубчики у розчин на 20–30 хвилин, а після цього висушіть їх, аби не було зайвої вологи.

Дачники розповіли, як отримати багатий врожай озимого часнику
Дачники розповіли, як отримати багатий врожай озимого часнику

Не забудьте й про відстань між зубчиками: густота посадки впливає на врожайність. Висаджуючи часник, залишайте між рослинами приблизно 10 см. Так він отримає достатньо місця для росту, повітря й світла, що сприятиме формуванню великих головок.

Для максимального результату використовуйте органічні добрива. Внесіть перегній чи компост у лунки перед посадкою. Це не лише додасть поживних речовин, але й забезпечить рослині рівномірний доступ до них упродовж усього сезону.

Завершальний штрих – мульчування. Покрийте землю шаром соломи чи тирси. Це захистить часник від пересихання, перепадів температур і бур’янів, які забирають у нього поживні речовини. Такий простий догляд в один день здатен закласти основи для багатого врожаю часнику, що порадує вас міцними, соковитими головками.

Найкращий час для оздоровлення землі: коли вносити добрива у ґрунт — ці правила для городників як “Отче Наш”

0
Городники розповіли, коли найкраще вносити добрива для оздоровлення ґрунту
Городники розповіли, коли найкраще вносити добрива для оздоровлення ґрунту

Від чого залежить отримуваний вами врожай? Відповідей на це питання може бути багато, але основним фактором завжди є родючість ґрунту. Саме від землі залежить те, наскільки успішним буде городництво. Тому регулярний, а головне правильний догляд за ґрунтом — це основа для ефективного вирощування рослин та щедрого врожаю.

Але якщо невчасно вносити добрива та неправильно виконувати інші роботи, тоді ймовірно, що замість бажаного результату ви отримаєте мізерні плоди. Тож як не припуститися помилок? Для внесення добрива найкраще обирати осінь. Саме так, підготовка до нового сезону починається одразу після збору врожаю. Саме пізня осінь — ідеальний час для засвоєння ґрунтом поживних речовин. Особливо це стосується органічних добрив, які після перекопування будуть поступово перегнивати в землі та насичувати її корисними мікролементами.

Городники розповіли, коли найкраще вносити добрива для оздоровлення ґрунту
Городники розповіли, коли найкраще вносити добрива для оздоровлення ґрунту

Проте азотні добрива для використання восени не підходять. Їх потрібно відкласти довести. Як тільки ґрунт прогріється до 10-12 градусів, можна підживлювати його азотом. Та дуже важливо не перестаратися, оскільки надлишок азоту допоможе зелені, але не плодам. Тому найкращим рішенням буде розділити весняне внесення добрив на декілька етапів.

Літнє підживлення проводять вже під конкретні культури та виключно в період активного росту. Найкраще засвоюються рідкі органічні добрива — настій кропиви, коров’яку, курячого посліду тощо. Їх вносять під корінь вранці або ввечері, обов’язково по вологому ґрунту. Між основними підживленнями корисно мульчувати грядки скошеною травою або соломою — це природний спосіб збагатити ґрунт органікою.

Кавова гуща – підживлення на городі: свекруха з досвідом розповіла, яким 5 рослинам вона підходить найбільше

0
5 рослин, яким ідеально підходить добриво з кавової гущі
5 рослин, яким ідеально підходить добриво з кавової гущі

Кавова гуща – це справжній скарб для садівників, який часто недооцінюють. Замість того щоб відправляти її в смітник, можна використати цей натуральний засіб для підживлення багатьох кімнатних і садових рослин. Багата на азот, фосфор, калій та інші корисні елементи, кавова гуща м’яко підкислює ґрунт і робить його пухким, що особливо подобається деяким рослинам. Отже, кому ж підходить така ароматна підгодівля?

Азалії – справжні шанувальниці кислуватого ґрунту, а кавова гуща саме те, що їм потрібно для розкішного цвітіння. Це добриво сприяє росту й надає сил для майбутнього цвітіння. Азалії особливо цінують органічні добрива, тож кавова гуща стане для них ідеальним доповненням.

Троянди теж вважають кавову гущу своїм улюбленим частуванням. Вони відчутно реагують на додаткові порції азоту, які містяться в гущі. Троянди отримають свіжий вигляд, соковитий колір листя і насиченіше цвітіння. Важливо не переборщити, щоб не перенаситити ґрунт, але додавання невеликої кількості кавової гущі біля основи куща буде ідеальним.

5 рослин, яким ідеально підходить добриво з кавовою гущею
5 рослин, яким ідеально підходить добриво з кавовою гущею

Гортензії також люблять кавову гущу, адже вона підтримує необхідний для них рівень кислотності ґрунту. Це, у свою чергу, сприяє яскравішим відтінкам суцвіть – від рожевих до блакитних, залежно від сорту. Гортензії потребують підтримки, особливо перед цвітінням, а кавова гуща стане їх надійним “помічником”.

Лілії, ці витончені квіти, обожнюють пухкий ґрунт, і кавова гуща допоможе зробити його саме таким. Лілії стають сильнішими й стійкішими до хвороб, коли отримують підгодівлю з кавової гущі. Додавання цього натурального добрива сприяє здоровому росту, насиченому зеленому кольору листя й довгому цвітінню.

Помідори також охоче “пригостяться” кавовою гущею. Ці рослини відчутно відгукуються на додатковий азот, особливо в період активного росту. Додавання кавової гущі до ґрунту навколо помідорів допомагає отримати рясніший врожай і покращує смак плодів, роблячи їх солодшими та більш соковитими.

Як китайці “шинкують” капусту тоненькими скибочками та дуже швидко? Простий спосіб мені підказала сусідка

0
Шеф-кухар показав метод швидкого шинкування капусти тоненькими скибками
Шеф-кухар показав метод швидкого шинкування капусти тоненькими скибками

Здавалося б, що такого особливого в нарізці капусти? Береш ніж і шинкуєш. Але кожна господиня знає: саме від того, наскільки тонко та рівно нарізана капуста, залежить і смак салату, і якість квашення, і навіть вигляд готової страви на столі. Особливо це помітно в азійських стравах, де капуста має бути такою тонкою, що аж просвічується.

Досягнути такого результату допоможе звичайна овочечистка, яка у багатьох просто валяється в кухонній шухляді без діла. Та саме вона може стати справжньою знахідкою для швидкого шинкування. Варто лише зрізати качан, розрізати головку навпіл і можна починати. Легенькими рухами проводимо овочечисткою по капусті, наче малюємо на ній лінії. І ось вже на дошці з’являються акуратні, тоненькі смужечки.

Шеф-кухар показав метод швидкого шинкування капусти тоненькими скибками
Шеф-кухар показав метод швидкого шинкування капусти тоненькими скибками

Звісно, не все так просто з цим способом. Буває, що овочечистка раптом починає “стрибати” по капусті, особливо якщо та перележала в холодильнику і стала твердою як камінь. Або ж капуста виявляється занадто соковитою, і замість акуратних смужок отримуємо якусь кашу. Тут важливо вибрати якісний інструмент — з гострим лезом та зручною ручкою.

Для квашеної капусти такий метод — просто знахідка. Рівненькі, тоненькі смужечки чудово просолюються, швидко пускають сік і дають той самий хрумкий звук при надкушуванні, який так полюбляють любителі квашенини. А для салатів така нарізка взагалі незамінна — капуста виходить ніжною, соковитою і прекрасно вбирає заправку.

Шеф-кухар показав метод швидкого шинкування капусти тоненькими скибками
Шеф-кухар показав метод швидкого шинкування капусти тоненькими скибками

До речі, про салати. Часто можна почути думку, що капуста має бути нарізана “як у столовій” — товстенькими смужками. Але це міф. Тонко нашинкована капуста краще розкриває свій смак, швидше маринується і просто гарніше виглядає на тарілці. Навіть для звичайного салату з морквою така нарізка зробить страву в рази апетитнішою.

7 простих умов для вирощування розмарину в горщику на підвіконні: завдяки цьому економлю гроші на продуктах

0
Експерти розповіли, як виростити розмарин на підвіконні
Експерти розповіли, як виростити розмарин на підвіконні

Вирощувати розмарин на підвіконні — це чудовий спосіб мати під рукою ароматну і корисну приправу, яка додає пікантності стравам та радує своїм свіжим виглядом. Щоб розмарин добре почувався в домашніх умовах і приносив максимум користі, йому потрібні тепло, світло і трохи уваги.

Насамперед оберіть місце для розмарину. Найкраще йому підходить підвіконня з великим доступом до світла, адже рослина сонцелюбна і не буде вдовольнятися півтінню. Якщо сонця недостатньо, листя втратить яскравість, а смак — свою інтенсивність. Південне вікно стане найкращим вибором, але, якщо ви живете в місцевості з малою кількістю сонця, може допомогти штучне освітлення.

Не забувайте про дренаж, оскільки коріння розмарину не любить застою води. Переконайтеся, що ваш горщик має отвори, а на дні розміщений шар гравію чи керамзиту. Розмарин краще пересихає, ніж переливається, тож поливати його слід помірно — вода має змочувати землю, але не залишатися в піддоні. Коли верхній шар ґрунту стає сухим, це знак, що прийшов час для поливу.

Експерти розповіли, як виростити розмарин на підвіконні
Експерти розповіли, як виростити розмарин на підвіконні

Температура також відіграє роль у комфорті розмарину. Найкраще він почувається за 15-25°C, але не боїться й короткочасних перепадів. Важливо уникати надто сухого повітря. У зимові місяці, коли опалення робить кімнатне повітря сухим, корисно періодично зволожувати листя або ж тримати горщик подалі від батареї.

Грунт для розмарину повинен бути легким і добре дренованим. Краще вибирати ґрунт для кактусів або змішати універсальну землю з піском. Періодичне підживлення комплексним добривом, особливо навесні та влітку, допоможе підтримати силу рослини. Не варто надто часто підживлювати розмарин — раз на місяць буде достатньо.

Щоб ваш розмарин залишався кущистим, не забувайте про обрізку. Регулярне підрізання стимулює ріст нових гілочок і забезпечує красиву, пишну форму. Ви зможете не лише милуватися здоровим кущем, а й використовувати свіжі гілочки в кулінарії. Зрізані пагони можна висушити або заморозити — аромат зберігатиметься протягом тривалого часу.

Виявляється, все своє життя я купувала “неправильні” яйця: жінка на ринку розкрила секрет про категорію С0

0
Експерти розповіли, як правильно обрати категорію яєць
Експерти розповіли, як правильно обрати категорію яєць

У питанні вибору яєць часто виникає плутанина. Більшість покупців просто беруть перше, що схопили на полиці, або орієнтуються на ціну. Проте варто знати, що означає маркування на яйцях, щоб отримати саме той продукт, який вам потрібен.

Категорія яєць — це показник їхньої ваги. С0 – яйця вищої категорії з вагою від 65 до 74.9 г. Зазвичай їх обирають для випічки. Категорія С1 призначена для великих яєць від 55 до 64.9 г. Вони найпопулярніші для щоденного використання. Яйця категорії С2 важать 45-54.9 г. Але крім цих 3 категорій є також В та М. Перші позначають відбірні яйця, які важчі за 75 г, а М — малі (до 45 г). Зауважимо, що саме останні найчастіше маються на увазі в рецептах.

Експерти розповіли, як правильно обрати категорію яєць
Експерти розповіли, як правильно обрати категорію яєць

Але вага — не єдиний показник якості. При виборі яєць важливо звертати увагу на чистоту та цілісність шкаралупи. Якщо вона забруднена чи має тріщини, то краще таке яйце не купувати. Свіжість можна перевірити простим способом: занурте яйце у воду кімнатної температури. Свіже яйце лежатиме на дні, трохи старіше — підніметься тупим кінцем догори, а зовсім несвіже спливе.

Колір шкаралупи — білий чи коричневий — не впливає на якість. Це лише особливість породи курей. Так само не варто орієнтуватися на розмір повітряної камери на тупому кінці яйця, бо вона збільшується з часом зберігання. У свіжого яйця жовток округлий і опуклий, білок щільний і не розтікається. З часом білок стає більш рідким, а жовток плескатим.

Експерти розповіли, як правильно обрати категорію яєць
Експерти розповіли, як правильно обрати категорію яєць

Для різних цілей підходять різні категорії. Для смаження яєчні краще брати С1 або С2 — вони рівномірніше просмажуються. Для випічки зручніші великі яйця С0 або відбірні. А от для салатів чи бутербродів підійдуть С2 або М. До речі, маленькі яйця часто мають насиченіший смак через більшу концентрацію поживних речовин.

При зберіганні важливо тримати яйця в холодильнику гострим кінцем донизу. Так повітряна камера залишається вгорі і яйця довше зберігають свіжість. І ще одна порада: якщо плануєте варити яйця, дістаньте їх з холодильника за годину до приготування — так вони не тріснуть при зануренні в гарячу воду.

Це “диво-добриво” — моя знахідка: живить землю краще за гній. Накопичую його в холоди, поки інші викидають

0
Городники назвали ефективне побутове добриво для підживлення ґрунту
Городники назвали ефективне побутове добриво для підживлення ґрунту

На городі кожна копійка має значення. Тому досвідчені господарі завжди шукають способи заощадити на добривах, не жертвуючи якістю врожаю. Останнім часом все більше городників відкривають для себе користь гірчиці. Напевно, вам уже відома користь гірчичного порошку та гірчиці, як сидерату. Але чи знали ви про переваги гірчичного жмиху?

Що ж такого особливого в цьому жмиху? Річ у тому, що в ньому міститься багато корисних речовин. Там і азот, і фосфор, і калій — все, що потрібно рослинам для росту. А ще в жмиху багато ефірних олій, які відлякують шкідників та борються з хворобами. Земля після внесення жмиху стає пухкою, краще дихає. Можна сказати, оживає.

Гірчичний жмих — ефективне побутове добриво для підживлення ґрунту
Гірчичний жмих — ефективне побутове добриво для підживлення ґрунту

Використовувати гірчичний жмих простіше простого. Розкидали по грядці, трохи прикопали, і все. На відміну від гною, не треба чекати рік, поки перегниє. Жмих починає працювати майже одразу. Під помідори, перець, капусту — саме те. Тільки не перестарайтеся: жмені на 1 метр квадратний цілком достатньо. Також можна застосовувати жмих під час посадки рослин.

Городники, які спробували жмих на своїх ділянках, більше не хочуть повертатися до звичайних добрив. Завдяки такому добриву рослини ростуть як на дріжджах та не страждають від хвороб і шкідників. Помідори, удобрені таким чином, стають смачнішими, огірки — хрумкішими, а капусті позаздрять сусіди. При цьому все чисто, натурально, без хімії. А також це дуже економно! Лише 1 кг жмиху достатньо, щоб по користі замінити 10 кг компосту.

Гірчичний жмих можна застосовувати для мульчування грунту навколо рослин
Гірчичний жмих можна застосовувати для мульчування грунту навколо рослин

Як бачимо, природа сама подбала про те, щоб забезпечити городників чудовим добривом. Головне — знати про нього та вміти правильно використовувати. А воно віддячить вам щедрим врожаєм та здоровими овочами, які не соромно поставити на стіл чи закрити на зиму.

Добре чи погано – ось в чому питання: сусідка по дачі Наталя розповіла, навіщо обривати листя троянд на зиму

0
Садівники розповіли, навіщо обливати листя троянди на зиму
Садівники розповіли, навіщо обливати листя троянди на зиму

Обривання листя троянд на зиму — це невеликий, але важливий секрет догляду, який садівники нерідко недооцінюють. У листі, яке залишиться на кущі, можуть приховуватися спори грибків і збудники інфекцій, що переживають холоди і стають першими шкідниками для рослин з настанням тепла. Видалення листя на зиму допомагає не лише боротися з хворобами, а й підвищує морозостійкість троянд, сприяючи тому, що вони легше переносять зимовий період.

Процедура обривання листя також допомагає направити поживні речовини безпосередньо до коріння. Зелена маса, хоч і важлива для фотосинтезу влітку, може стати тягарем взимку. Після видалення листя троянда зміцнює кореневу систему, готуючись до наступного сезону. Адже добре розвинене коріння — це основа для здорового росту і буйного цвітіння в майбутньому.

Садівники розповіли, навіщо обливати листя троянди на зиму
Садівники розповіли, навіщо обливати листя троянди на зиму

Є ще одна тонкість: обриваючи листя, ви зменшуєте ризик підвищеної вологості навколо кущів. Якщо листя залишиться, під снігом або в холодних осінніх дощах воно створить сприятливе середовище для гниття, а також для розвитку грибків, що може призвести до ураження троянди на наступний сезон. Без зайвого листя, троянди мають більший доступ до повітря, що додатково допомагає їм зимувати без захворювань.

А ще це зручний момент для ретельного огляду рослини, щоб вчасно помітити можливі проблеми — шкідників чи плями на стеблах, і за потреби обробити кущ спеціальними засобами. Тому видалення листя восени — це не просто етап підготовки троянд до зими, а турбота, що закладає основи для їхнього довгого життя і краси. Відмовитися від цього кроку означає залишити троянди на милість суворих зимових умов і можливих шкідників.

Бабусина хитрість, щоб холодець зі свинячих ніжок вийшов наваристий і прозорий, неначе сльоза – відріз марлі

0
Кулінари розповіли, як приготувати прозорий холодець зі свинячих ніжок
Кулінари розповіли, як приготувати прозорий холодець зі свинячих ніжок

Ділимося головним секретом приготування прозорого та наваристого холодцю зі свинячих ніжок.

Свинячі копитця – запорука того, що холодець вийде щільним та швидко застигне навіть без будь-якого желатину.

Єдиний недолік свинячих ніжок полягає в тому, що бульйон після них не прозорий, а трохи каламутний.

Однак кмітливі господині знають одну просту хитрість, завдяки якій навіть свинячий холодець виходить із прозорим бульйоном, ніби він зварений із добірної яловичини.

Хитрість досвідчених господинь – шматочок марлі

Смачний та прозорий холодець – це гордість кожної господині. Тому пропонуємо вам сьогодні навчитися готувати холодець саме таким, щоб він був прозорим і наваристим.

Адже холодець має бути не лише смачним, але й апетитно виглядати на зрізі. Желе має бути щільним і апетитно блищати, щоб м’ясо різалося рівно, а кубики були прозорими.

Цьому трюку мене ще колись навчила моя бабуся. Секрет, як приготувати наваристий холодець зі свинячих ніжок
Цьому трюку мене ще колись навчила моя бабуся. Секрет, як приготувати наваристий холодець зі свинячих ніжок

Ідеальний холодець – золотистий, з чітко позначеним кордоном між желе та м’ясом, прозорий, щоб при погляді на шматочок так і хотілося його з’їсти.

Отже, щоб отримати прозорий холодець, потрібно свинячі ніжки варити в марлевому мішечку.

Яловичу рульку необхідно просто покласти в бульйон, а свинячі копитця спочатку загорнути в марлю, і тільки потім опускати в каструлю.

Додатковий плюс

До того ж у свинячих копитцях дуже багато дрібних кісточок. Ніжки в марлі чудово розваряться, крізь марлю пройде весь необхідний для застигання желе колаген.

Після цього потрібно буде просто дістати марлевий мішечок і легко відокремити м’ясо від кісток.

І ви неодмінно здивуєтеся, коли побачите, яким прозорим вийде холодець – немов він зварений із добірної яловичини. Дуже смачний і наваристий. А вся хитрість, як бачите, всього лише у звичайній марлі. Приємного апетиту!

Тепер знаю, як отримати багатий врожай на городі: посадила ці 2 рослини після кабачків і насолоджуюсь

0
Дачники розповіли, що найкраще садити після кабачків
Дачники розповіли, що найкраще садити після кабачків

Після збору кабачків ґрунт виглядає спустошеним, адже ці овочі забирають чимало поживних речовин. Восени, щоб не залишати землю голою і зберегти її родючість, варто висадити рослини, які допоможуть ґрунту відновитися. Найкращими компаньйонами тут будуть квасоля та редис.

Квасоля — справжній природний живильник для землі. Вона не тільки не вимоглива до поживного складу ґрунту, а й робить його родючішим, насичуючи азотом. Як це відбувається? Квасоля співпрацює з бульбочковими бактеріями на своїх коренях, які фіксують азот із повітря. Висадка квасолі після кабачків не лише збагачує ґрунт, але й сприяє його відновленню. Тож після збирання врожаю залиште кореневу систему квасолі в землі, щоб вона продовжувала передавати ґрунту поживні речовини, підготувавши його до наступного сезону.

Що посадити на городі після кабачків
Що посадити на городі після кабачків

Редис, хоч і здається простою культурою, також чудово підходить для посадки після кабачків. Ця рослина дозріває швидко, тому ви зможете зібрати ще один урожай до перших морозів. Редис допомагає розпушити ґрунт, що важливо для підтримки структури землі після таких рослин, як кабачки, які мають великий корінь. Глибоке коріння редису витягує на поверхню корисні речовини, які можуть стати доступними іншим культурам навесні. Крім того, ця рослина дозволяє краще циркулювати повітрю в ґрунті, що є важливою умовою для здоров’я кореневої системи майбутніх культур.

Висадка квасолі та редису на місці кабачків створює баланс і надає ґрунту час для відновлення. Ви отримуєте додатковий урожай, а ділянка залишається захищеною, готовою до наступного посівного сезону. Завдяки таким помічникам ваш город не тільки збережеться родючим, але й віддячить щедрими плодами.

Знайшла 7 надійних сортів огірків: коштують “копійки” і завалюють урожаєм. Дачники старше 60 їх точно знають

0
Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків
Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків

Розглянемо деякі популярні сорти та гібриди огірків, які підходять для відкритого ґрунту.

Ecole F1 – це кармічний гібрид огірків, що дає невеликі, рівномірні плоди, які підходять як для маринування, так і для засолювання. Зеленці можна збирати ще на стадії маленьких корнішонів. Рослина індетермінантна, із середньою кількістю батогів і жіночими квітками.

Плоди мають стандартну форму, забарвлення шкірки темно-зелене з тонкими смужками, невеликою плямистістю та помітними горбками. Середня вага – 62–72 грами, а врожайність з одного квадратного метра становить 2,6–2,9 кг. Гібрид стійкий до борошнистої роси та оливкової плямистості.

Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків
Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків

Меренга F1 – партенокарпічний сорт, плоди якого підходять як для салатів, так і для консервації. Рослина сильноросла, з середньою кількістю батогів і переважно жіночими квітками. Зеленці темно-зелені, циліндричні, із середньощільною м’якоттю та шкіркою з вираженими горбками.

Вага огірка – 63 г. Плоди рівномірні, не жовтіють і не скручуються. Врожайність складає близько 2 кг на квадратний метр у відкритому ґрунті та до 15 кг під плівкою. Гібрид демонструє стійкість до вірусу огіркової мозаїки, борошнистої роси, пероноспорозу та оливкової плямистості.

Adam F1 – партенокарпічний гібрид, чудово підходить для консервації. Кущ середньої сили зростання, індетермінантний, із жіночим цвітінням. Огірки класичної форми, темно-зеленого кольору з невеликими смужками та плямами.

Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків
Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків

Горбки дрібні та часті, вага зеленців – 90–95 грамів. З одного квадратного метра можна зібрати від 8 до 10 кг огірків. Цей гібрид стійкий до оливкової плямистості, вірусу звичайної мозаїки та борошнистої роси.

Коні F1 – індетермінантний партенокарпічний гібрид із сильнорослим кущем та середньою кількістю батогів. Квітки жіночі, зеленець має коротку циліндричну форму з дрібними частими горбками, вага плоду – 60–82 грами. Урожайність становить 12–16 кг на квадратний метр. Плоди підходять як для свіжого вживання, так і для консервації. Гібрид має стійкість до борошнистої роси та гнилі коренів.

Паризький корнішон – сорт, запилюваний бджолами, плоди якого вживають у свіжому вигляді або консервують. Рослина індетермінантна, має середню кількість пагонів і формує переважно жіночі квітки. Плоди веретеноподібні, не надто довгі, з великими горбками, вага – від 50 до 78 грамів. Збирати врожай потрібно щодня. Врожайність складає 1–3 кг на квадратний метр. Сорт стійкий до пероноспорозу та борошнистої роси.

Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків
Експерти назвали 5 найкращих та врожайних сортів огірків

Директор F1 – індетермінантний гібрид, що утворює велику кількість пагонів середньої довжини. Квіти жіночі, по 2–3 в кожному вузлі. Огірки подовжені, циліндричні, темно-зелені, з горбками по всій поверхні, вага – 65–80 грамів. Врожайність становить 2,5–3,6 кг з квадратного метра.

Тім’ячко F1 – пучковий гібрид, що формує по 2–3 плоди у вузлі. Огірки середньої довжини, темно-зелені, із вираженими горбками, вага – 85–110 грамів. Врожайність під плівкою може досягати 25 кг з квадратного метра. Зеленці підходять для консервації та вживання у свіжому вигляді.

Чоловік буде бігти, аж п’яти блищатимуть: ніколи не робіть це після 18-ї години, якщо хочете зберегти сім’ю

0
Яка звичка може зруйнувати стосунки
Яка звичка може зруйнувати стосунки

Коли ми знайшли людину, яку покохали всім серцем і побудували з нею спільний побут, то найбільше хочеться зберегти те, до чого вдалось дійти. У такому разі обом партнерам потрібно працювати над собою, власними травмами та звичками. Тільки постійний діалог і самовдосконалення можуть допомогти побудувати дійсно міцний і довготривалий союз.

Погана для стосунків звичка

У питанні, як зберегти стосунки, експерти давно дійшли спільної думки – найголовнішим фактором є повага. Ніяких особливих ритуалів і забобонів не існує, потрібно всього лише прислухатись до емоцій і слів свого партнера, домовлятись про спільне життя та завжди знаходити компроміс, якщо на певному життєвому етапі думки людей про ту чи іншу подію розходяться.

Експерти назвали популярну звичку, яка здатна зіпсувати навіть багаторічні стосунки з людиною
Експерти назвали популярну звичку, яка здатна зіпсувати навіть багаторічні стосунки з людиною

Крім того, запевняють експерти, важливо якісно проводити разом час. Мова йде не тільки про романтичні побачення. Кожного дня, повертаючись з роботи або завершуючи хатні справи, потрібно приділяти час одне одному. Найкращими заняттями знавці називають ті, що стануть для вас спільним новим досвідом. Оберіть цікавий серіал, пограйте в настільні ігри або просто насолоджуйтесь розмовами та чашкою вечірнього чаю за одним столом.

Експерти назвали популярну звичку, яка здатна зіпсувати навіть багаторічні стосунки з людиною
Експерти назвали популярну звичку, яка здатна зіпсувати навіть багаторічні стосунки з людиною

Натомість згубною для стосунків звичкою є проводити вечірній час наодинці. Звісно, інколи нам хочеться приділити собі час, але не кожного дня. Сучасні пари часто стикаються з проблемою, коли щовечора сидять навпроти, але дивляться у телефони, ноутбуки чи інші гаджети. Для збереження стосунків і кохання експерти радять відкладати з настанням вечора смартфони та проводити час разом. Звісно, якщо ви до цього не домовились провести час наодинці за власними заняттями.

Підслухала в черзі за молоком: що робити, якщо теплиця позеленіла? Дотримуйтеся цих 3 цінних порад

0
Городники розповіли, як боротися із зеленим нальотом у теплиці
Городники розповіли, як боротися із зеленим нальотом у теплиці

Ділимося універсальними способами боротьби із зеленим нальотом у теплиці.

Щоб позбутися зеленого нальоту на ґрунті, необхідно в першу чергу усунути основні причини його появи. А оскільки причина найчастіше не одна, то до питання потрібно підійти комплексно: змінити режим поливу, покращити вентиляцію та перевірити стан ґрунту.

Регулювання поливу

Поливайте теплицю за необхідності. Переконайтеся, що рослини отримують достатню кількість води, але при цьому ґрунт не залишається постійно вологим. Краще поливати рідше, але рясно, щоб волога йшла вглиб ґрунту, а не застоювалася на поверхні.

Більш прийнятним є ранковий полив, оскільки волога протягом дня встигає випаруватися.

Ідеальний варіант для теплиці – крапельний полив. У цьому випадку вода доставляється безпосередньо до коріння рослин, завдяки чому не відбувається перезволоження верхніх шарів ґрунту.

Поліпшення властивостей ґрунту

Поганий дренаж ґрунту сприяє застою води, що створює сприятливі умови для росту водоростей та моху. Поліпшити дренуючі властивості ґрунту можна різними способами.

За раз прибрала увесь зелений наліт у теплиці – добре, що колись почула про ці 3 ефективні способи
За раз прибрала увесь зелений наліт у теплиці – добре, що колись почула про ці 3 ефективні способи

Найпростіший – розпушування ґрунту. Дана процедура покращує повітропроникність ґрунту, сприяє кращому вбиранню води та запобігає утворенню кірки на поверхні. Це допомагає знизити вологість верхнього шару ґрунту та перешкоджає появі зеленого нальоту.

Якщо ґрунт занадто щільний, його можна поліпшити, додавши пісок, перліт, вермикуліт тощо. Це підвищить його водопроникність та зменшить ризик застою вологи.

Поліпшення вентиляції

Як покращити вентиляцію у теплиці? Регулярно відкривайте двері та кватирки теплиці для провітрювання, особливо в теплі та сонячні дні. Це зменшить вологість та покращить циркуляцію повітря.

У великих теплицях можна встановити електричні вентилятори, які забезпечуватимуть постійний рух повітря.

Перестала готувати в пропорції 1:2 і у мене виходить розсипчастий рис. І ще 1 лайфхак, щоб не злипся в кашу

0
Як приготувати розсипчастий рис
Як приготувати розсипчастий рис

Господині не раз стикались із проблемами у процесі приготування рису. Комусь ніколи не вдається приготувати плов, аби він розсипався, а комусь складно зварити кашу на вогні, аби вона не перетворилась на однорідну масу. В такому разі краще звернутись до порад кулінарів, які не раз стикались із проблемами за плитою.

Як приготувати розсипчастий рис

Перш за все, важливо завжди дотримуватись правильних пропорцій крупи та води. Для різних страв ці цифри різні. Наприклад, для приготування рисового супу потрібно 2-3 столові ложки на 2 літри води, а для приготування каші потрібно наповнити каструлю рисом і водою у співвідношенні 1:1,5 – рису менше, ніж води. Аби крупа вийшла розсипчастою, у ній має бути мінімум крохмалю. Для цього використовуйте довгий або пропарений рис.

Кулінари поділились секретом, який допоможе навчитись готувати розсипчастий рис
Кулінари поділились секретом, який допоможе навчитись готувати розсипчастий рис

Перед приготування крупу потрібно промити та залишити ненадовго у воді. Так ви зможете видалити з рису зайвий крохмаль. Важливо також слідкувати за вогнем. Коли вода закипить, то одразу потрібно зменшити вогонь до слабкого та накрити каструлю кришкою.

Не потрібно перемішувати кашу, аби не поламати крупинки та не “дістати” з них крохмаль. Після приготування накрийте каструлю рушником, зверху накрийте кришкою та залиште на 15 хвилин. Зайва пара вбереться у рушник, а тому каша не буде надалі злипатись.

Кулінари поділились секретом, який допоможе навчитись готувати розсипчастий рис
Кулінари поділились секретом, який допоможе навчитись готувати розсипчастий рис

З такими простими секретами вам вдасться легко приготувати розсипчастий рис. Під час накладання страви на тарілку каша буде буквально висипатись із ложки на ваших очах. Для приготування такого гарніру вам не потрібно використовувати мультиварку чи інші побутові прилади, створені для подібної цілі. Весь секрет полягає в увазі до деталей.

Мої троянди зівʼяли одразу після посадки в саду – що робити? Розповідаю, як вирішити це всього за 1 день

0
Що робити, якщо троянди починають вʼянути
Що робити, якщо троянди починають вʼянути

Іноді троянди, які ми саджаємо з особливою турботою, починають марніти, наче втратили всю свою життєву силу. Але не варто впадати у відчай! Причини можуть бути різними, і, найголовніше, майже всі вони мають рішення. Як підтримати молоді саджанці, щоб вони пустили міцне коріння та розцвіли?

Зверніть увагу на якість ґрунту. Троянди потребують добре дренованого, родючого ґрунту. Якщо земля дуже важка або глиниста, коріння троянд може просто задихатися і підгнивати. У цьому випадку допоможе трохи піску, компосту або добре перепрілого перегною. Внесіть їх у лунку, щоб створити трояндам найкращий стартовий майданчик.

Не менш важливо стежити за поливом. Часто трапляється, що з надмірним поливом ми створюємо для троянд справжнє болото. Коріння не любить надмірної вологості і може почати гнити. Поливайте помірно, тільки коли ґрунт підсихає. Але і нестача води не менш небезпечна: у посушливий період троянди можуть просто засохнути, не маючи можливості зміцнити коріння.

Що робити, якщо троянди починають вʼянути
Що робити, якщо троянди починають вʼянути

Ще один ворог троянд — протяги. Якщо троянди посаджені у вітряному місці, рослина може постійно перебувати у стресовому стані, що впливає на її ріст і розвиток. Якщо можливо, забезпечте саджанцям захист від сильного вітру або пересадіть їх у більш спокійне місце.

Також варто придивитися до глибини посадки. Занадто глибоке або мілке заглиблення саджанця може спричинити його загибель. Оптимальна глибина для посадки троянд — так, щоб місце щеплення (якщо воно є) було на рівні поверхні ґрунту або на кілька сантиметрів нижче. Це дасть рослині можливість розвивати як основні, так і бокові корені, забезпечуючи її стійкість.

Не забувайте про підживлення. Молодим трояндам важливо отримувати поживні речовини, які зміцнять їх зсередини. Для цього підійдуть органічні добрива, зокрема компост або перегній, але пам’ятайте, що азоту має бути в міру — він стимулює зелений ріст, а не розвиток коренів. Також чудово підійдуть добрива з калієм і фосфором, які сприятимуть укоріненню та зміцненню саджанців.

2 роки заздрила сусідці, дивлячись на її часник, поки вона мені не відкрила секрет вирощування: оце зубчики!

0
Городники розповіли правила посадки озимого часнику
Городники розповіли правила посадки озимого часнику

Щоб наступного року отримати великий та якісний урожай озимого часнику, недостатньо мати здоровий посадковий матеріал. Його також необхідно грамотно посадити в правильно підготовлені грядки. Саме про підготовку грядок до посадки озимого часнику сьогодні йтиметься в нашій корисній статті.

Якщо ви проживаєте в регіоні середньої смуги, важливо здійснити посів часнику до 10 жовтня за температури від 10 до 12 градусів – це найкращі умови для посадки рослини. Надто низька температура може призвести до замерзання часнику, і він не зможе пережити зиму через слабко розвинену кореневу систему. А за надто високої температури часник може прорости, що також негативно позначиться на його стані.

Грядку для посадки слід готувати заздалегідь. Ґрунт обов’язково мульчуємо, а також вчасно вносимо добрива. Для отримання великих головок часнику удобрюємо землю перевіреними та надійними способами.

Для збільшення пухкості ґрунту на один квадратний метр додаємо відро перегною, що сприяє ефективному розвитку кореневої системи рослини. Після цього вносимо мінеральне добриво – зазвичай це суперфосфат у кількості 40 грамів на квадратний метр. Перед тим як розкидати суперфосфат, грядку з перегноєм потрібно ретельно розрівняти.

Експерти назвали осінні секрети вирощування часнику
Експерти назвали осінні секрети вирощування часнику

Останній крок у підготовці грядок – це перекопування. Після цього залишається лише дочекатися моменту посадки. Рекомендуємо готувати грядку за 1–2 тижні до посіву озимого часнику. Завдяки такій грамотній підготовці та посадці в м’який, підготовлений ґрунт, часник буде рости великим і якісним, радуватиме гарним урожаєм.

Як бачите все дуже просто! Тож бажаємо успіхів і рясного врожаю!

Без соковижималки! Смачний сік з яблук та гарбуза з м’якоттю на зиму: закриваю по 45 банок і не вистачає

0
Кулінари розповіли, як приготувати сік з яблук та гарбуза з м'якоттю на зиму
Кулінари розповіли, як приготувати сік з яблук та гарбуза з м'якоттю на зиму

Для зберігання такого соку чудово підійдуть літрові скляні пляшки з кришкою-твістером. Але якщо у вас їх немає, скористайтесь звичайними скляними банками об’ємом один, два або три літри. Щоб сік краще зберігався, ретельно промийте та простерилізуйте посуд для зберігання (наприклад, чудовий спосіб – стерилізація скляних пляшок та банок у духовці).

Сік з яблук та гарбуза з м'якоттю на зиму закриваю тільки за цим найпростішим рецептом
Сік з яблук та гарбуза з м’якоттю на зиму закриваю тільки за цим найпростішим рецептом

Інгредієнти:

  • яблука – 5 кг;
  • гарбуз – 3 кг;
  • вода – 2-2,5 л;
  • цукор – за смаком;
  • гвоздика – за смаком.

Приготування:

Гарбуз промийте, очистіть від шкірки, волокон та насіння. Наріжте великими шматочками та відваріть в окропі до готовності. Остудіть.

Яблука добре промийте і розріжте навпіл, нічого не видаляючи. Порційно відваріть до готовності половинки в окропі, що залишився від гарбуза, при необхідності доливаючи окріп під час варіння. Яблука краще варити у закритому посуді.

Поки вариться кожна наступна порція яблук, протирайте попередню порцію через дрібносітчастий друшляк, а для досягнення кращого ефекту додатково після цього віджимайте макуху через кілька шарів марлі (необов’язково).

Остуджені шматочки гарбуза перебийте в однорідну пюреподібну масу будь-яким зручним способом. Викладіть гарбузове пюре в емальований таз. Туди ж вилийте весь віджатий із відварених яблук сік.

Кулінари розповіли, як приготувати сік з яблук та гарбуза з м'якоттю на зиму
Кулінари розповіли, як приготувати сік з яблук та гарбуза з м’якоттю на зиму

Процідіть залишки рідини, в якій варилися шматочки плодів і додайте її в таз. Добре перемішайте його вміст і поставте таз на середній вогонь. Під час помішування доведіть сік до кипіння.

Додайте цукор і гвоздику, добре перемішайте і варіть сік 15-20 хвилин з моменту повторного закипання.

Поки вариться сік, простерилізуйте скляні банки чи пляшки, а також металеві кришки.

Не знімаючи посуду з соком з вогню розлийте напій у посуд для зберігання і відразу ж закатайте.

Встановіть наповнені гарячим соком банки або пляшки на рушник, перевернувши вгору дном. Укутайте іншим рушником або теплою ковдрою та залиште заготовку до повного остигання. Після цього переверніть пляшки або банки та перенесіть їх у прохолодне місце для зберігання.

Викинула всі поролонові губки і добряче зекономила. Замінила їх на безкоштовні: геніальна ідея для кухні

0
Чим замінити поролонові губки для посуду
Чим замінити поролонові губки для посуду

Кожна кухня особлива, адже в різних квартирах і будинках панує різна атмосфера. Комусь більше подобаються компактні приміщення, іншим потрібно багато робочого простору. В одних – світлий кухонний гарнітур, а в інших – темний. Проте, в кожній квартирі є дещо спільне. І це поролонова губка для миття посуду. Втім, її легко можна замінити.

Чим замінити губку для посуду

Для цього потрібно відрізати шматочок старого тюлю, добре випрати його у гарячі воді, а потім зав’язати за допомогою мотузки. Таким чином ви зробите чудову заміну поролоновій губці, яка буде чудово очищати брудний посуд та інші забруднення на кухні. Переваг у неї не менше, ніж у звичайної губки для посуду. Вже багато господинь помітили, що використання класичного поролону не тільки не є екологічним, але й – дуже дороге задоволення.

Господині порадили простий лайфхак, чим замінити поролонові губки для миття посуду на кухні
Господині порадили простий лайфхак, чим замінити поролонові губки для миття посуду на кухні

Наприклад, на такій губці буде збиратись набагато менше сміття – на ній просто немає маленьких отворів, як на класичній поролоновій губці, куди “забивається” бруд. Саме тому очистити та дезінфікувати таку губку в рази простіше. Для цього ви можете просто полити її окропом або ж випрати у пральній машині з високою температурою.

Господині порадили простий лайфхак, чим замінити поролонові губки для миття посуду на кухні
Господині порадили простий лайфхак, чим замінити поролонові губки для миття посуду на кухні

Також господині помітили, що в тканині, з якої зроблений тюль, набагато краще піниться засіб для миття посуду. Завдяки цьому ви можете значно зменшити кількість побутової хімії, яку використовуєте для очищення тарілок і каструль. Таким чином господиням вдається економити не тільки на придбанні поролонових губок, але й на купівлі гелю для посуду.

Не пропустіть цей день! Свекруха-дачниця розповіла, коли потрібно викопувати хрін для якісного зберігання

0
Коли найкраще викопувати хрін на городі для зберігання
Коли найкраще викопувати хрін на городі для зберігання

Хрін, мов справжній підземний скарб, чекає своєї черги на викопування восени. Зібраний у правильний час, він даруватиме вам свій міцний смак і корисні властивості всю зиму. Але коли ж цей момент настав? Давайте розберемося – редакція сайту Добрі новини підготувала всю потрібно інформацію.

Ідеальний час для викопування хрону – кінець жовтня або навіть початок листопада, коли земля вже підмерзає, але мороз ще не встиг сильно охопити ґрунт. У цей період хрін повністю накопичив свою природну силу, і його корені максимально міцні, соковиті й насичені смаком. Осінній збір забезпечує коренеплоду кращу гостроту, яка розкривається при подрібненні – це та сама гострота, яка робить хрін таким бажаним доповненням до страв на нашому столі.

Коли найкраще викопувати хрін на городі для зберігання
Коли найкраще викопувати хрін на городі для зберігання

Ще один важливий момент – викопувати хрін потрібно обережно, щоб не пошкодити корені. Корінці потрібно викопувати лопатою або вилами, злегка підкопуючи землю навколо рослини і дбайливо витягуючи його, не розламуючи. Якщо хочете, щоб хрін повернувся на те ж місце наступного року, залиште в ґрунті декілька бокових корінців – вони проростуть новими рослинами.

Після викопування ретельно очистіть корені від ґрунту, але не промивайте водою, інакше вони можуть швидко зіпсуватися. Після цього можна зберігати рослину у сухому прохолодному місці, наприклад, у підвалі або холодильнику. Він залишиться соковитим і насиченим протягом всієї зими, зберігаючи не лише гостроту, але й корисні речовини.

Завдяки вдалому збору восени, ваш хрін буде незамінним інгредієнтом для соусів, маринадів, а також домашніх лікувальних настоянок.

Бананові шкірки нарізаю, складаю в банку і водою заливаю: це не “Вуду”, а безцінний трюк для саду і городу

0
Як приготувати добриво з бананових шкірок
Як приготувати добриво з бананових шкірок

Науковці багато років тому з’ясували, що банани – дуже корисна для людського організму їжа. Особливо їх радять регулярно вживати тим людям, які мають різні проблеми із серцево-судинною системою. Хай там як, але банани можуть принести користь не тільки людям, але й рослинам – домашні квіти, розсада та культури на грядці не відмовляться від бананового частування.

Добриво з бананових шкірок

Добриво на основі бананових шкірок часто використовують для удобрення кімнатних рослин, розсади та садових культур. Втім, далеко не всі рослини позитивно реагують на підкормку бананами. Не треба удобрювати цим підживленням цибулю, зернові культури та плодоносні дерева.

Експерти розповіли, як приготувати добриво на основі звичайних бананових шкірок
Експерти розповіли, як приготувати добриво на основі звичайних бананових шкірок

Для приготування настою літр води потрібно змішати з нарізаною шкіркою одного банана. Настоюйте протягом трьох днів, а потім – процідіть настій. Перед поливом розсади вдвічі розбавте концентрат водою. Поливати розчином рослини можна не більш як раз на 7-10 днів. Розсада чудово росте, адже отримує комплексну підкормку.

Існує ще декілька способів використання бананів на грядці – наприклад, зробити банановий порошок. Шкірку потрібно нарізати кубиками, промити холодною водою та висушити на газеті у суху та сонячну погоду. Далі подрібніть шкірку кавомолкою та посипайте отриманим порошком ґрунт біля рослин.

Експерти розповіли, як приготувати добриво на основі звичайних бананових шкірок
Експерти розповіли, як приготувати добриво на основі звичайних бананових шкірок

Свіжу шкірку використовують у процесі пересадки та висадки на грядці саджанців. Розчином потрібно обприскати чи полити культури. Також за допомогою бананових шкірок можна проростити насіння чи використовувати сушені залишки шкірок для мульчування городу.

По відру на квадрат землі: полуниця буде великою та солодкою – до кінця жовтня удобрюю її підкормкою 10 з 10

0
Городник розповів, як правильно підживлювати полуницю у жовтні
Городник розповів, як правильно підживлювати полуницю у жовтні

Жовтень — це особливий час для полуниці, адже саме зараз закладається майбутній урожай. Яким він буде — залежить тільки від вас.

У період осені полуниця готується до зими, і щоб вона змогла добре перенести холоди та порадувати вас великими, соковитими ягодами навесні, варто додати в її раціон трохи поживних речовин. Ідеальним осіннім добривом для цієї садовини є зола — натуральне джерело мінералів, яке, мов справжня чарівна суміш, допоможе зміцнити кущі й підготувати їх до весни.

Садівники назвали найкраще добриво для підживлення полуниці восени
Городник розповів, як правильно підживлювати полуницю у жовтні

Попіл — багатий на калій, який дарує рослині силу протистояти посусі й шкідникам. Цей мікроелемент, наче надійний охоронець, підтримує рослину в її боротьбі за виживання й надає сили для формування великих ягід.

Фосфор у складі золи працює над майбутнім цвітінням та плодоношенням, допомагаючи полуниці розвивати нові пагони й укорінюватися глибше. Кальцій, немов міцний фундамент, підсилює кореневу систему і робить її стійкішою до хвороб.

Магній додає листочкам полуниці сяючого зеленого відтінку, покращуючи фотосинтез і допомагаючи засвоювати всі корисні речовини. І не менш важливі мікроелементи, такі як бор, мідь, цинк та молібден, які забезпечують повний розвиток кущів і формування ягід.

Садівники назвали найкраще добриво для підживлення полуниці восени
Городник розповів, як правильно підживлювати полуницю у жовтні

Щоб приготувати простий, але надзвичайно дієвий настій золи, вам знадобиться лише 300 грамів золи та 10 літрів води. Змішайте ці інгредієнти та залиште настоюватися на 2-3 дні. Після цього процідіть розчин і полийте полуницю під корінь — вона вдячно вбере всі корисні речовини. Щоб створити збалансоване підживлення, радимо поєднувати золу з компостом або перегноєм. Такий коктейль із добрив не тільки підтримає полуницю, а й допоможе їй пережити зиму, а весною рослина знову віддячить вам буйним цвітінням та рясним урожаєм.