Home Blog

Підслухала від сусідки, як обрати насіння для високого врожаю: поради, які гарантують успіх 100 зі 100

0
Поради по вибору насіння для максимального врожаю
Поради по вибору насіння для максимального врожаю

Від правильного вибору насіння врожайність залежить не менше, ніж від ефективного та регулярного догляду за рослинами. Досвідчені городники та фермери чудово знають, на що потрібно звертати увагу під час купівлі.

Терміни придатності

Ми завжди перевіряємо їх для харчових продуктів, але можемо не звертати увагу на терміни придатності на пакуваннях з насінням. Це неправильний підхід, оскільки з часом зернятка стають менш придатними до висадки. Тому перевіряти терміни варто не лише під час покупки, але й обираючи насіння серед домашніх запасів. Якщо воно старше 2 років, то з великою ймовірністю не буде родити так ефективно, як свіжіше.

Сертифікація виробника

Якщо насіння не має сертифікатів якості, то воно може бути не лише неродючим, але навіть шкідливим. Також варто звертати увагу на виробника. Почитайте відгуки, дізнайтеся думку професійних городників, оцініть досвід та репутацію обраного бренду.

Фермери розповіли про особливості вибору якісного насіння
Фермери розповіли про особливості вибору якісного насіння

Вибір різновиду

Насіння буває сортовим, гібридним та обробленим. Сортове забезпечує стабільні властивості певної культури, а гібридне зазвичай має підвищену врожайність та стійкість до хвороб. Біологічно оброблене насіння додатково захищене від шкідників, що дозволяє зменшити використання хімічних засобів під час вирощування.

Не забувайте про правила зберігання

Навіть найякісніше насіння може втратити свої властивості, якщо неправильно його зберігати. Для насіння варто підібрати сухе прохолодне місце, куди не дістають прямі сонячні промені. Також важливо впевнитися, що вологість повітря невисока, інакше це призвете до псування.

Не на грядці, а в контейнері: вирощую малину і суницю так, що всі аж лікті кусають від заздрощів — ділюся

0
Городники розкрили спосіб вирощування малини та суниці в контейнерах
Городники розкрили спосіб вирощування малини та суниці в контейнерах

Вирощування малини та суниці в контейнерах — чудовий спосіб отримати смачний урожай навіть в обмеженому просторі. Розміщувати такі мінігрядки можна на балконі чи просто на підвіконні. Але необхідно дотримуватися декількох простих правил.

Вирощування суниці в контейнерах

Суниця добре підходить для контейнерного вирощування. Ця рослина любить світло, тому враховуйте це під час розміщення. Якщо недостатньо природного освітлення, тоді варто подбати про штучне. Необхідно, щоб світло потрапляло на суницю по 12-14 годин на добу.

Вирощувати суницю в контейнерах можна навіть в обмеженому просторі
Вирощувати суницю в контейнерах можна навіть в обмеженому просторі

Для посадки можна обирати ремонтантні сорти, які родять декілька разів на рік. Поливайте рослини вранці та ввечері, а раз на місяць підгодовуйте їх розчином мінеральних добрив. Суниця потребує добре дренованого субстрату, як суміші торфу з перлітом​.

Особливості вирощування малини

Для малини ідеально підійде контейнер діаметром 50-60 см та глибиною щонайменше 40 см. Важливо забезпечити хороший дренаж, щоб не допустити застою води, яка може пошкодити кореневу систему. Використовуйте суміш ґрунту, багатого на органічні речовини, та додавайте до нього трохи компосту. Посадіть до шести тростин по периметру контейнера.

Навіть кілька контейнерів дозволять отримувати щедрий домашній врожай малини
Навіть кілька контейнерів дозволять отримувати щедрий домашній врожай малини

Найбільше на врожайність малини в контейнерах впливає частота поливу. Зменшити процес випаровування вологи допоможе мульчування.Також воно захистить від бур’янів, які будуть проростати навіть в контейнері. Раз на кілька років малину також доведеться пересаджувати, оскільки вона добре розростається, або заміняти новими рослинами.

Завдяки контейнерному методу вирощування, малина та суниця можуть приносити врожай навіть в обмеженому просторі, без доступу до відкритого ґрунту. Це ідеальний варіант для людей, які хочуть отримувати власні свіжі ягоди навіть у міських умовах.

Не гну спину, бо автоматизувала полив і догляд за грядками! Розумні системи на городі, які заощадять сили

0
Експерти розповіли, чому автоматизований полив незамінний в городництві
Експерти розповіли, чому автоматизований полив незамінний в городництві

Автоматизований полив — чудовий спосіб оптимізувати догляд за городом чи садом, значно зменшивши навантаження на спину, заощадивши час і навіть воду. Така система забезпечує рівномірний та своєчасний полив, що безпосередньо впливає на врожайність. А якщо для вас важливим є збереження ресурсів, то автоматизація допоможе витрачати їх раціональніше.

Поливальні системи для побутових задач

Існує кілька різновидів автоматичних систем поливу зі своїми перевагами та особливостями. Крапельний полив є одним з найцікавіших, бо забезпечує економне використання води. Він подає воду до кореневої зони рослин через маленькі крапельниці. Це забезпечує рівномірне зволоження ґрунту і мінімізує випаровування.

Іншим рішенням є дощувальна система. Як зрозуміло з назви, вона імітує природний дощ та розподіляє воду на великій площі. Її можна використовувати для газонів і великих грядок з рослинами, які потребують постійного поливу.

Системи поливу грядок, які бережуть вашу спину та час на городі
Системи поливу грядок, які бережуть вашу спину та час на городі

Конструкція у поливальних систем може відрізнятися без суттєвої зміни суті їхньої роботи. Обирайте варіант, який найбільше відповідає вашим задачам. Але краще відмовитися від дешевих автоматичних систем через їхню недовговічність.

Переваги автоматичних поливальних систем

Автоматизований полив дозволяє городнику вивільнювати власний час для відпочинку або інших справ. Важливою перевагою також є рівномірність зволоження. Людина іноді може перелити чи недолити води або взагалі пропустити певну рослину. Автоматична система виконує задачу самостійно. А якщо використовується крапельна система, то вона суттєво зменшує витрати води.

Спринклерна система поливу у складі автоматичної системи зрошування
Спринклерна система поливу у складі автоматичної системи зрошування

Дідусь-агроном із 38-річним стажем назвав 5 причин, чому осінь – найкращий час для мульчування саду

0
Городники назвали 5 причин, чому мульчування саду слід проводити саме восени
Городники назвали 5 причин, чому мульчування саду слід проводити саме восени

Мульчування саду та городу зазвичай асоціюється з початком сезону, весняним прибиранням і новими посадками, але восени використовувати мульчу не менш важливо. Ми зібрали головні причини, через які свіжий шар осінньої мульчі стане першим кроком до здорового саду наступного року.

Мульча допоможе захистити нові посадки

Восени мульча вноситься для того, щоб захистити коріння рослин від зимових холодів та збільшити врожай наступного року. Одне з головних завдань зимового мульчування – це захист коренів рослин у період спокою. Підзимове мульчування можна порівняти з природним процесом, коли сад іде на зимівлю, і земля вкривається шаром опалого листя, гілок, шишок, зів’ялої трави тощо.

Мульчувати нові саджанці, які ви посадили цього року, обов’язково. Це дасть можливість молодим рослинам адаптуватися, звикнути до нового середовища, пройти так звану акліматизацію і в будь-якому випадку захистить від екстремально низьких температур, поки рослини не зміцніли. Мульча створить повітряну подушку, яка захистить поверхневе коріння.

Мульча знижує потребу в поливах

Не тільки весняне та літнє мульчування допомагає утримувати вологу в ґрунті, осіннє виконує те саме завдання. Мульчування підвищує запаси вологи у ґрунті, сприяє його водопроникності, що позитивно відбивається на врожайності у майбутньому. Крім того, шар мульчі зберігає весняну вологу, що утворюється внаслідок танення снігу. Однак у місцях, де ґрунт схильний до застою води, з мульчуванням треба бути обережнішими.

5 причин, чому осінь є найкращим часом для мульчування саду
5 причин, чому осінь є найкращим часом для мульчування саду

Мульча зменшує ерозію ґрунту

Дощ, вітер, зимові відлиги та період весняного танення снігу можуть розмити верхній, родючий шар, позбавивши рослин багатого на поживні речовини ґрунту. Хороший шар мульчі пом’якшить наслідки зимових бур і збереже ґрунт там, де йому належить бути.

Мульча живить рослини взимку

Якщо ви використовуєте натуральну мульчу, яка може розкладатися в ґрунті, наприклад, солому, подрібнене листя, соснові голки, тирсу або тріску, вона поступово виділятиме поживні речовини і згодом покращить характеристики складу ґрунту в прикореневій зоні. З року в рік склад ґрунту буде кращим, і сад почне перетворюватися.

Мульча надасть саду доглянутого вигляду

Сад зі зрізаними квітами та багаторічниками восени виглядає сумним і спорожнілим, а шар мульчі надасть акуратного вигляду грядкам, квітникам і ландшафтним групам. Тіньові місця, де не росте газонна трава та інші рослини, можна засипати мульчею. Вона створить бар’єр для зростання перших весняних бур’янів – це хороший спосіб боротися зі сниттю, кульбабами та кропивою.

Все ніяк не могла виростити міцну розсаду томатів без хімії: посів по-китайськи восени дал 100% результату!

0
Як виростити розсаду помідорів восени
Як виростити розсаду помідорів восени

Бувалі дачники точно випробували багато способів вирощування овочів. Втім, існує ще один простий, але дуже цікавий спосіб вирощування томатів – його називають китайським. Такий варіант здатен полегшити життя городника та винагородити його відмінними результатами. Суть методу доволі проста – замість насіння краще використовувати шматочки стиглих плодів. Починають восени.

Як виростити розсаду восени

Аби отримати багатий врожай, до справи потрібно підійти з розумом. Спершу візьміть місткість, глибина якої складає 10 сантиметрів – у ній мають бути дренажні отвори. Землю готуйте самостійно – порівну змішайте садовий ґрунт, перегній та пісок. Така суміш дасть рослинам все необхідне. Тепер найголовніше – оберіть стигли та здорові томати. Наріжте їх кружальцями товщиною до 1 см.

Експерти розповіли, як можна виростити помідори на розсаду восени за китайським способом
Експерти розповіли, як можна виростити помідори на розсаду восени за китайським способом

Експерти пояснили найголовнішу умову – у шматочку має бути насіння. Викладіть кружальця на вологу землю та злегка притисніть всередину. Зверху присипте все шаром землі, але не більш як на кілька сантиметрів. Після посіву залиште все у темному та прохолодному місці. Найкраще для цього підійде підвал або льох, де температура складає від 5 до 10 градусів. У таких умовах насіння пройде природне загартування.

Експерти розповіли, як можна виростити помідори на розсаду восени за китайським способом
Експерти розповіли, як можна виростити помідори на розсаду восени за китайським способом

Ваша найголовніша задача протягом зими – не допустити появу цвілі. Для цього потрібно час від часу провітрювати приміщення та оглядати саджанці. Якщо помітили плісняву, одразу видаліть заражені місця та обробіть землю слабким розчином марганцівки. У середині березня перенесіть саджанці у приміщення з температурою 20-22 градуси. Розсада почне рости.

Чому картопля виростає порожньою всередині: 2 поширені причини та 6 порад від городників, як цього уникнути

0
Городники розповіли, чому картопля виростає порожньою всередині
Городники розповіли, чому картопля виростає порожньою всередині

Чому картопля виростає порожньою всередині: головні причини

Як зазначають експерти серцевина картопляної бульби стає порожньою, або “дуплистою”, найчастіше у бульб, що дуже швидко ростуть та рано дозрівають. Головна причина цього явища – неправильне вирощування картоплі. Особливо високий ризик при надлишку азоту та нестачі калію та фосфору.

Також факторами, що викликають появу “порожніх” бульб картоплі, можуть бути різкі зміни умов вирощування протягом сезону. Це, наприклад, надлишок опадів, низькі температури у травні та червні, а також посуха у серпні.

Як виростити повноцінні бульби картоплі без порожнеч

За словами експертів, запобігти появі порожнеч у серцевині картопляної бульби можна, якщо дотримуватися низки рекомендацій. Їх необхідно врахувати, готуючись до нового сезону.

Порада №1

Слід вибирати сорти картоплі, що мають високу стійкість до “дуплистості”. Це, як правило, урожайні сорти із бульбами середнього розміру.

Ці 6 ефективних порад допоможуть назавжди забути про порожню всередині картоплю: дивовижний результат
Ці 6 ефективних порад допоможуть назавжди забути про порожню всередині картоплю: дивовижний результат

Порада №2

Вносити органічні добрива не частіше ніж раз на три роки. Також важливо дотримуватися правильного співвідношення внесення азотних добрив. Їхня кількість повинна бути приблизно в 1,5 рази менша, ніж дози фосфору та калію.

Порада №3

Збільшувати густину посадок після застосування високих доз добрив.

Порада №4

Проводити глибоке підгортання або мульчувати посадки картоплі товстим шаром.

Порада №5

Також важливо звернути увагу на вміст бору у ґрунті. При його нестачі картопля часто виростає порожньою всередині. Недолік цього важливого мікроелемента найчастіше спостерігається на піщаних та супіщаних ґрунтах. Експерти нагадують, що бор є у золі. Її рекомендується вносити під час посадки та після цвітіння, але не перевищувати дозу 20-25 г на один кущ. Ще треба пам’ятати, що надмірна кількість золи може призвести до виникнення парші.

Порада №6

Якщо на ділянці проблема з “дуплистістю” бульб картоплі стала системною, фахівці рекомендують обприскувати їх перед посадкою розчином борної кислоти.

Думала, що після 60 років доведеться забути про город: ці правила допомогли далі займатись улюбленою справою

0
Як полегшити собі догляд за городом
Як полегшити собі догляд за городом

Багатьом дачникам цікаво, чи потрібно продовжувати займатись городом після 60 років. Відповідь експертів однозначна – звісно, потрібно. Дача – це не тільки важка праця, але й свіже повітря, радість від заняття улюбленою справою та активний відпочинок. Втім, полегшити процес точно варто – аби не змушувати свій організм перенавантажуватись.

Як полегшити процес догляду за городом

Планування стане для вас головним помічником. Розподіляйте роботу на цілий тиждень. Експерти радять чергувати важкі та легкі завдання, а також виділяти час для відпочинку. Створіть на своїй ділянці зручні місця для перерви – лавки у затінку або затишна альтанка чудово підійдуть. Дачні правила не мають цілі обмежити вас, їхня задача полягає в полегшенні процесу вирощування врожаю.

Експерти розповіли, як можна значно полегшити процес догляду за городом у дорослому віці
Експерти розповіли, як можна значно полегшити процес догляду за городом у дорослому віці

Дорослим дачникам також радять обирати для вирощування невибагливі рослини. Садіть більше багаторічників, адже їх не потрібно щороку пересаджувати. Крім того, краще замінити частину овочів на ягідні кущі та фруктові дерева. Вони простіші у догляді та можуть радувати плодами протягом довгих років. Використовуйте мульчу – це дозволить зменшити потребу поливати рослини та полоти грядку.

Експерти розповіли, як можна значно полегшити процес догляду за городом у дорослому віці
Експерти розповіли, як можна значно полегшити процес догляду за городом у дорослому віці

Осінні роботи також добре полегшать весняний клопіт. Готуйте ділянку до зими заздалегідь і не забувайте про захист рослин і їхньої кореневої системи від морозів. Так навесні у вас буде значно менше роботи. Проведіть обрізку восени, аби рівномірно розподілити навантаження на весь рік. Навесні займайтесь посадкою, влітку – поливом і бур’янами, а восени – збирайте врожай і готуйтесь до зимівлі.

Не зів’яне і не зіпсується: ось так складаю весь буряк перед зимою і він лежить свіжим аж до пізньої весни

0
Експерти розповіли, як зберігати буряк без електрики і холодильника
Експерти розповіли, як зберігати буряк без електрики і холодильника

Буряк — один із стовпів української кухні. Щоб зберегти його свіжість та смак упродовж зими, потрібно знати декілька важливих секретів.

Від збору до обробки

Господині порадили простий спосіб очищення дошки для нарізання від овочевих плям від буряка
Експерти розповіли, як зберігати буряк без електрики і холодильника

Перш ніж почати процес зберігання, важливо правильно підготувати буряк. Якщо ви вирощуєте його на власному городі, викопуйте коренеплоди в суху погоду, адже волога, що накопичується на бадиллі, може призвести до гниття. Коли ви викопали городину, обов’язково очистіть його від бадилля та бруду, а потім дайте йому висохнути на повітрі. Якщо ж буряк куплений, переконайтеся, що він стиглий і не має пошкоджень.

А тепер — унікальний лайфхак! Перед зберіганням обробіть коренеплоди деревною золою або крейдяним порошком. Це не тільки захистить буряк від гниття, а й допоможе запобігти зараженню різними шкідниками.

Секрети зберігання: пісок і не тільки

Як зберігати буряк у підвалі
Експерти розповіли, як зберігати буряк без електрики і холодильника

Зберігання буряка у піску — це давній, але неймовірно ефективний метод. Він — природний абсорбент, який добре утримує вологу і не дозволяє коренеплодам пересихати. Перш ніж використовувати пісок, просійте його та, за бажанням, прожарте для знезараження. Далі візьміть сухий ящик, насипте шар піску на дно, укладіть кілька буряків і знову присипте піском. Цей метод не тільки зберігає свіжість овочів, а й запобігає механічним пошкодженням, забезпечуючи оптимальні умови для зберігання.

Альтернативою піску може стати сіль. Хоча цей метод більше підходить для невеликої кількості буряка, натрій хлорид є чудовим консервантам і антисептиком. Просто укладіть коренеплід у ящик і засипте його сіллю, щоб забезпечити тривале зберігання. Але будьте обережні з кількістю, щоб не переобтяжити овочі.

Садовий чай, як в Олі Мартиновської: готую смачний та корисний напій з того, що росте у мене біля дому

0
Оля Мартиновська розповіла рецепт корисного садового чаю, доступного всім
Оля Мартиновська розповіла рецепт корисного садового чаю, доступного всім

Оля Мартиновська — талановита кулінарка, а також красива, спортивна та елегантна жінка. Та для неї ніколи не ставала проблемою необхідність працювати на городі. Мартиновська вміє не лише класно готувати різні плодоовочеві культури, а також знає, як їх саджати, як доглядати за ними, як правильно все збирати. Нещодавно кулінарка гостювала вдома, де допомагала своїм батькам. Оля збирала врожай, дрилювала вишні та показувала красу природи.

Оля Мартиновська показала, як працює на батьківському городі
Оля Мартиновська показала, як працює на батьківському городі

Для Мартиновської це не лише праця, а спосіб отримати натхнення для майбутніх проєктів та ідеї для нових страв. Оля дуже цінує природну красу в усьому, включно с продуктами. Часто учасникам “МастерШеф” Мартиновська радить не ховати природну красу овочів та фруктів, а навпаки робити на цьому акцент, підкреслювати її. Але природа дарує не лише красу, а також неймовірні смаки та аромати. І їх можна відчути в домашньому садовому чаї.

Приготувати схожу смакоту може кожен охочий! Оля бере пелюстки троянд, листочки з кущів, порічки, лаванду, м’яту, малину. Також кулінарка додає трішки меду, який готує її батько. Всю суміш вона заливає окропом та насолоджується смачним домашнім чаєм.

Мартиновська зізнається, що обожнює цей напій! Якщо вона й п’є чай, то виключно такий, бо у більшості випадків надає перевагу каві. В їжі сьогодні Ольга цінує простоту. Якщо колись вона бажала екстравагантних, неординарних страв, то зараз томат з городу з дрібкою солі, звичайна відварена картопля, яйце та хліб їй дарують значно більше вражень. Тому навіть відомі шефи, які мають доступ до вишуканої їжі, все частіше обирають прості домашні радощі.

Вже не один врожай так зібрала: як посадити помідори під зиму, щоб вони у 2025 пішли у ріст та щедро родили

0
Як посадити помідори під зиму без теплиці: поради знавців
Як посадити помідори під зиму без теплиці: поради знавців

Помідори — саме та городина, якою так приємно ласувати у будь-який сезон. І хоча на дворі жовтень, пора подумати вже про наступний врожай, висадивши кущі під зиму.

Чому це насправді розумна ідея? По-перше, такий підхід дозволяє вам заощадити час і зусилля. Забудьте про мороку з розсадою, підсвічування, пікірування — посадка помідорів в ґрунт прямо зараз економить вам багато клопоту навесні, коли роботи і так повно. Вам потрібно лише закопати насіння або цілий плід, і залишити все на зиму.

Експерти розповіли, як можна виростити помідори на розсаду восени за китайським способом
Як посадити помідори під зиму без теплиці: поради знавців

По-друге, природний відбір, якого зазнають посіви під снігом і морозами, формує міцні та здорові рослини. Вони адаптуються до суворих умов, завдяки чому стають менш схильними до хвороб.

А ще — це реальна можливість звільнити місце на підвіконні, яке зазвичай заповнюють розсадою. І нарешті, ви зможете отримати свої помідори на кілька тижнів раніше, ніж ваші сусіди, які вирощують їх традиційно.

Перш за все підготуйте все необхідне. Спочатку знайдіть ділянку з добрим сонячним освітленням, краще, і добре, якщо це буде місце, де весною не застоюється вода. Виберіть грядки, на яких до цього росли гарбузові, бобові, капуста, цибуля чи часник, адже ці рослини збагачують ґрунт необхідними елементами.

Городники розповіли, як виростити смачні помідори
Як посадити помідори під зиму без теплиці: поради знавців

Перед посадкою додайте по 1 відру перегною та склянку попелу на кожен квадратний метр, щоб збагатити ваш ґрунт поживними речовинами.

Ще одне важливе питання — температура ґрунту. Для посадки насіння вона має бути від 1 до 5 °C. Якщо земля занадто тепла, насіння може прорости раніше, а мороз погубить його. Коли всі умови створені, викопайте лунки глибиною 2-3 см, посійте насіння досить густо, адже не всі з них зійдуть. Потім закрийте лунки землею, але поливати посадки не потрібно — природна волога, що надходить з дощами та снігом, забезпечить рослини всім необхідним.

Результат здивував усіх! 3 прості лайфхаки, як прибрати цвіль з одягу – знадобляться “копійчані” засоби

0
Досвідчені господині, розповіли як вивести цвіль з одягу
Досвідчені господині, розповіли як вивести цвіль з одягу

На щастя, цієї недуги можна позбутися в домашніх умовах – ловіть аж цілих три дієві способи.

Спосіб №1: оцет та харчова сода

Білий дистильований оцет – це кислотний розчин, який здатний руйнувати деякі види забруднень, а також дезінфікувати поверхні та матеріали за рахунок своїх антибактеріальних властивостей. Це робить засіб ідеальним для видалення цвілі з одягу, але для найкращого ефекту та позбавлення від небажаних ароматів краще використовувати його в парі з харчовою содою.

Для цього змішайте соду з оцтом у пропорції 2:1 та додайте отриману суміш у відро з гарячою водою. Замочіть одяг у цій суміші щонайменше на годину. Після цього нанесіть на забруднену ділянку засіб для чищення (гель для прання або порошок) і потріть його старою зубною щіткою з м’якою щетиною. Виперіть одяг у пральній машині, як завжди.

Однак не використовуйте у цьому методі відбілювач, навіть якщо дуже захочеться. У поєднанні з оцтом він може спровокувати виділення небезпечного газу.

Спосіб №2: гаряча вода

Якщо плісняві гриби не проникли всередину волокон тканини, то найкращим способом їх усунення буде звичайне прання в гарячій воді.

Ці 3 прості лайфхаки – справжня знахідка! Завдяки ним змогла прибрати цвіль з улюбленого одягу за раз
Ці 3 прості лайфхаки – справжня знахідка! Завдяки ним змогла прибрати цвіль з улюбленого одягу за раз

Але перш ніж приступити до цього методу очищення, перевірте, чи підходить виробам гаряче прання – про це йдеться в рекомендаціях щодо догляду за тканиною на внутрішній етикетці.

Якщо прання в гарячій воді дозволене, киньте речі з пліснявою в пральну машину і встановіть температуру води на позначці близько 60°С. Весь цикл має тривати 10-30 хвилин.

Після закінчення циклу прання перевірте, чи не залишилося плям на одязі: гаряче прання знищить плісняву, але з деякими видами плям воно може не впоратися. Якщо плями залишилися, виперіть річ ще раз, але вже у звичному режимі разом з іншою брудною білизною.

Спосіб №3: відбілювач

Як зазначалося вище, використовувати цей засіб у парі з оцтом не можна. Але самостійно – можна. Тільки перед цим проведіть точковий тест на одязі, щоб переконатися, що відбілювач не призведе до знебарвлення.

У разі успішного результату тесту можна приступати до прання. Розведіть у трьох частинах води одну частину відбілювача. Розмістіть у розчин забруднені вироби на 30-60 хвилин. Перевірте речі на наявність плям і, при необхідності, почистіть за допомогою порошку та старої зубної щітки, а потім виперіть, як завжди, у пральній машині.

Спробувала цей бабусин метод і огірки пролежали свіжими 250 днів: справжня кулінарна магія на моїй кухні

0
Городник розповів, як зберегти огірки свіжими до весни без консервації
Городник розповів, як зберегти огірки свіжими до весни без консервації

Огірки. Як приємно хрумкотіти цією смачною городиною під час затяжних холодів. Та як же без заморозки та холодильника зберегти цю городину? Здається, що це просто неможливо, але є один гарний спосіб.

Вигадали його наші господині, мабуть, ще у ті часи, коли навіть натяку на появу холодильника не було. Усе починається з вибору правильного контейнера. Глиняний горщик — ідеальний варіант, адже його природні властивості забезпечують оптимальні умови для зберігання. Кераміка дозволяє овочам “дихати”, вбираючи надлишок вологи, що допомагає запобігти псуванню. Але важливо пам’ятати — вибирайте неглазуровані горщики.

Експерти розповіли, як приготувати ідеальне добриво для огірків у відкритому ґрунті
Городник розповів, як зберегти огірки свіжими до весни без консервації

Наступним кроком є підготовка “середовища” для зелененьких овочів. На дно горщика налийте невелику кількість столового оцту (2 столові ложки). Цей натуральний консервант не лише захистить овочі, а й створить сприятливу атмосферу для зберігання. Але будьте обачні — щоб уникнути прямого контакту огірків з оцтом, на рідину розмістіть дерев’яну решітку. Це дозволить парам кислоти вільно циркулювати, підтримуючи свіжість і вбиваючи бактерії.

Коли все готово, настав час заповнити горщик огірками. Пам’ятайте: не утрамбовуйте їх занадто щільно. Кожен овоч має мати трохи простору, щоб гази могли вільно переміщуватися і виконувати свою роботу.

Найкраще добриво для огірків на грядці
Городник розповів, як зберегти огірки свіжими до весни без консервації

Далі — найважливіший етап: знайдіть для ємності прохолодне місце. Погріб або підвал — ідеальні варіанти, де температура не перевищує 10 градусів. Чим холодніше, тим краще! Таким чином, ваші огірки будуть захищені від тепла, а оцет виконає свою магічну місію.

“Номер 1 в моєму рейтингу”: суддя “МастерШеф” розповіла, який сорт гарбуза краще за все купувати, вирощувати

0
Суддя МастерШеф розповіла про смачні сорти гарбуза
Суддя МастерШеф розповіла про смачні сорти гарбуза

Гарбуз — це справжня насолода! Він підходить для основних страв і для десертів. Проте, сортів — просто купа і як же серед них знайти найсмачніший? Ольга Мартиновська, суддя “МастерШеф-12” розповіла, який саме вид овочу буде смакувати краще всіх.

Колега Екстора Хіменеса-Браво, мускатний гарбуз відрізняється від своїх сородичів не лише своїм ніжним смаком, але й ароматом. За словами Ольги, цей сорт має оксамитову текстуру, яка так і запрошує до кулінарних експериментів.

Солодкий ніжний смак зумовлений тим, що овоч містить 14−15% цукру. Це і робить його таким універсальним у домашніх стравах!

Городники розповіли, як правильно зберігати врожай гарбузів
Суддя МастерШеф розповіла про смачні сорти гарбуза

“Справжня насолода для гурманів — це поєднання мускатного гарбуза з карпатською бринзою. Цей союз дарує неймовірний смаковий букет, який залишається в пам’яті надовго», — ділиться зірка. Те, як він пахне і смакує, дозволяє їсти його в сирому вигляді — наріжте до салату, приготуйте карпачо з гарбуза, додавши карпатської бринзи, овочеві спагеті. Номер один в моєму особистому рейтингу”, — написала в Інстаграм знаменитість.

Проте, мускатний гарбуз не лише смачний, але й корисний. Його м’якуш містить вітаміни та мінерали, необхідні для підтримки здоров’я. Також городина виконує жовчогінну дію, заспокоює шлунок, що надзвичайно корисно при гастритах.

Завдяки цьому простому трюку зберігаю врожай гарбузів свіжим та солодким аж до весни: дієвий лайфхак
Суддя МастерШеф розповіла про смачні сорти гарбуза

Вирощування мускатного гарбуза вимагає терпіння і уваги, проте результат вартий зусиль. Гарбузи вимагають хорошого сонячного світла та родючого ґрунту. З усією увагою до деталей, ви зможете насолоджуватися плодами своєї праці, які згодом прикрасять ваш стіл.

Врожай в цьому році так “попер”, що не знаю, куди дівати: 5 варіантів, як зберегти овочі та фрукти на зиму

0
Шеф-кухарі поділилися секретами тривалого збереження урожаю овочів та фруктів
Шеф-кухарі поділилися секретами тривалого збереження урожаю овочів та фруктів

Багатий врожай — це дуже добре. Але не завжди його можна використати вчасно, поки все не зіпсується. Невже доведеться викидати частину природної та натуральної смакоти, як вдалося зібрати на своїй землі? Зовсім ні! Для цього треба скористатися простими методами тривалого зберігання продуктів.

Заморожування

Одне з найпопулярніших рішень. Заморожувати можна практично все: овочі, ягоди, зелень. Для цього спершу потрібно все добре вимити та просушити, щоб уникнути формування кристалів льоду. Для збереження кольору та смаку бобових, моркви та деяких інших овочів краще перед заморожуванням їх бланшувати. Після цього можна фасувати все по лотках чи пакетах.

При правильній заморозці ягоди можуть зберегти смак, структуру та форму
При правильній заморозці ягоди можуть зберегти смак, структуру та форму

Консервування

Класичний метод, який дозволяє надовго зберегти овочі та фрукти. Причому консервувати їх можна цілими, або ж у вигляді салатів, соління, варення тощо. Дуже важливо попередньо все гарно підготувати та простерилізувати банки й кришки, щоб не допустити сприятливих умов для розвитку бактерій.

Ферментація

Найвідомішими прикладами такого зберігання є квашені капуста та огірки. Але аналогічний підхід можна використати також з іншими овочами та навіть фруктами. Готові продукти не лише довго зберігаються, але й надзвичайно корисні для здоров’я.

Сушка

Може виконуватися у спеціальних дегідраторах, духовках при низьких температурах або на відкритому повітрі. Перевага сушки у тому, що вона мінімально впливає на кількість поживних речовин, але позбавляє зайвої вологи, що дозволяє зберігати овочі та фрукти компактніше. Також сушені продукти дуже довго залишаються придатними до використання. А найкраще зберігати їх у спеціальних вакуумних пакетах.

Висушені овочі та фрукти зручно зберігати в герметичних баночках
Висушені овочі та фрукти зручно зберігати в герметичних баночках

Вакуумне пакування

Якщо вам необхідно не надто довго продовжити зберігання продуктів, то допоможе вакуумне пакування. Також вона доречна під час заморожування, оскільки максимально видаляє повітря, мінімізуючи ймовірність утворення кристалів льоду під час зберігання.

Картопля, а потім – знову картопля: як допомогти ґрунту відновитись, коли здійснити сівозміну неможливо

0
Як вирощувати картоплю без сівозміни
Як вирощувати картоплю без сівозміни

Неможливо знайти городника, який би не чув про сівозміну. В ній просто все – чергуй рослини за правилами, які вже давно існують, і з ділянки можна буде збирати рекордний врожай без хвороб і шкідників. Звісно, все звучить просто, але що робити у випадку, коли місця для сівозміни немає, а пересувати овочі з однієї грядки на іншу – не так вже й просто?

Як доглядати за ґрунтом після картоплі

Коли мова йде про вирощування картоплі без сівозміни, то починати догляд за ділянкою потрібно ще до викопування плодів. Спершу потрібно максимально очистити поле від рослинності. Фахівці радять скошувати та прибирати бадилля за 2-3 тижні до початку робіт. Найкраще спалювати рослинні залишки, але ви можете використовувати їх для компосту, якщо картопля не хворіла.

Експерти розповіли про простий спосіб відновлення ґрунту після вирощування в ньому картоплі
Експерти розповіли про простий спосіб відновлення ґрунту після вирощування в ньому картоплі

Далі берімося за знищення шкідників. Найголовніший ворог картоплі, який так важко вигнати з ділянки – дротяник. Аби відбити в нього бажання повертатись на ваше поле, можете створити для нього неприємні умови. Дротяник полюбляє закислений ґрунт, а тому його потрібно розкислити. Для цього восени вносять доломітове борошно.

Експерти розповіли про простий спосіб відновлення ґрунту після вирощування в ньому картоплі
Експерти розповіли про простий спосіб відновлення ґрунту після вирощування в ньому картоплі

Багато дачників недооцінюють користь від посіву сидератів, але такий спосіб відновлення родючості є ідеальним. Він допомагає у боротьбі з бур’янами та придушує патогени. Крім того, не варто чекати – сіяти сидерати можна одразу ж після викопування картоплі. Найкраще підійдуть льон, горох, вика, люпин і гірчиця. Вони відновлять потенціал ґрунту та допоможуть позбутись від шкідників.

У ці 2 дні відкладіть всі городні справи: дати, в які все буде сипатися з рук, а озимі рослини не проростуть

0
Експерти назвали 2 дати, в які не можна працювати на городі
Експерти назвали 2 дати, в які не можна працювати на городі

У житті кожного з нас бувають моменти, коли важливо зробити паузу та перепочити. В особливий період, коли Місяць осяює Землю у всій красі, а природа повниться енергією, ми можемо відчути потребу у внутрішньому очищенні та розумінні. 17 та 18 жовтня ми станемо свідками повного Місяця — унікального часу, коли доцільно відкласти всі городні справи й зануритися у власні думки.

Експерти розповіли, на кого найбільше вплине місячне затемнення у вересні
Експерти назвали 2 дати, в які не можна працювати на городі

Цей період, коли розквітає наш єдиний супутник, дарує нам відчуття припливу сил та творчого піднесення. Багато людей в цей час відчувають, як їх енергія пробуджується, а мрії стають реальністю. Однак варто пам’ятати: не на всіх живих істот так впливає природа. Наприклад, люди стають більш емоційними, і ось наші зелені улюбленці також відчувають зміни у магнітному полі та атмосфері.

Чому ж не варто у дні повного Місяця займатися городом? Річ у тому, що енергія, яка в цей час зосереджується у Всесвіті, може негативно вплинути на рослини. Вони можуть не сприймати нових посадок або обробок, адже земля, переповнена енергією, потребує спокою. Тож, якщо ви мали намір зайнятися своїми грядками, краще відкласти це на кілька днів. Дайте рослинам можливість дихати, а собі — перепочити. Тож хай сапка 17 і 18 жовтня постоїть у гаражі.

Місячний календар на жовтень 2024 року
Експерти назвали 2 дати, в які не можна працювати на городі

В ці дні, коли нічне небо красується повнею, відкривається можливість для глибокого самосприйняття. Це — час медитацій, творчості та натхнення. Коли ви зупинитесь і прислухаєтеся до себе, ви зможете знайти нові ідеї, переосмислити свої цілі та сповнитися енергією для нових починань.

1 кг помідорів та 0,5 кг перцю: найсмачніша аджика з хріном і часником без варіння. Простий рецепт

0
Кулінари поділилися простим рецептом аджики з хріном і часником без варіння
Кулінари поділилися простим рецептом аджики з хріном і часником без варіння

Існує велика кількість різноманітних рецептів аджики, тож список інгредієнтів, з яких готують цю гостру приправу кавказької кухні, можна варіювати. Але неймовірно цікавий смак аджика набуває, якщо додати до неї корінь хрону під час приготування. Також він слугує консервантом. А для того, щоб домашня аджика з хріном і часником вийшла особливо смачною, використовуйте максимально стиглі або навіть перестиглі помідори.

Інгредієнти:

  • помідори – 1 кг;
  • червоний солодкий перець – 0,5 кг;
  • свіжий червоний перець чилі – 100 г;
  • свіжий корінь хрону – 120 г;
  • очищений часник – 100 г;
  • свіжомелене насіння коріандру – 1/4 ч. л.;
  • цукор – близько 1 ст. л.;
  • сіль – 1,5-2,5 ст. л.
Аджику з хріном і часником без варіння готую тільки за цим перевіреним роками рецептом: смакота
Аджику з хріном і часником без варіння готую тільки за цим перевіреним роками рецептом: смакота

Як приготувати аджику з хріном та часником без варіння:

Овочі промийте та обсушіть.

У перців відріжте плодоніжки. У солодких перців також видаліть насіння та перегородки. Якщо ви хочете зробити дуже гостру аджику, залиште насіння у чилі. Якщо зайва гострота не потрібна, їх можна видалити.

У помідорів виріжте основи плодоніжок. Наріжте помідори великими часточками.

Корінь хрону очистіть і промийте холодною водою. Наріжте його скибочками.

М’якуш солодкого перцю крупно наріжте.

Великі зубчики часнику розріжте на половинки.

Пропустіть інгредієнти для домашньої аджики через м’ясорубку з дрібною решіткою (сіткою).

Додайте сіль за смаком, коріандр та цукор, перемішайте. Залиште аджику настоюватися на 1,5-2 години за кімнатної температури.

Тим часом підготуйте банки та кришки. Добре вимийте їх, простерилізуйте та дайте обсохнути.

Коли аджика настоїться, спробуйте її. Якщо потрібно, додайте ще цукру та солі.

Розкладіть аджику з хріном та часником по підготовлених банках і закрийте кришками. Зберігайте її у прохолодному місці. Бажано вжити приправу за 1,5-2 місяці. Смачного!

У свої 63 на роботу бігаю, як молода лань: просто приготувала такий чай із чорнобривців і 99 проблем нема

0
Експерти розповіли, як приготувати корисний чай із чорнобривців
Експерти розповіли, як приготувати корисний чай із чорнобривців

Як тільки бачиш ці помаранчеві прекрасні квіти, одразу на думку спадають слова зворушливої пісні: “Чорнобривці посіяла мати…”. І ось уже перед очима сільське подвір’я, на якому ці квіти рясно розцвітають уздовж стежок, огороджуючи кожен куточок теплом і затишком. Але зараз мова піде не про ностальгію, а про незвичайний і водночас дуже корисний чай із чорнобривців, який може стати вашим секретом здоров’я та гарного настрою.

Який секрет приховують чорнобривці?

Городники розповіли, що можна з робити з чорнобривцями після цвітіння
Експерти розповіли, як приготувати корисний чай із чорнобривців

Чорнобривці, або Tagetes, хоча і здаються простими сільськими квітами, насправді приховують в собі неймовірну історію. Ці рослини, які ми з дитинства асоціюємо з українськими дворами, прийшли до нас із далеких земель Південної Америки. Уявіть собі: у давні часи їх вирощували в Мексиці, як і кукурудзу та перець. Звідти чорнобривці потрапили до Європи, а вже потім стали невід’ємною частиною українського ландшафту.

Ще з давніх часів кущики висаджували біля будинків не тільки для краси. Їх яскравий аромат відлякує шкідників, а самі бутони очищують енергетику і дарують добру долю. Але найбільша цінність чорнобривців полягає в їхніх лікувальних властивостях, які люди використовували століттями.

Чай із чорнобривців: гірко, але корисно

Досвідчені садівники поділились правилами посіву насіння чорнобривців і розповіли про основні секрети
Експерти розповіли, як приготувати корисний чай із чорнобривців

Що може бути краще за чашку запашного чаю? Але уявіть, що цей чай не просто смачний, а ще й неймовірно корисний. Висушені квіти чорнобривців використовують для приготування напою, який допомагає покращити травлення, зняти стрес і навіть нормалізувати рівень цукру в крові.

Головна родзинка цього напою – його легка гіркота, яка стимулює апетит і заспокоює шлунок. Чорнобривці містять корисні ефірні олії та антиоксиданти, що підтримують імунну систему і допомагають організму боротися із запальними процесами. Якщо ви часто відчуваєте важкість у шлунку або схильні до здуття, чай із чорнобривців стане справжнім порятунком.

Для приготування цілющого настою вам знадобиться лише одна столова ложка сушених квітів і 300 мл окропу. Залийте квіти водою і залиште настоюватися на 20-30 хвилин. На здоров’я!

Картопля виросла з плямами та ледь не зварилася, поки стигла: що робити, аби бульба була смачною і здоровою

0
Дачники розповіли, чому у 2024 картопля виросла з опіками
Дачники розповіли, чому у 2024 картопля виросла з опіками

Яким же спекотним було нинішнє літо! Навіть пригадати важко, в який рік було так само спекотно. Це, звісно, позначилось на городині.

На форумах пишуть, що чимало дачників у 2024 зіткнулися з несподіваною проблемою: картопля, яку викопують, має темні плями та пошкодження, схожі на опіки. Це неприємне явище спостерігається навіть у таких регіонах, як Волинь, де зазвичай літо помірне. Чому ж так сталося і як уникнути цієї неприємності?

Як вирощувати картоплю без сівозміни
Дачники розповіли, чому у 2024 картопля виросла з опіками

Аномально високі температури та довгі сонячні дні цього літа стали серйозним випробуванням. Картопля – культура, яка любить тепло, але все має бути в міру. В період цвітіння, коли рослина закладає бульби, їй критично потрібна волога. Якщо її недостатньо, бульби починають страждати. Перегрітий і пересушений ґрунт – це прямий шлях до появи тих самих “опіків”. Проблема не лише естетична – уражена картопля може почати гнити і швидко псуватися.

Тож, що робити, аби уникнути таких неприємностей? Перш за все, важливо правильно зволожувати ґрунт. Регулярний полив – це основний секрет гарного врожаю без плям та пошкоджень. Оптимальна частота поливу для картоплі – раз на 10 днів. При цьому кожен кущ потрібно поливати близько 3 літрів води. Такий підхід допоможе підтримувати рівень вологи на достатньому рівні, не перенасичуючи землю, і забезпечить картоплі комфортні умови для розвитку.

Експерти розповіли про простий спосіб відновлення ґрунту після вирощування в ньому картоплі
Експерти розповіли про простий спосіб відновлення ґрунту після вирощування в ньому картоплі

Щоб бути впевненими, що час для поливу настав, варто просто перевірити вологість ґрунту на глибині приблизно 5 см. Якщо він сухий, то вашій картоплі терміново потрібна вода.

Кімчі – улюблена страва корейців на українському столі: готую швидко та просто, а смакота просто неймовірна!

0
Рецепт корейської закуски кімчі
Рецепт корейської закуски кімчі

Про корейську закуску кімчі чув кожен із нас, але куштували далеко не всі. Для українців така страва – екзотична, а у корейців вона завжди присутня на столі і не вважається делікатесом. Наша корейська морква і є так званою закускою “кімчі”. Щоправда, самі корейці ніколи в житті не чули про такий салат, як морква по-корейськи.

Як приготувати кімчі – рецепт

Для приготування кімчі потрібно 2 великі пекінські капусти, 1 морква, 1 дайкон, 5-6 зубчиків часнику, корінь імбиру, зелений лук. Також потрібен кочукару – червоний перець у пластівцях. Не забудьте про рибний соус і кочудян – червона перцева паста. Для маринаду потрібні сіль, цукор і вода – тут все просто.

Кулінари поділились рецептом смачної корейської закуски кімчі – гострий салат
Кулінари поділились рецептом смачної корейської закуски кімчі – гострий салат

Процес приготування гострої закуски складається з двох етапів. На першому потрібно заквасити пекінську капусту та овочі в сольовому розчині. Він готується майже так само, як і для квашеної капусти, але додається набагато більше солі. На 10 літрів води потрібен 1 кілограм солі. Другий етап – змішати гострий маринад із салатом. Аби справа пішла швидше, ви можете використовувати рисове борошно на цьому етапі.

Кулінари поділились рецептом смачної корейської закуски кімчі – гострий салат
Кулінари поділились рецептом смачної корейської закуски кімчі – гострий салат

Перед приготуванням пекінську капусту потрібно очистити від грубої частини та розрізати вздовж на чотири рівні частини. Моркву та дайкон попередньо варто очистити та натерти на тертці для корейської моркви. Зелену цибулю обов’язково потрібно помити та подрібнити за допомогою ножа – так само зробіть із часником. Корінь імбиру очистьте та натріть на маленькій тертці – цей продукт треба подрібнити максимально.

Полуницю збираю навіть у жовтні по 5 кіло за 1 похід на город: головний секрет у цьому родючому сорті

0
Городники назвали кращий сезон полуниці, який родить до заморозків
Городники назвали кращий сезон полуниці, який родить до заморозків

Якщо жовтень у вас асоціюється лише з холодами та дощами, кінцем городнього сезону, то ми вас зараз розчаруємо: просто зараз на городах може родити полуниця. Сорт “Аліна” – це справжня знахідка для тих, хто не хоче прощатися з ягідним сезоном навіть тоді, коли осінь вже вкрила землю золотим листям.

Ця полуниця — як маленьке диво, яке дозволяє насолоджуватися плодами до перших морозів. Краще за все рослина родить при температурі +25-26, але і при +18 почервоніє.

Якими добривами підгодувати полуницю восени
Городники назвали кращий сезон полуниці, який родить до заморозків

Чому ж “Аліна” настільки унікальна? По-перше, це ремонтантний сорт, тобто він не обмежується одноразовим плодоношенням. Якщо звичайна полуниця родить лише влітку, то ремонтантна, включно з “Аліною”, дає врожай декілька разів на рік. Найдивовижніше те, що навіть в умовах скороченого світлового дня та знижених температур осінь не стає перепоною для цього сорту.

Ще одна цікава особливість різновиду — це спосіб, у який дозрівають її плоди. На відміну від традиційної полуниці, що спочатку червоніє з чубчика, у “Аліни” все відбувається навпаки. Ягода починає дозрівати з носика і поступово червоніє до основи. Це додає особливої чарівності при спостереженні за дозріванням ягід, і ті, хто вирощує цей сорт, добре знають, що така полуниця завжди стає соковитою і ароматною.

Експерти порадили найкраще добриво для полуниці восени для значного покращення врожайності
Городники назвали кращий сезон полуниці, який родить до заморозків

Така полуниця однаково добре почувається як на холодній Півночі, так і на теплому Півдні. На Чернігівщині, де жовтень вже досить прохолодний, цей сорт впевнено приносить врожай. У той же час, на Одещині, де тепліший клімат, ягода може родити ще довше, дозволяючи збирати врожай майже до зими.

Підслухала у черзі на базарі, який сорт часнику найкраще садити під зиму – для урожаю “КАМАЗ” буде потрібен

0
Городники розповіли, які сорти озимого часнику найкращі
Городники розповіли, які сорти озимого часнику найкращі

Часник – популярна та корисна культура, яку легко вирощувати на городніх ділянках. Однак велика кількість сортів відрізняється невеликими головками та зубками, що робить їх незручними у щоденному використанні та очищенні. Нижче представлено три найбільш крупні сорти озимого часнику, які підходять як для початківців, так і для досвідчених городників.

Який сорт часнику краще садити під зиму?

Плюси зимових сортів часнику

Озимі сорти часнику мають велику популярність серед городників. Їх висаджують восени, і вони швидко ростуть, забезпечуючи ранній урожай вже в середині літа, задовго до визрівання ярого часнику. Крім того, озимий часник добре переносить зимові холоди.

Також великі озимі сорти зручні не тільки для приготування їжі, але й для продажу, оскільки їх частіше купують на ринку завдяки великим зубчикам, які легко чистити, та привабливому зовнішньому вигляду.

Найбільш популярні зимові сорти

Кожен садівник має лідируючі озимі сорти часнику, які приносять величезний урожай за сезон. На підставі більшості рекомендацій наведемо найкращі великоплідні сорти часнику.

Ці сорти озимого часнику – одні з найкращих! Урожаю настільки багато, що всім сусідам задарма роздаю
Ці сорти озимого часнику – одні з найкращих! Урожаю настільки багато, що всім сусідам задарма роздаю

Серед безлічі зимових сортів можна виділити кілька найвідоміших і високоврожайних. Перший із них – Любаша, середньостиглий сорт, що дає великі головки (до 120 г) та високу врожайність (до 3 кг з 1 кв. м).

Наступний сорт озимого часнику – Грибовський ювілейний, середньопізній сорт із головками до 100 г та врожайністю до 2 кг з 1 кв. м. Спас – це ще один середньопізній сорт з аналогічними характеристиками.

Як вибрати відповідний сорт

При виборі сорту зимового часнику важливо враховувати клімат вашого регіону, термін дозрівання, врожайність, а також стійкість до хвороб. Звертайте увагу на думки інших садівників, щоб зрозуміти, які сорти найбільш затребувані та надійні.

Додайте це у воду і зівʼялі кімнатні квіти оживуть просто на очах: 1 дрібка у горщик і все зазеленіє вмить

0
Як оживити зівʼялі кімнатні квіти: лайфхак від досвідчених
Як оживити зівʼялі кімнатні квіти: лайфхак від досвідчених

Листя жовтіє, стебла втрачають пружність, і здається, що рослина от-от загине. Чи можна її врятувати? Виявляється, так! І допоможе в цьому звичайний інгредієнт з вашої кухні — дріжджі.

Чому дріжджі такі корисні для рослин?

Квітникарі розповіли, як доглядати за рослинами на балконі ранньою осінню
Як оживити зівʼялі кімнатні квіти: лайфхак від досвідчених

Дріжджі, які ми зазвичай використовуємо для випікання хліба чи солодкого, можуть стати справжнім порятунком для ваших кімнатних рослин. Цей натуральний продукт містить безліч корисних речовин, які сприяють активному росту та відновленню рослин. У дріжджах є азот, вітаміни групи В (зокрема В1, В2, В6), а також амінокислоти й пептиди, які буквально оживляють рослину зсередини, підсилюючи її імунітет і зміцнюючи кореневу систему.

Насамперед — це органічне підживлення покращує структуру ґрунту. Ці мікроорганізми активують ріст корисних бактерій у ґрунті, які перетворюють органічні речовини в доступні для рослин поживні елементи. Це стимулює розвиток потужної кореневої системи, що дозволяє рослинам краще поглинати воду та мінерали.

І найголовніше: дріжджове підживлення працює швидко. Уже після кількох застосувань ви зможете помітити, як листя ваших квітів набуває здорового, насиченого кольору, а нові пагони ростуть активніше.

Як приготувати дріжджове підживлення

Як оживити зівʼялі кімнатні квіти: лайфхак від досвідчених

Все, що вам потрібно — це всього кілька інгредієнтів і трохи часу. Для початку розчиніть 1 грам звичайних хлібопекарських дріжджів у літрі води, додавши до суміші щіпку цукру. Цукор — це “паливо” для дріжджів, яке допомагає їм активізуватися і розпочати процес бродіння. Далі, перемішайте суміш і залиште її в темному місці приблизно на три години. За цей час дріжджі активуються, і розчин насититься корисними мікроелементами. Далі можна користуватися добривом.

Відновила родючість грядки у теплиці природними матеріалами: тепер проблем із врожайністю не залишилось

0
Як відновити ґрунт у теплиці
Як відновити ґрунт у теплиці

Відновлення родючості ґрунту в теплиці – справа, яку не можна ігнорувати. Аби наступного року не залишитись без врожаю, краще подбати про все восени.

Як відновити родючість ґрунту в теплиці

Підготувати теплицю до зимівлі – просте, але важливе завдання. Починають зі збору залишків рослин. Приберіть їх та очистьте ділянку від плодів. Це потрібно для того, аби шкідники не розповсюджували, а хвороби не прогресували. Після прибирання замульчуйте грядки. Викладіть шар товщиною в долоню – 15-20 сантиметрів. Мульча не дасть землі промерзнути, а також збереже всі корисні бактерії. Не забувайте про сівозміну, аби не виснажувати ґрунт.

Городники розповіли про простий спосіб ефективного відновлення родючості ґрунту в теплиці
Городники розповіли про простий спосіб ефективного відновлення родючості ґрунту в теплиці

Якісна земля в теплиці – основа врожаю. Існує простий спосіб, як покращити її без особливих зусиль. Такий метод доволі розповсюджений серед знавців. Для початку вздовж грядок потрібно зробити канавки глибиною до коліна. Заповніть їх чистим листям, травою та компостом. Такі канавки будуть ідеальним скарбом для рослин. Земля отримуватиме харчування поступово.

Метод ідеальний у всьому. Води на полив у вас буде йти значно менше, а земля стане пухкою. Коренева система рослин виграє найбільше. Правильний полив – ще один ключ до успіху. Канавки для поливу – ідеальне рішення в процесі підготовки теплиці до зими. Роблять їх на відстані кроку один від одного.

Городники розповіли про простий спосіб ефективного відновлення родючості ґрунту в теплиці
Городники розповіли про простий спосіб ефективного відновлення родючості ґрунту в теплиці

Для томатів вистачить однієї посередині, а огіркам потрібно одразу дві, але по краях грядки. Через ці канавки вода та добрива будуть рівномірно розподілятись. У канавки ви можете лити холодну воду просто з колодязя, вона буде нагріватись у ґрунті.

Сезон гарбуза: прибираємо і зберігаємо плоди, як “пишуть у підручниках” – будуть свіжими аж до весни

0
Городники розповіли, як правильно зберігати врожай гарбузів
Городники розповіли, як правильно зберігати врожай гарбузів

Як визначити терміни збирання гарбуза

Прибирати гарбуз бажано в суху погоду, незадовго до перших заморозків. Не можна допускати, щоб гарбуз підмерз – такі плоди погано зберігатимуться. Але й поспішати зі збиранням не варто, особливо якщо восени стоїть тепла погода. Овочі повинні повністю визріти на грядці.

Про дозрівання овоча свідчать такі ознаки: жорстка суха плодоніжка, висохле листя на батозі, визрілі насіння всередині плоду, щільна шкірка, колір плоду, що відповідає сорту.

Гарбуз слід зрізати з батога секатором, залишаючи плодоніжку довжиною 10-15 см. Це сприятиме успішному зберіганню врожаю. Після зрізання не піднімайте гарбуз за плодоніжку – вона може легко надломитися, а плід при цьому впаде на землю. Потрібно намагатися не допускати будь-яких пошкоджень плодів.

Якщо гарбуз ще не повністю дозрів, але через обставини доводиться його прибирати, можна покласти такі плоди в тепле, добре провітрюване і сухе місце приблизно на місяць для дозрівання.

Завдяки цьому простому трюку зберігаю врожай гарбузів свіжим та солодким аж до весни: дієвий лайфхак
Завдяки цьому простому трюку зберігаю врожай гарбузів свіжим та солодким аж до весни: дієвий лайфхак

Як і де зберігати гарбуз

Не поспішайте переносити гарбуз у льох відразу після збирання. Бажано, щоб зрізані плоди полежали 10-14 днів у теплому та сухому місці при температурі 16-22°С. За цей час їхня шкірка добре затвердіє, а невеликі подряпини зарубцюються. Більш глибокі пошкодження можна відразу обробити 2%-вим розчином перманганату калію або спиртовим розчином зеленки. Ранки підсохнуть, а м’якоть плоду буде захищена від потрапляння патогенних мікроорганізмів та загнивання.

Для зберігання гарбуза підходить темне сухе приміщення з гарною вентиляцією. Вологість повітря немає перевищувати 70-75%. Оптимальна температура зберігання становить від 5°С до 15°С. Добре дозрілі та здорові плоди твердокорих сортів можуть зберігатися навіть при кімнатній температурі понад півроку (наприклад, у коморі, на нижній полиці кухонної шафи або навіть під ліжком).

Розкладіть гарбузи в один шар на полицях або на підлозі так, щоб плоди не стикалися, і регулярно їх оглядайте. Пошкоджені, дрібні, недозрілі плоди не слід прибирати на далеку полицю – покладіть їх на видному місці і постарайтеся якнайшвидше переробити.

Поради:

Перед тим, як закладати гарбуз на зберігання, не потрібно мити його, щоб не видалити захисний шар. Бруд із плодів можна просто витерти ганчірочкою.

Гарбуз не любить сусідства з грушами і яблуками: етилен, що виділяється цими плодами, значно скорочує тривалість зберігання гарбузів.

Фікус Бенджаміна – невибаглива рослина, але ці 3 помилки призводять до погіршення цвітіння: пояснення

0
Як доглядати за фікусом
Як доглядати за фікусом

Багато з нас дізнались про таку квітку як фікус ще в далекому дитинстві. Раніше, в який би дім ви не зазирнули, там можна було побачити цю рослину. Вона мала неабияку популярність раніше, та й сьогодні залишається головною зіркою на підвіконнях. Втім, далеко не кожен знає, які 3 помилки можуть погіршити ріст і цвітіння.

Помилки у догляді за фікусом

Погане освітлення – перша помилка. Якщо пошукати в Інтернеті інформацію про правильний догляд за фікусами, то можна зустріти помилкову думку про те, що рослина буде добре почуватись у глибині кімнаті. Насправді в таких умовах фікус Бенджаміна з часом почне скидати листя, а нові та молоді пагони будуть просто стояти без єдиного листочка.

Експерти розповіли про основні помилки у догляді за фікусом, які погіршують її ріст і цвітіння
Експерти розповіли про основні помилки у догляді за фікусом, які погіршують її ріст і цвітіння

Недостатній полив та перелив – теж небезпека для рослини. Втім, експерти розповідають, що фікусу не так страшно зіткнутись із посухою, як пережити перелив. Рослині подобається рости у помірно вологому ґрунті. Поливати її радять тільки після просихання землі. Фікусу не потрібно занадто багато води, адже так коренева система може почати гнити.

Експерти розповіли про основні помилки у догляді за фікусом, які погіршують її ріст і цвітіння
Експерти розповіли про основні помилки у догляді за фікусом, які погіршують її ріст і цвітіння

Сухе повітря – ще одна небезпека для фікуса Бенджаміна. Коли у квартирах і будинках починається сезон опалення, рослина переносить це непросто. Більша частина листя жовтіє та починає пересихати, а нові пластини навіть не думають утворюватись. Для мінімізації ризиків краще обприскувати листя квітки водою. А ще краще – встановити у кімнаті, де знаходиться фікус Бенджаміна зволожувач для повітря.

Зникнуть миттєво: найкращий засіб від слимаків стоїть у вашому холодильнику — всього 2 пшики і готово

0
Городники розповіли, як вивести слимаків часниковою настоянкою
Городники розповіли, як вивести слимаків часниковою настоянкою

Слимаки — це справжній ворог для кожного садівника. Вони з’являються в найнеочікуваніший момент, беззвучно й невпинно знищуючи вашу працю. Листя перетворюється на мереживо, квіти зникають, а плоди, ще навіть недозрілі, киснуть на кущах. Особливо страждають молоді, ніжні паростки, які слимаки можуть буквально з’їсти за одну ніч.

Прогнати цих молюсків, які знахабніло сповзаються на ділянку вночі, можна за допомогою простого часнику.

Ці сорти озимого часнику – одні з найкращих! Урожаю настільки багато, що всім сусідам задарма роздаю
Городники розповіли, як вивести слимаків часниковою настоянкою

Ця городина виявляється може стати потужним природним захисником для дачі. Вона не лише робить ваші страви ароматними, але й здатна рятувати рослини від слимаків. У часнику є всі необхідні властивості для цього: сильний запах, який шкідники просто не переносять, і натуральні сполуки, що діють як природний репелент. Але як саме використати його, щоб миттєво зупинити вторгнення слимаків?

Для створення засобу вам знадобиться зовсім небагато — дві головки часнику та два літри води. Починаємо з простого: очищаємо зубчики та кладемо їх у каструлю. Далі заливаємо водою й варимо на повільному вогні до тих пір, поки часник не стане м’яким. Саме в процесі варіння виділяються корисні речовини, які забезпечать ефект. Далі розминаємо його тильною стороною виделки, щоб вичавити якомога більше соку. Саме цей сік — головна зброя проти слимаків.

Як позбутися слимаків на городі: 4 простих трюки
Городники розповіли, як вивести слимаків часниковою настоянкою

Отриманий відвар потрібно процідити через сито або марлю, щоб прибрати тверді часточки. Це важливо для того, щоб розчин не забивав пульверизатор або лійку, коли ви будете наносити його на рослини по листу. Далі беремо дві столові ложки концентрату й розводимо у п’яти літрах води. Ця суміш готова до використання — залийте її в пульверизатор і вирушайте в сад.

Найцікавіше в цьому засобі те, що його дія миттєва. Як тільки молюски відчують запах часнику, вони відразу покинуть місце, де планували посмакувати овочами. Настій можна розпилювати прямо на листя або використовувати для поливу ґрунту навколо рослин. Особливу увагу приділіть молодим паросткам, які слимаки особливо полюбляють.

3 ключі до “пельменної” дієти для схуднення: їм страву з тіста та втрачаю кілограми просто на очах. Хитрість

0
Як їсти пельмені та не набирати вагу
Як їсти пельмені та не набирати вагу

Важко знайти тих, кому не подобаються пельмені. Разом із тим, людей, які вважають їх корисною їжею – просто не існує. Проте, така страва може бути і дієтичною та не шкодити фігурі. У магазині таких напівфабрикатів не знайти, але ви можете приготувати корисні пельмені самостійно.

Як їсти пельмені і не набирати вагу

Почати варто з тіста. Не використовуйте у процесі борошно, в якому відсутня біологічна цінність. Краще замість класичного пшеничного борошна використовувати “обойне”. Воно зберігає поживні властивості та містить багато корисної клітковини.

Експерти пояснили, які секрети допоможуть їсти пельмені без ризику побачити кілограми на вагах
Експерти пояснили, які секрети допоможуть їсти пельмені без ризику побачити кілограми на вагах

Тісто для пельменів з обойного борошна буде не таким еластичним, а готова страва матиме сірий відтінок. Втім, лякатись не варто – на смак відрізнити пельмені від класичних буде неможливо. А ось користь такої страви помітно зросте у декілька разів. Ви також можете використовувати горохове, гречане або кукурудзяне борошно.

Аби начинка була соковитою та корисною, використовуйте одночасно кілька видів м’яса. Краще готувати фарш самостійно, аби бути впевненими в його якості. Експерти радять взяти до уваги дієтичні види м’яса – пісна яловичина, біле куряче м’ясо.

Експерти пояснили, які секрети допоможуть їсти пельмені без ризику побачити кілограми на вагах
Експерти пояснили, які секрети допоможуть їсти пельмені без ризику побачити кілограми на вагах

Аби нежирні пельмені були соковитими, додайте у фарш більше цибулі. Дрібно нашаткуйте її та ретельно перемішайте з м’ясом. Не забувайте про прянощі та сіль, які додадуть фаршу смаку, а також допоможуть покращити травлення. До слова, готові пельмені краще заправити натуральним йогуртом, низькокалорійною сметаною або соєвим соусом – так ви зробите страву не такою жирною.

Ліліям у жовтні – обов’язкове добрив: через рік будуть цвісти так, як ніколи раніше цього не робили. Секрет!

0
Чим підгодувати лілії у жовтні
Чим підгодувати лілії у жовтні

Садівники звикли вважати лілії доволі невибагливими рослинами – якщо порівнювати їх з іншими популярними квітами. Втім, навіть таким непримхливим сортам потрібен постійний догляд та увага, особливо якщо мова йде про осінній період. Ділимось порадами та секретами.

Підкормка лілій у жовтні

За словами агрономів і досвідчених садівників, лілії не можна залишати без якісного удобрення у жовтні. Рослини потребують вашого догляду у передзимовий період. За допомогою простих правил ви зможете досягти потужного та по-особливому яскравого цвітіння наступного садового сезону.

Експерти розповіли, яким добривом підгодувати лілії у жовтні для кращого цвітіння через рік
Експерти розповіли, яким добривом підгодувати лілії у жовтні для кращого цвітіння через рік

Спершу рослини потрібно підгодувати. Для цього найкраще використовувати борофоску. У ній міститься весь набір потрібних рослині мікроелементів і речовин. На квадратний метр грядки з ліліями потрібно використати всього лише столову ложку підкормки.

Коли настане момент пожовтіння стебел, їх потрібно обрізати на висоту не більш як 10-15 сантиметрів. Після цього садівники радять присипати рослину дрібним піском. Його потрібно обережно перемішати з ґрунтом, паралельно розпушуючи його.

Експерти розповіли, яким добривом підгодувати лілії у жовтні для кращого цвітіння через рік
Експерти розповіли, яким добривом підгодувати лілії у жовтні для кращого цвітіння через рік

Крім того, існує потреба в додатковому догляді. Оскільки зима для декоративних рослин у відкритому ґрунті – непросте випробування, їм потрібно створити теплий куточок. Для таких цілей підійде мульча. Замульчуйте лілії шаром компосту або листовим опадом. Так ви допоможете рослині набагато легше перенести навіть сувору та морозну зиму. Втім, важливо звернути увагу на те, аби шар мульчі з листя не містив у собі небезпечних шкідників і хвороб.

У жовтні несу лотки від яєць у квітник, а навесні милуюсь результатами: “сміття” дає багато користі клумбі!

0
Як посадити тюльпани в лотку з-під яєць
Як посадити тюльпани в лотку з-під яєць

Картонні лотки від яєць – це та річ, яка точно є в кожному будинку. Вони давно стали вірними помічниками садівників. У них ви можете вирощувати розсаду навесні, а можете садити цибулю на перо. Втім, перелічені способи використання лотків – далеко не всі можливості їхнього застосування.

Як лоток від яєць допоможе квітнику

Для квітникарів жовтень – це період, коли потрібно висаджувати тюльпани. В цей час земля встигла охолонути, але до серйозних заморозків все ще багато часу. Висаджені у жовтні цибулини встигнуть вкоренитись, а навесні порадують яскравими фарбами.

Експерти розповіли про корисний для ґрунту лайфхак із лотком від яєць, який покращить його якість
Експерти розповіли про корисний для ґрунту лайфхак із лотком від яєць, який покращить його якість

Для того, аби створити ідеально рівні та красиві рядки з квітками, ви можете скористатись звичайнісінькими картонними лотками від яєць. Експерти у сфері садівництва розповіли, який лайфхак допоможе перетворити власний сад в ідеальний.

Для початку потрібно запастись лотками від десятки яєць. Якщо у вас є лише такі лотки, в яких зберігають одразу три десятки, то їх потрібно розрізати тричі. У кожному заглибленні потрібно прорізати дно та розкласти в них міцні цибулини майбутніх тюльпанів.

Експерти розповіли про корисний для ґрунту лайфхак із лотком від яєць, який покращить його якість
Експерти розповіли про корисний для ґрунту лайфхак із лотком від яєць, який покращить його якість

Отриману конструкцію помістіть у попередньо вириті ямки глибиною 15 см. На дно ямок потрібно насипати пісок, аби цибулини не почали гнити. Після цього засипте їх ґрунтом і полийте. Коли настануть заморозки, грядки краще замульчувати за допомогою торфу чи компосту. Шар має бути не більш як 5 сантиметрів. За зиму картон розкладеться, а тюльпани зійдуть рівними рядками.