Home Blog

Вереснева підгодівля полуниці – і 15 кг врожаю з 3 кв. метрів: раніше витрачала 1000 грн на добрива, а дарма

У перший осінній місяць важливо не забувати про удобрення полуниці. Говорити про цю важливу справу можна багато, але краще – діяти. За словами експертів, така процедура є не просто забаганкою, а ключем до багатого та щедрого врожаю. Не дарма стільки років поспіль про це говорять тисячі дачників.

Добриво для полуниці восени

У вересні популярна садова ягода починає власний процес підготовки до наступного сезону. Вона починає закладати квіткові бруньки. Від того, скільки буде цих самих бруньок, залежить те, наскільки врожайним буде наступний рік. Без правильної та вчасної підгодівлі полуниці сподіватись на щедрий врожай точно не варто.

Експерти порадили найкраще добриво для полуниці восени для значного покращення врожайності
Експерти порадили найкраще добриво для полуниці восени для значного покращення врожайності

Перше осіннє підживлення полуниці у вересні можна порівняти із ситним обідом для людини перед непростим спортивним тренуванням. Рослину потрібно забезпечити всіма корисними речовинами – зміцнити кореневу систему, дати поживні елементи для якісного закладання бруньок. Фосфор та калій для цього підходять найкращим чином.

Вони й до зими допоможуть підготувати, і сили для весняного пробудження дадуть. У магазинах можна відшукати достатньо спеціалізованих осінніх добрив для полуниці. Вони продаються в готовому до використання вигляді. Втім, удобрити полуницю можна й за старими методами – посипати золою чи замульчувати компостом.

Експерти порадили найкраще добриво для полуниці восени для значного покращення врожайності
Експерти порадили найкраще добриво для полуниці восени для значного покращення врожайності

Важливо пам’ятати про те, що восени не варто вносити під полуницю азот, адже від нього полуниця почне випускати нове листя, а до зими воно не встигне зміцнитись та почне мерзнути. Від цього буде мало сенсу, але багато небезпеки для рослини. Найкращий час для удобрення – вересень, і перша, і друга його половина.

Виноград пережив -30 градусів: баба Марія обрізає лозу “по-козацьки” і сипле 30 г цього. Морози не страшні

Правильна підготовка винограду до осінньо-зимового періоду забезпечить у наступному садово-городньому періоді можливість насолоджуватися плодами улюбленої культури.

Починати підготовку винограду до зими слід вже зараз. Насамперед необхідно зупинити ріст виноградного куща та правильно підготувати пагони.

Для цього всі верхівки пагонів потрібно видалити, а також вирізати всі зайві пасинки. Це зробить лози легшими і допоможе їм краще визріти. Після цього можна приступити до обрізання винограду. Видаляємо тонкі зелені пагони до коричневої частини, яка почала визрівати. Для покращення процесу визрівання рекомендуємо полити виноград добривом монокалійфосфатом, дотримуючись інструкції: 30 грамів добрива на 10 літрів води.

Садівники розповіли, як у вересні підготувати виноград до суворої зими
Садівники розповіли, як у вересні підготувати виноград до суворої зими

Якщо полив неможливий, допускається внесення підживлення в сухому вигляді. Якщо ж ви прихильник натуральних добрив, підійде деревна зола. Внесене добриво значно підвищить стійкість рослини до морозів. З настанням жовтня починається листопад, і після його завершення потрібно провести обробку винограду від різноманітних захворювань.

Для цього використовуємо один із таких біофунгіцидів: бордоську рідину (5%), залізний купорос (6%) або азотне добриво. Ми рекомендуємо проводити обрізання виноградного куща восени, оскільки весняне обрізання може погіршити стан рослини через активний рух соку.

Такі прості та доступні рекомендації дадуть винограду можливість гарно перезимувати, щоб наступного року порадувати вас солодкими ягідками.

Я виявила, які добрива не мають сенсу восени: повторювала цю помилку 10 років поспіль, але тепер не буду!

Про добрива було сказано настільки багато, що може здаватись – невже з’явилось щось новеньке? Кожна друга стаття розповідає про те, які підкормки потрібно вносити у ґрунт восени, аби наситити її на наступний рік. Втім, варто розповісти про інше – які добрива не можна використовувати у вересні чи жовтні?

Неефективні добрива для осіннього періоду

Сьогодні більшу частину добрив ви можете купити просто у садових магазинах. Втім, чи є гарантія, що буде стовідсотковий ефект, якщо внести його у ґрунт? Не варто витрачати власний час і покладати надії на рекламні обіцянки виробників.

Експерти розповіли про добрива, які не принесуть користі вашій грядці, якщо внести їх восени
Експерти розповіли про добрива, які не принесуть користі вашій грядці, якщо внести їх восени

Більша частина популярних підкормок, які вносили під сніг, дуже швидко розкладаються та вимиваються опадами з ґрунту. Коли навесні ми сподіваємось отримати результат від осінніх підгодівель і не виконуємо весняні, то самостійно забираємо в себе левову частку врожаю. У такому разі ви помітите, що висаджена розсада буде витягнута та блідо-зеленого кольору.

Восени не варто вносити селітру, азотно-калійні добрива, а також мінеральні підкормки. Вони не матимуть ніякого ефекту. Натомість ви можете внести перегній або суперфосфати. Ці речовини будуть розкладатись дуже довго та до весни прийдуть у той стан, в якому ними зможуть харчуватись рослини.

Експерти розповіли про добрива, які не принесуть користі вашій грядці, якщо внести їх восени
Експерти розповіли про добрива, які не принесуть користі вашій грядці, якщо внести їх восени

Якщо ж ви вносили їх навесні, то навпаки – користі буде нуль. Річ у тім, що цим підкормкам потрібно багато часу, аби розкластись і перейти з одного стану – недоступного для рослин – в інший стан, коли вони вже будуть у доступній формі. До слова, восени ви також можете внести торф, якого так багато в деяких регіонах.

Мої троянди тепер як у Версалі: 20 г на 3 л води – і кущі буяють. Всі сусідки випрошують секретну підкормку

У цій статті ми розповімо, як сульфат магнію допомагає підготувати троянду до довгого цвітіння наступного року.

У складі цього добрива містяться магній і сірка. Обидва ці мікроелементи життєво важливі для рослини, оскільки допомагають нормалізувати процеси фотосинтезу. Зазвичай магній вносять до середини липня, по три столові ложки на відро води під кожен кущ. Однак, щоб кущ добре перезимував і наступного року довго цвів і пахнув, сульфат магнію потрібен навіть пізніше.

Це добриво стимулює імунітет куща та готує базальні пагони до активного зростання. Коли троянда відцвітає, у серпні її поливають концентрованим розчином сульфату магнію або розсипають сухе добриво навколо куща і загортають його в землю на кілька сантиметрів.

Садівники розповіли, як підготувати троянди до пишного цвітіння наступного року
Садівники розповіли, як підготувати троянди до пишного цвітіння наступного року

Якщо використовувати сухий варіант, знадобиться півсклянки добрива на кожен кущ. У рідкому вигляді на три літри води розводять 20 грамів добрива. Спочатку троянду поливають відром чистої води, а потім один раз за сезон проливають розчином. Це допоможе рослині краще перезимувати.

Таке підживлення дає набагато кращий ефект, ніж епін та інші засоби. Спробуйте застосувати цей метод у серпні, і наступного року зможете насолоджуватися пишним цвітінням здорового куща. Використовуйте цей рецепт на здоров’я!

Завжди “закочую” по 20 банок легкого салату: вже у січні дістаю з підвалу останню баночку. Рецепт + бонус

Поки час приготування заготівель ще не завершився, варто подумати про приготування такого ароматного салату на зиму. Для цього знадобиться 3 кілограми капусти, 1,5 кг томатів, 1 кілограм болгарського перцю, 1 кілограм моркви та пів кілограма цибулі. Крім того, потрібно 6 столових ложок цукру, 6 чайних ложок солі, 100 мілілітрів олії та пів чайної ложки оцту 70%.

Рецепт консервованого салату на зиму

Спершу потрібно помити всі овочі. Не забудьте видалити всі ознаки псування овочів у процесі. Першими потрібно нашаткувати помідори та перекласти у великий таз об’ємом не менш як 8 літрів. Готувати страву потрібно у посуді зі сталі, яка не ржавіє. До томатів додайте цукор та сіль, так вони почнуть пускати сік.

Кулінари поділились рецептом дуже смачного консервованого салату на зиму з капусти та томатів
Кулінари поділились рецептом дуже смачного консервованого салату на зиму з капусти та томатів

Після цього за допомогою тертки для корейської моркви потрібно нашаткувати її. Перекладіть до помідорів. Цибулю потрібно нарізати пів кільцями, а болгарський перець – соломкою. Змішайте все в одному посуді та дайте овочам трішки відпочити, аби вони випустили сік.

Тим часом наріжте капусту тонкою соломкою. М’яти її не потрібно, одразу пересипте в таз до інших овочів. Туди ж потрібно налити соняшникову олію та оцтову есенцію. Добре перемішайте всі овочі та залиште щонайменше на 3 години у теплому місці, аби вони настоялись.

Кулінари поділились рецептом дуже смачного консервованого салату на зиму з капусти та томатів
Кулінари поділились рецептом дуже смачного консервованого салату на зиму з капусти та томатів

Поки овочі “відпочивають”, потрібно простерилізувати банки, перед цим помивши їх із содою. Через три години салат перемішайте повторно та розкладіть по банках, які вже підготували. Простерилізуйте банки ще раз, а потім закрутіть гвинтовими кришками. Залиште консервацію остигати.

Смородина родить, як скажена: 3 л цього “зілля” під кущ, і ягоди солодкі, наче мед. Сусіди просять рецепт

Відомо, що смородина прокидається однією з перших після зимових заморозків. Досвідчені дачники та садівники починають підготовку смородини до наступного садово-городнього періоду восени, оскільки навесні або пізніше взимку зробити це проблематично. Правильне обрізання рослини допоможе зберегти врожай, але важливо також підібрати відповідне добриво.

Найбільш безпечним, корисним і недорогим засобом є картопляний крохмаль. Фосфор і калій, що містяться в ньому, позитивно впливають на кущ смородини, збільшуючи врожай та покращуючи розвиток кореневої системи. Вуглеводи у складі крохмалю сприяють активному зростанню зеленої маси навесні, а також живлять корисні мікроорганізми. Ягоди смородини стають більшими за розміром і солодшими, а сам кущ плодоносить довше.

Ми розповімо, як правильно виготовити підживлення з картопляного крохмалю. Спершу беремо 250 г крохмалю і розчиняємо його у 5 літрах води. Отриману суміш доводимо до кипіння, не забуваючи регулярно її помішувати. Після цього остуджуємо розчин і розводимо його у двох відрах води, по 10 літрів у кожному. Підживлення готове до застосування.

Чим підживити смородину восени: поради городників
Чим підживити смородину восени: поради городників

Перед використанням добрива рясно поливаємо ґрунт водою. Потім під кожен кущ заливаємо щонайменше 3 літри розчину. Якщо у вас росте чорна смородина, можна вносити до 5 літрів добрива, оскільки цей вид смородини дуже чутливий до зимових холодів. Поєднання натурального підживлення та грамотної обрізки допоможе отримати добротний і смачний врожай наступного садово-городнього сезону.

Осінній “атракціон” для ваших курей: як збільшити несучість у 4 рази. Для цього треба всього 1 качан капусти

Осінь недарма називають справжнісіньким “райським періодом” для курей. Річ у тім, що в цей час починає дозрівати врожай капусти та гарбуза, кабачків і моркви, буряка та багатьох інших культур. Завдяки цьому ви можете значно покращити раціон птахів, не купуючи комбікорм та спеціальні домішки у магазинах. Ваші кури будуть харчуватись натуральними продуктами.

Як збільшити несучість курей

Перераховані вище овочі ви можете купити і в магазині. Втім, зібрані з домашніх грядок плоди відрізнятимуться вищою поживністю, кращим смаком, натуральністю та стовідсотковою безпечністю. Якщо ви хочете порадувати курей, а також – збільшити їхню несучість, то варто спробувати зробити для птахів так звану розвагу з використанням капусти.

Експерти розповіли про простий спосіб підвищити несучість своїх курей у домашніх умовах
Експерти розповіли про простий спосіб підвищити несучість своїх курей у домашніх умовах

У великому качані капусти потрібно просвердлити отвори та протягнути крізь них щільну мотузку. Після цього треба закріпити мотузку на балці під самою стелею курятника. Птахи дуже швидко зацікавляться капустою, почнуть її клювати. Так вони зможуть отримати поживні речовини, а також – знизити рівень стресу завдяки підвищенню рухливості.

Експерти радять з різною періодичністю змінювати висоту такого атракціону. У такому разі курочки будуть зацікавлені капустою ще більше. За спостереженнями, багатьом птахам настільки подобається капуста, що вони примудряються з’їсти його повністю всього лише за декілька днів.

Експерти розповіли про простий спосіб підвищити несучість своїх курей у домашніх умовах
Експерти розповіли про простий спосіб підвищити несучість своїх курей у домашніх умовах

Поживні елементи в капусті допомагають підвищити несучість курей у найкоротші терміни. Крім того, птахи простіше переносять процеси линяння, які випадають саме на осінній період. Атракціон для курей можна конструювати не лише з капустою, але й з кабачками чи гарбузом. Таке розмаїття раціону піде тільки на користь птахам у вашому курнику.

Бабуся “воскресила” орхідею за 7 днів: секретні поради, від яких квітка зацвіте навіть на Північному полюсі

Перед тим як розводити орхідеї вдома, краще познайомитися з однією квіткою, спостерігати за нею протягом якогось часу і тільки після цього поповнювати свою колекцію. Якщо ви все-таки наважилися доглядати за орхідеєю, ось що потрібно знати.

Починайте з малого

Існує багато різновидів орхідей, тому краще почати з менш примхливої та більше пристосованої до кімнатних умов. Для новачків у питаннях вирощування орхідей найкраще підходять фаленопсиси.

Поливайте з розумом

Достатньо поливати орхідею раз на тиждень, найкраще методом занурення у м’яку або дощову воду на 20-30 хвилин.

Підживлюйте правильно

Використовуйте спеціальні добрива для орхідей раз на місяць під час активного росту.

Квітникарі розповіли секрети по догляду за орхідеями
Квітникарі розповіли секрети по догляду за орхідеями

Пересаджуйте обережно

Орхідеї потребують пересадки кожні два роки. Будьте обережні з корінням та повністю замініть субстрат.

Контролюйте температуру

Для цвітіння орхідеям потрібен температурний контраст – прохолодніше вночі (15-18°C) і тепліше вдень (на 4-5°C вище).

Правильно обрізайте

Після цвітіння видаляйте стебло фаленопсису лише наполовину для повторного цвітіння.

Експерти радять перед створенням колекції орхідей спочатку придбати одну рослину і спостерігати за нею деякий час. Це допоможе краще зрозуміти потреби цих унікальних квітів та підготуватися до догляду за більшою кількістю рослин.

Використовуйте ці елементарні правила та рекомендації, та ваші орхідеї будуть довго тішити вас своєю красою.

Унітаз завжди буде сяяти чистотою, адже в мене є 1 “хитра штучка”: вона прибирає і 10-річний наліт з туалету

Якою б хорошою господинею ви не були, рано чи пізно на унітазі у вашій ванній кімнаті може з’явитись вапняний наліт. Причина – погана якість води у трубах. Такий туалет має не найкращий вигляд, а тому кожна господиня прагне якомога швидше позбутись від забруднення. Втім, очистити наліт на унітазі зовсім непросто.

Як прибрати унітаз у домашніх умовах

Бувалі господині розповіли про спосіб очищення унітаза у ванній кімнаті. За їхніми словами, зробити це можна дуже просто та не витрачаючи багато грошей. Ви можете прибрати зі стінок туалету навіть дуже старий бруд, який знаходився там довгі роки. Цей лайфхак стане актуальним для тих, хто, наприклад, оселився у зйомній квартирі. Для лайфхаку вам знадобиться кальцинована сода та лимонна кислота.

Господині розкрили спосіб приготування засобу для ефективного прибирання унітаза у ванній
Господині розкрили спосіб приготування засобу для ефективного прибирання унітаза у ванній

Втім, нічого не вийде без ще одного інгредієнта. Мова йде про гірчичний порошок. Потрібно змішати три компоненти у рівних пропорціях. Має вийти порошок жовтого кольору. Після цього потрібно зволожити стінки унітаза та розподілити засіб по поверхні. Залиште його на 40 хвилин, а потім протріть унітаз за допомогою щітки з твердою поверхнею. Ефект вас точно вразить, адже туалет залишиться повністю чистим.

Господині розкрили спосіб приготування засобу для ефективного прибирання унітаза у ванній
Господині розкрили спосіб приготування засобу для ефективного прибирання унітаза у ванній

За словами експертів, не потрібно боятись про збереження в цілісності матеріалу свого унітаза. Використовувати такий засіб можна регулярно, адже він не здатен пошкодити туалет чи засмітити злив. Не варто чекати, поки наліт з’явиться знову, краще діяти на випередження – так ви забудете про бруд на унітазі раз і назавжди.

Кулінарне диво за 10 хвилин: як приготувати овочі швидше, ніж закипить чайник. Порада свекрухи працює на ура

Овочі після такої обробки залишаються соковитими і мають дуже яскравий смак.

Щоб зварити їх лише за 10 хвилин, вам знадобиться мікрохвильова піч і поліетиленовий пакет. Хочемо відзначити, що швидкість приготування безпосередньо залежить від їх кількості. Чим більше овочів ви помістите в мікрохвильову піч, тим довше вони будуть готуватися. Наприклад, щоб приготувати один буряк середнього розміру, вам знадобиться всього 10 хвилин.

Спочатку варто помити буряк під проточною водою і покласти його в поліетиленовий пакет. Потім додайте до нього близько 100 мілілітрів звичайної води. Воду необхідно заливати прямо в пакет. Потім його потрібно туго зав’язати в кількох місцях у верхній частині. Пакет слід проткнути зубочисткою, щоб пар вільно виходив.

Кулінари розкрили експрес-метод варки овочів
Кулінари розкрили експрес-метод варки овочів

Після цього пакет із усім його вмістом поставте на тарілку та помістіть у мікрохвильову піч на 10 хвилин. Встановіть мікрохвильову піч на повну потужність. Так само можна робити з картоплею, морквою та іншими овочами. Їх також укладайте в окремі пакети, однак необхідно збільшити час приготування. За необхідності можна ставити кілька пакетів одночасно.

Щоб перевірити ступінь готовності овочів, варто проколоти їх шпажкою. Якщо вони ще не готові, необхідно знову відправити їх до мікрохвильовки.

Як бачите, все неймовірно просто! Тож саме так ви дуже швидко отримаєте відварені овочі без зайвих зусиль і заморочок.

Маринований перець на зиму – 2 рецепти моєї родини: розлітаються “на ура”, а до весни й баночки не лишається

Весь врожай гострого перцю важко з’їсти, поки він не почне псуватись. Саме тому пропонуємо вам приготувати неймовірно смачну й пікантну закуску на зиму. Ці два рецепти припадуть до смаку тим, хто полюбляє гостре.

Рецепт маринованого гострого перцю

На 3 невеликі банки потрібно гострого перцю, скільки вміститься, 300 мілілітрів води, 200 мілілітрів винного оцту, 5 зубчиків часнику, 1 столова ложка солі та 5 столових ложок цукру. До слова, столовий чи яблучний оцет для рецепта не підійдуть.

Спершу потрібно простерилізувати банки та кришки. Потім помийте перець. У каструлю налийте води, додайте цукор та сіль. Туди ж киньте часник, який попередньо дуже дрібно нарізали. Перемішайте вміст каструлі та доведіть його до кипіння. Після закипання зменште вогонь та варіть протягом 2-3 хвилин.

Кулінари порадили смачний рецепт приготування маринованого гострого перцю на зиму в банках
Кулінари порадили смачний рецепт приготування маринованого гострого перцю на зиму в банках

До цього ж маринаду потрібно додати нарізаний кільцями перець та налити винний оцет. Після закипання швидко зніміть каструлю з вогню, аби оцет не випарувався. Накрийте все кришкою та залиште настоюватись протягом пів години. Потім витягніть перець, викладіть його у банки, а потім залийте все маринадом.

Для другого рецепта вам потрібен 1 кілограм гострого перцю, 250 грамів цукру, 500 мілілітрів столового оцту та 4 столові ложки меду, але обов’язково рідкого.

Кулінари порадили смачний рецепт приготування маринованого гострого перцю на зиму в банках
Кулінари порадили смачний рецепт приготування маринованого гострого перцю на зиму в банках

У кожну стерилізовану банку потрібно викласти перець, пересипаючи його цукром. Після наповнення банок у кожну з них налийте 9% столовий оцет і викладіть по 2 столові ложки меду. Через пів години перець стане м’яким. Знову ущільніть його та докладіть ще овочу.

Пропорції вказані “на око”. Закручувати маринований перець потрібно у банках по 700 мілілітрів. Всередину насипте цукор і мед так, аби наповнити ним третину банки. Залишок простору заповніть оцтом, скільки влізе.

Еліксир цвітіння для домашніх рослин: 1 ложка цього + 1 л води = квітковий феєрверк на підвіконні

Також він сприяє кращому засвоєнню поживних мікроелементів із ґрунту, а ще він стимулює формування бутонів та квітів на кущі. У зимовий час декабрист, герань та інші кімнатні рослини почуватимуться чудово і обдарують цвітінням, якщо калію буде в достатку.

Врахуйте, що рослина на підвіконні росте на обмеженому просторі, земля поступово виснажується і кімнатна рослина нізвідки не може взяти живлення. Допомогти вам може просте підживлення з калієм, яке можна купити за копійки в будь-якому садівничому магазині. Приготувати це добриво просто, і знадобляться лише два інгредієнти.

Одна чайна ложка сульфату калію та один літр чистої відстояної води – все! Ретельно розмішуємо та поливаємо. Вода не повинна бути холодною – тільки кімнатної температури чи навіть трохи тепліше. Полив потрібно робити у звичайному режимі під корінь, як і звичайною водою. Причому вносити добриво можна протягом усього періоду вегетації рослини.

Також можна робити щотижневі обприскування таким складом – через листя калій буде дуже швидко засвоюватися, і ефект від підгодівлі помітите протягом першого тижня.

Агрономи розповіли про добриво для квітнення кімнатних рослин
Агрономи розповіли про добриво для квітнення кімнатних рослин

Коли калій засвоюється, ми буквально не впізнаємо свої рослини, а коли вони розцвітуть, очі розкриємо від яскравого та пишного цвітіння! Неквітучі рослини теж виглядатимуть набагато краще через посилення зеленого забарвлення.

Але пам’ятайте, що у чистому вигляді засипати сульфат калію в горщик не можна, інакше обпалите кореневу систему рослини, і просто її занапастите. І регулярно оновлюйте грунт у горщику, щоб вона залишалася поживною та родючою.

Протягом 5 років неправильно обрізала бадилля цибулі: нарешті розібралась зі своїми помилками й неточностями

Важко знайти дачника, в якого б не було на ділянці цибулі. Втім, далеко не всім власникам цибулевих грядок вдається зберегти смачний врожай протягом зими. Причина – популярні помилки, які робить або робив на початку свого городнього шляху кожен із нас. Аби цибуля довго зберігалась, її потрібно не просто вчасно прибрати, але й правильно обрізати бадилля.

Як обрізати бадилля цибулі

Якщо пір’я цибулі до моменту збору не встигло пожовкнути, обрізати одразу його не можна. В такому разі овочі потрібно перенести під навіс та підсушити їх таким чином протягом 2-3 тижнів. За цей час зелене бадилля підсохне, а всі корисні елементи перейдуть у цибулини. Тільки після цього обрізайте пір’я та прибирайте корінці.

Експерти детально пояснили, як правильно обрізати бадилля цибулі восени перед зберіганням
Експерти детально пояснили, як правильно обрізати бадилля цибулі восени перед зберіганням

Коли ви дістали овочі із землі, потрібно уважно їх передивитись. Пошкоджені цибулини використовуйте в їжу одразу, їх зберігати довго не можна. Не потрібно також повністю видаляти кореневу мочку, адже так ви пошкодите дно цибулини. Залишайте коріння не менш як 5 мм. Якщо казати про довжину бадилля, то варто орієнтуватись на бажаний спосіб зберігання. Якщо ви – любитель плести коси, то не слід обрізати пір’я, воно в процесі засохне саме.

Експерти детально пояснили, як правильно обрізати бадилля цибулі восени перед зберіганням
Експерти детально пояснили, як правильно обрізати бадилля цибулі восени перед зберіганням

Якщо ж ви зберігаєте цибулю іншими способами, то потрібно залишити довжину не менш як 5 сантиметрів. Втім, бувалі городники радять залишати навіть від 7 до 10 сантиметрів. На думку експертів, цибуля з такою довжиною шийки буде зберігатись у рази краще та довше, а також не стане проростати в процесі.

Осінній ритуал досвідчених городників: 100 мл цього засобу – і ваші грядки оживуть, як після курорту

Після збирання врожаю необхідно видалити всі залишки бадилля та коріння з ділянки, після чого приступити до обробки ґрунту.

Ми рекомендуємо використовувати препарат під назвою фармайод – це потужний та безпечний дезінфектор, який вбиває патогени та знезаражує ґрунт більш ніж на 98%. Для приготування розчину потрібно змішати 100 мілілітрів десятивідсоткового фармайоду у відрі води та ретельно обробити землю з дрібної лійки.

Одного відра води вистачить на 3-4 квадратні метри ґрунту, тому варто запастися терпінням та фармайодом. Якщо рослини сильно хворіли, рекомендуємо збільшити дозування фармайоду до 250 мілілітрів на відро води. Обробку варто проводити в сухий, сонячний день, а після неї перекопати ґрунт через добу.

Городники розповіли, що робити восени з виснаженою землею
Городники розповіли, що робити восени з виснаженою землею

Після цього ґрунт уже не потрібно буде додатково промивати або обробляти – за бажання можна внести мінеральні підживлення для наступного сезону. Фармайод швидко розчиняється у воді, не токсичний і може використовуватися часто. Однак флакон із препаратом потрібно зберігати при кімнатній температурі, інакше він загусне, і використовувати його буде незручно.

Для розведення фармайоду краще спочатку залити його невеликою кількістю теплої води, а потім перелити в обприскувач і додати холодну воду до потрібного обсягу. Результат обробки зберігатиметься понад чотири тижні, тому в зиму ґрунт піде абсолютно чистим. Навесні земля прокинеться, і рослини не страждатимуть від хвороб та шкідників.

“Зістригаємо” вік: 4 модні стрижки, які освіжають і омолоджують жінок після 40 років на прикладі Єфросиніної

Історія про раптовий похід до перукаря – далеко не вигадка. У кожної дівчини та жінки хоча б раз у житті ставалось так, що у неї з’являлось термінове бажання змінити власну зовнішність. На випадок таких ситуацій завжди важливо мати приклади зачісок, які, за словами стилістів, здатні вас омолодити та вдало освіжити ваш зовнішній вигляд.

4 вдалі зачіски після 40 років

Так, наприклад, однією з таких зачісок є боб-каре, але не просте – з чубчиком. Взагалі, за словами експертів, чубчик здатен вдало підкреслити витонченість ваших рис зовнішності, а також освіжити загальний вигляд.

Стилісти на прикладі Маші Єфросиніної розповіли про 4 вдалі зачіски, які здатні омолодити
Стилісти на прикладі Маші Єфросиніної розповіли про 4 вдалі зачіски, які здатні омолодити

Попри розповсюджений міф про те, що чубчик пасує далеко не кожному, стилісти та перукарі радять хоча б раз спробувати й на собі таку зачіску. Маша Єфросиніна, наприклад, робила подовжене каре, а також носила чубчик із зібраним волоссям.

Шеггі – ще одна популярна зачіска. Таку техніку використовують на довжині волосся нижче за плечі, а суть полягає в тому, аби зробити рваний зріз. Така “неохайність” у зачісці створює додатковий об’єм, що робить обличчя візуально витонченішим.

Стилісти на прикладі Маші Єфросиніної розповіли про 4 вдалі зачіски, які здатні омолодити
Стилісти на прикладі Маші Єфросиніної розповіли про 4 вдалі зачіски, які здатні омолодити

Остання порада від стилістів стосується не стрижки, а саме зачіски – варіанту укладки на різну довжину волосся, яка може вдало “забрати” ваш вік. Мова йде про хвилясті методи укладання вашого волосся.

Кучері, ніжні локони, великі чи маленькі хвилі здатні візуально омолодити та підкреслити ніжність рис вашої зовнішності. Також така зачіска створює особливу святковість, що впливає на настрій вашого образу та вигляду.

Пісочне тісто за 3 хвилини: бабусин кулінарний трюк, який перетворить вашу випічку на витвір мистецтва

Простий рецепт пісочного тіста, результат якого вас неодмінно порадує.

По-перше, тісто готується буквально за три хвилини в одному посуді та однією ложкою. Ті, хто не любить мити посуд, нас зрозуміють: кухня залишається чистою, руки – також.

По-друге, з цього тіста не обов’язково відразу щось пекти. Можна заморозити заготовку, а в потрібний момент дістати, потримати п’ять хвилин при кімнатній температурі, відрізати шматочок потрібного розміру та наробити смакоти. Залишок тіста знову можна прибрати в морозилку.

Принцип простий: змішайте одну частину цукру, дві частини жиру, три частини борошна та щіпку солі. Далі – все на ваш смак: додавайте горіхи, сухофрукти, ваніль або корицю, орієнтуючись на власні кулінарні уподобання.

Кулінари назвали простий рецепт пісочного тіста
Кулінари назвали простий рецепт пісочного тіста

Для приготування знадобляться наступні інгредієнти:

  • Вершкове масло – 100 грамів,
  • Цукор – 50 грамів,
  • Пшеничне борошно – 150 грамів,
  • Сіль – щіпка.

Приготування:

Розм’якшене (але не розтоплене) вершкове масло розітріть із цукром та щіпкою солі до білого. Потім додайте борошно і замісіть тісто. Вироби з цього тіста виходять неймовірно розсипчастими, тануть у роті, і це – без жодних розпушувачів. Дуже швидко і дуже смачно.

Як бачите, рецепт дійсно неймовірно простий. Втім, випічка виходить неймовірно ароматною та смачною. Тож неодмінно спробуйте приготувати пісочне тісто саме так і переконайтеся в цьому самостійно. Смачного!

Стильна штучка після 50: ці 2 зачіски треба спробувати кожній. Не тільки Руслані Лижичко ходити у “красунях”

Якщо ви старші за 50 років і не знаєте, яку стрижку обрати, то нам дуже пощастило, що ця стаття потрапила саме до ваших рук. Найкращі стилісти країни зуміли розвіяти стереотип про те, що у дорослому віці жінкам краще обирати короткі зачіски. За словами експертів, красуням за 50 може підійти і довга, і коротка шевелюра – все залежить від особистих уподобань, а далеко не від віку.

Вдала стрижка після 50

Стилісти запевняють, що навіть після 70 років довге волосся буде виглядати на вас вдало. Така зачіска здатна омолодити та зробити акцент на перевагах вашої зовнішності. Що стосується укладки, то довгу шевелюру краще оформлювати у хвилі. Підійдуть і натуральні локони, і голлівудські кучері – все знову таки залежить тільки від того, що подобається саме вам.

Руслана Лижичко показала, яку стрижку краще вибрати після 50 років для молодшого вигляду
Руслана Лижичко показала, яку стрижку краще вибрати після 50 років для молодшого вигляду

Так, наприклад, відома українська співачка пішла проти поширеної думки про те, що зачіска на жінках у віці після 50 років має бути виключно коротка. Своє шикарне волосся артистка та переможниця Євробачення відрощувала довгі роки. Наразі вона продовжує за ним доглядати, а тому на публіці часто з’являється з довгим і розпущеним волоссям. Такий образ, на думку публіки, неабияк пасує Руслані.

Стилісти показали варіант короткої стрижки для жінок, які старші за 50 років
Стилісти показали варіант короткої стрижки для жінок, які старші за 50 років

Та насправді ви можете зробити й коротку стрижку. Аби вам було зручно, а ваша зовнішність буквально кричала про красу, стилісти радять зупинитись на подовженому каре або боб-каре. В обох варіантах на голові залишається чимала частина волосся, але у вас вже набагато більше вибору для різних стильних укладок.

Квіткова феєрія без заморочок у вашій оселі: 2 літри цього розчину – і домашні рослини несамовито заквітнуть

Напевно, ви чули про Триходермін? Його часто використовують на заміській ділянці, для закладки в компост, обробки рослин та знезараження ґрунту. Це дуже ефективний захисник для рослин, який вбереже ваші посадки від інфекційних хвороб та грибкових захворювань.

Головним компонентом Триходерміну є корисний грибок під назвою триходерма. Він тримає ґрунт під охороною, знищуючи до 90% всіх патогенних бактерій та мікроорганізмів, що є дуже солідним значенням – найкращого серед біологічних препаратів важко знайти. Плюс, грибки триходерми перетворюють складні мінеральні речовини у легкозасвоювані мікроелементи, що покращує живлення та стимулює ріст і цвітіння.

Догляд за домашніми рослинами майже нічим не відрізняється від городніх. Земля в горщиках теж часто може бути хворою, і ми, навіть не підозрюючи, будемо підгодовувати квіти, спостерігаючи, як вони чахнуть. Проблема частіше всього криється в грибках, тому підживлення з триходермою допоможе захистити наші домашні насадження від хвороб, врятує від шкідників та виступить потужним стимулятором зростання.

Експерти назвали потужне добриво для підживлення рослин
Експерти назвали потужне добриво для підживлення рослин

Триходермін можна купити практично в будь-якому садівничому магазині у вигляді порошку. Один пакетик цього препарату необхідно розвести на два літри води. Як правило, в одному пакетику міститься близько десяти грамів речовини. Замішавши розчин, необхідно ретельно полити всі домашні рослини і повторювати процедуру раз на 5-6 місяців, щоб ґрунт завжди залишався здоровим і родючим.

Не забувайте обробляти розчином з триходермою новий покупний ґрунт, щоб корисні процеси у ньому проходили швидше.

Як почистити матрац у домашніх умовах: знадобиться лише перекис водню, сіль та мило – плям просто як не було

Матрац – це місце, на якому ми без перебільшення проводимо найбільше часу поспіль. Хтось спить менше, а хтось більше, проте саме на ліжку ми відпочиваємо після важких днів. Регулярно очищати матрац від бруду є не просто порадою, а потребою. Це вплине на якість вашого сну, а відпочинок стане значно кращим, ніж раніше.

Як очистити матрац у домашніх умовах

За словами експертів, навіть у найохайніших господинь на матраці можуть раптово з’явитись плями від чаю чи кави, вина або будь-яких інших напоїв і продуктів. Прибрати їх доволі непросто, але не варто вписувати у сімейний бюджет на місяць похід до хімчистки. Бувалі господині запевняють, що можна очистити своє ліжко за допомогою найпопулярніших домашніх продуктів – перекису водню, рідкого мила та соди.

Експерти порадили простий, але ефективний спосіб очищення матраца в домашніх умовах
Експерти порадили простий, але ефективний спосіб очищення матраца в домашніх умовах

У маленькій місткості потрібно розмішати 30 мілілітрів перекису, а також 1 столову ложку соду та кілька крапель рідкого мила. Ретельно перемішайте все та нанесіть засіб на забруднені ділянки свого матраца. Залиште все у такому вигляді щонайменше на 10 хвилин. За цей час піна має очистити та ввібрати у себе всі забруднення. Приберіть засіб за допомогою пилососу.

Експерти порадили простий, але ефективний спосіб очищення матраца в домашніх умовах
Експерти порадили простий, але ефективний спосіб очищення матраца в домашніх умовах

Вже через одне застосування ви помітите, що матрац став набагато чистішим і свіжішим. Втім, якщо плями на ньому дуже сильні, то знадобиться декілька таких сеансів. Але перейматись не потрібно – приготований розчин делікатно очищає різні види тканини, а тому про появу дірок і деформацію ви можете навіть не переживати.

Лоток пралки сяє, як у телерекламі: свекруха Людмила розкрила народний спосіб, від якого всі кумасі обімліли

Це може бути пов’язано з низькою якістю мийного засобу або поганим тиском води у водопровідній системі. Також стінки відсіку для кондиціонера часто покриваються липким нальотом через наявність у його складі поверхнево-активних речовин.

Це може призвести до утворення ковзної плівки на поверхні білизни та контейнера, оскільки кондиціонер заливається перед початком прання, а вимивається лише в кінці процедури.

Якщо ви віддаєте перевагу використовувати лише натуральні засоби очищення, можна скористатися старими й перевіреними народними методами. Перший спосіб: змішайте харчову соду в рівних пропорціях з водою та отриману суміш нанесіть на внутрішню поверхню контейнера.

Через три години, за допомогою жорсткої сторони кухонної губки, видаліть забруднення. Така обробка допоможе вам швидко і ефективно позбутися нальоту та цвілі в ємності для прального порошку.

Експерти назвали народні методи чистки лотку пральної машинки
Експерти назвали народні методи чистки лотку пральної машинки

Другий спосіб: використання лимонної кислоти, яка допоможе не тільки позбутися складного забруднення, але й якісно промити систему трубок, через які подається порошок у барабан пральної машини.

Для очищення машини дотримуйтесь наступних рекомендацій: візьміть дві-три столові ложки лимонної кислоти, засипте її в ємність для порошку, встановіть температурний режим прання на 60 градусів і запустіть холостий режим прання. Крім відмінного очищувального ефекту, лимонна кислота також подарує приємний аромат усередині пральної машини.

Третій спосіб: використання столового оцту. Щоб очистити лоток для порошку від складних забруднень, дістаньте його з пральної машини, помістіть у ємність відповідного розміру, налийте одну склянку оцту та додайте літр гарячої води. Залиште ємність на 6-8 годин. Після цього видаліть забруднення за допомогою кухонної губки.

Обід або вечеря “по-швидкому” на кожен день: готую знову і знову – не набридає! Гарнір підійде любий

Інколи трапляється так, що з усіма справами дня немає зовсім часу, щоб приготувати щосб смачненьке та потішити своїх близьких.

Саме для таких випадків підійде наш простий та неймовірно смачний рецепт, який стане чудовим обідом чи вечерею для всієї родини, а також буде смакувати з будь-яким гарніром.

Для цього рецепту ми беремо два яйця. До яєць додаємо дві столові ложки сметани або йогурту. Сюди ж просіваємо дві столові ложки борошна, а разом із борошном — невелику дрібку соди. Додаємо щіпку солі і все добре перемішуємо.

Потім нарізаємо один помідор і додаємо його до тіста. Також нарізаємо трохи ковбаси чи шинки, бажано дрібно. Відправляємо шинку до попередніх інгредієнтів. До цього додаємо 50 грамів сиру, який можна потерти або нарізати дрібно.

Кухарі розкрили швидкий рецепт смачного обіду
Кухарі розкрили швидкий рецепт смачного обіду

Крім того, нашій страві додасть смаку трохи зелені. Якщо зелень свіжа — чудово, але може бути й суха, тож додаємо столову ложку сухої зеленої цибулі, чайну ложку петрушки та пів чайної ложки кропу.

Все добре перемішуємо. Звісно, зелень можна обирати на свій смак. Думаємо, що вже за складом інгредієнтів ви бачите: ця страва буде або смачною, або дуже смачною!

Розігріваємо сковороду на середньому вогні і трохи змащуємо її олією. Викладаємо на сковороду наше тісто у вигляді оладок і недовго обсмажуємо під закритою кришкою. Через 4-5 хвилин перевертаємо оладки на інший бік і готуємо ще 4-5 хвилин під кришкою. І ось, усе готово: просто, швидко і дуже ситно!

Як позбутися вдома від жуків, павуків та молі: пара крапель на 1 літр води – дієва порада від комах

Мабуть, переважна більшість із нас у своєму житті стикалася з павуками, причому не один раз. Такі комахи не несуть загрози, однак велика кількість людей боїться їх аж до паніки. Крім того, поки ще тримається тепла погода, і ви відчиняєте вікна, на кухню чи в іншу кімнату з легкістю можуть потрапляти різні жуки. А що стосується молі, вона взагалі може навіть знищити улюблені речі. Тому, щоб без мороки прибрати всіх цих “небажаних гостей”, експерти вдалися до однієї простої хитрості.

Дієвий засіб для боротьби з комахами та павуками

Додайте у воду декілька крапель ефірної олії м’яти. Отриманим розчином помийте фасади й полички на вашій кухні. До того ж цією водою необхідно вимити підлогу та дуже ретельно протерти під пральною машиною і холодильником.

Крім того, таким розчином можна навіть помити шафи. Але для цього все ж таки краще використати ганчірку або скористатися чистою шваброю.

Уже навіть не пам'ятаю, коли востаннє бачила вдома жуків, павуків чи міль – допомогли ці чудо засоби
Уже навіть не пам’ятаю, коли востаннє бачила вдома жуків, павуків чи міль – допомогли ці чудо засоби

Засіб для усунення молі

Потрібно взяти тканинний мішечок і покласти у нього декілька сушених листків “лаврушки” (лаврового листя) та вату, просочену ефірною олією лаванди. Розмістіть такий мішечок у шафі чи гардеробній. Це ефективно допоможе захистити ваші улюблені речі від молі.

Засіб для знищення мурах

Щоб позбутися комах у квартирі, потрібно розмістити палички кориці на підвіконні, а краї вікон і плінтуси обробити олією перцевої м’яти, попередньо крапнувши її на ватний диск або тканину.

Крім того, експерти зазначають, що позбутися мурах також чудово допомагає олія гвоздики, адже вона має “потужний” та різкий аромат, який не дуже подобається дріб’язковим комахам.

Прості оладки тепер не готую: дізналася цікавіший рецепт за 10 хвилин! Вже всім подругам порадила рецепт!

Оладки за таким оновленим рецептом виходять дуже ароматними та рум’яними. Вони здатні прикрасити будь-який сніданок, чаювання чи зустріч із друзями. Для приготування вам знадобиться одне куряче яйце, 2 столові ложки цукру, 200 грамів борошно, 100 мілілітрів олії, 250 мілілітрів кефіру 3,2% жирності, а також сіль і ванілін на смак. Для пишності треба 5 грамів соди.

Як приготувати оладки

Спершу потрібно розбити куряче яйце в попередньо обрану для замішування тіста миску. Туди ж додайте цукор і дрібку солі. Збивати міксером масу не треба, краще перемішати її виделкою. Для того, аби реакція соди та кефіру була кращою, трішки нагрійте кефір перед додаванням. Його температура не має складати більш як 35 градусів. Вилийте кефір у миску та перемішайте все до однорідності.

Господині поділились оновленим рецептом оладок, які готуються в домашніх умовах за лічені хвилини
Господині поділились оновленим рецептом оладок, які готуються в домашніх умовах за лічені хвилини

Наступним кроком потрібно просіяти борошно вищого сорту. Це допоможе прибрати грудочки, а також якісно збагатить продукт киснем для пишності. Далі потрібно додати борошно частинами, паралельно перемішуючи все та контролюючи густоту тіста. Додайте в миску ванілін. Останнім продуктом потрібно додавати соду. Обережно перемішайте все та залиште готову масу на 15 хвилин у кімнатній температурі. Сода вступить в реакцію з кислим кефіром і додасть пишності тісту.

Господині поділились оновленим рецептом оладок, які готуються в домашніх умовах за лічені хвилини
Господині поділились оновленим рецептом оладок, які готуються в домашніх умовах за лічені хвилини

Сковорідку потрібно добре розігріти та вилити на неї трішки олії. Аби не порушувати повітряність тіста, після вистоювання не треба його перемішувати. Одразу набирайте масу ложкою та смажте на помірному вогні під закритою кришкою з обох боків.

Очистила теплицю восени, як радять в підручниках – всіх шкідників і хвороби, мов вітром здуло: вау-результат

Теплиця – це споруда, в якій можна створити оптимальні умови для зростання та плодоношення овочів. Однак згодом у ній накопичуються залишки від минулих урожаїв, пил, патогени та шкідники. Все це негативно впливає на здоров’я рослин. Уникнути цих проблем допоможе щорічне прибирання теплиці восени, після збирання врожаю.

Як очистити теплицю восени від шкідників та хвороб? Це питання турбує багатьох городників із настанням холодів. Розповідаємо далі в матеріалі, як провести генеральне прибирання на городі.

Як очистити теплицю восени від шкідників та хвороб?

Складається ця процедура з кількох етапів. Першим кроком видаліть всі рослинні залишки, такі як листя, стебла та плоди. Це допоможе запобігти поширенню шкідників та хвороб на наступний сезон. Після цього промийте теплицю водою зі шланга або лійки. Це допоможе видалити бруд, пил та інші забруднення.

Восени теплицю готую до нового сезону тільки за цими рекомендаціями – на шкідників навіть натяку немає!
Восени теплицю готую до нового сезону тільки за цими рекомендаціями – на шкідників навіть натяку немає!

Обробіть теплицю дезінфікуючим розчином. Для дезінфекції теплиці використовуйте спеціальні препарати, які можна придбати у садових магазинах. Дотримуйтесь інструкцій виробника для правильного приготування та застосування розчину.

Після обробки теплиці дезінфікуючим розчином відкрийте всі двері та вікна, щоб провітрити приміщення. Це допоможе позбутися запаху та шкідливих речовин. Якщо у вашій теплиці є проблеми зі шкідниками та хворобами, рекомендується замінити верхній шар ґрунту (близько 10 см) на новий. Це допоможе уникнути повторного зараження.

Під час роботи в теплиці обов’язково мийте руки та інструменти, щоб уникнути перенесення шкідників та хвороб на здорові рослини. Дотримуючись цих простих порад, ви зможете ефективно очистити теплицю від шкідників та хвороб та підготувати її до нового сезону.

Сковорідка буде чистою за 5 хвилин: “чарівний” лайфхак швидко розчинить нагар – працює і на каструлях

Сковорідки із застарілим брудом не просто погано виглядають, але й здатні створити особливу небезпеку для своїх власників. Розповідаємо про ефективні способи очищення посуду з різних матеріалів.

Як відчистити сковорідку від жиру

Не кожен засіб для очищення посуду підійде для матеріалу, з якого роблять сковорідки. Часто їхній склад буває занадто агресивним і здатен просто зіпсувати пательню. Алюмінієві, тефлонові чи керамічні сковорідки потрібно очищати з особливою обережністю. А ось у випадку з чавунними можна бути значно сміливішими.

Господиням порадили простий спосіб, як позбутись від застарілого бруду на своїй сковорідці
Господиням порадили простий спосіб, як позбутись від застарілого бруду на своїй сковорідці

Так, наприклад, господині найкращим і найшвидшим варіантом називають видалення жиру й нагару за допомогою соди та столового оцту. Аби очистити чавунну сковорідку від бруду, потрібно покласти її на рівну поверхню зовнішньою стороною догори. Туди насипте щільний шар харчової соди.

Після цього продукт залийте оцтом. Отриманий розчин залиште на 5-10 хвилин, а потім одягніть гумові рукавички для захисту шкіри. Коли оцет випарувався, очистьте сковорідку за допомогою твердої щітки з господарським милом. Змийте все теплою водою та насолоджуйтесь результатом.

Господиням порадили простий спосіб, як позбутись від застарілого бруду на своїй сковорідці
Господиням порадили простий спосіб, як позбутись від застарілого бруду на своїй сковорідці

Якщо потрібно очистити тефлонову сковорідку або ж посуд, на якому ще не такий шар бруду, то можна скористатись мильним розчином. Ось як варто очищати посуд – налийте у велику місткість гарячу воду, туди ж додайте рідке мило чи засіб для миття посуду. Зробіть піну, а потім туди покладіть сковорідку, аби брудна сторона повністю занурилась у воду. Залиште так сковорідку на декілька годин, а потім усе змийте.

Навіщо закопувати в землю стиглі помідори: відповідь здивує навіть дачників зі стажем! Сад і город – поради

Одним із таких незвичайних експериментів є закопування стиглих помідорів на городній ділянці.

Ви здивуєтеся, однак справді деякі городники вдаються до закопування власного врожаю на городніх ділянках. Проте виникає логічне питання: навіщо проводити цей нехитрий трюк і чи насправді це дає хоч якийсь позитивний ефект?

Природне добриво

Виявилося, що стиглі томати можуть бути фантастично дієвим органічним добривом, у складі якого міститься велика кількість поживних речовин. Такі компоненти необхідні для покращення росту інших рослин на вашій городній ділянці.

Наприклад, у помідорах містяться такі важливі речовини, як азот, фосфор та калій. Тому під час розкладання в ґрунті томати постачають рослинам усі необхідні поживні речовини, що сприяє підвищенню врожайності та покращенню якості отриманих плодів.

Джерело насіння

Якщо ви зібрали рясний урожай смачних помідорів, тоді просто закопайте їх насіння. Таким чином насіння буде поширюватися по всій ділянці. Тому в наступному сезоні ви зберете врожай із самосіву, що є неймовірно важливим для органічного садівництва.

Стало відомо, навіщо закопувати в землю стиглі помідори – дивовижний ефект: секрети досвідчених агрономів
Стало відомо, навіщо закопувати в землю стиглі помідори – дивовижний ефект: секрети досвідчених агрономів

Поліпшення структури землі

У процесі розкладання з помідорів здатні виділятися органічні речовини, які допомагають покращувати аерацію землі та утримувати вологу. Це все необхідне, щоб ґрунт на городі став більш пухким та сприятливим для розвитку кореневої системи рослин.

Протидія хворобам і шкідникам

Грибкові патогени, а також комахи здатні немовби притягуватися до томатів, однак якщо вони будуть під землею, тоді шкідники не матимуть змоги до них добратися. Крім того, у складі помідорів містяться натуральні фунгіциди, які заважають розвитку різноманітних грибкових хвороб на городній ділянці.

Можливість скоротити кількість відходів

Переважна більшість дачників звикли просто викидати томати поганої якості, проте їх ще можна застосувати як доволі цінний ресурс на вашому городі. Завдяки такому простому способу ви не лише поліпшите екологію, а й уникнете зайвих витрат на різні спеціальні покупні добрива.

Осіння новинка – пиріг, в якому більше яблук ніж тіста. Підсіла на цей десерт і підсадила всіх домашніх

Ніяких загадок у цій випічці немає. Вся річ у тому, що тісто у процесі приготування пирога стає невидимим. Яблучка просочують його та перетворюють на ніжний крем. Виходить листковий десерт, в якому не можна і вгадати тісто. Його можна подавати теплим із морозивом або згущеним молоком, карамельним сиропом чи навіть варенням – так радить автор рецепта.

Рецепт яблучного пирога без тіста

У миску потрібно розбити 2 курячі яйця, додати дрібку солі та 50 грамів цукру. Потім додайте 10 грамів ванільного цукру. Збивайте масу протягом 2-3 хвилин за допомогою міксера до отримання пишної піни. Туди ж додайте 30 грамів м’якого масла та 100 грамів молока, перемішайте до однорідності.

Просійте 70 грамів борошна та 1 чайну ложку розпушувача. Перемішайте, поки не зникнуть всі грудочки. Готове тісто має бути гладким та однорідним. 800 грамів яблук очистьте від шкірки та серцевини. Ви можете використовувати яблука та груші. Фрукти наріжте дуже тонкими скибочками.

Експерти розповіли, як приготувати смачний яблучний пиріг майже без додавання тіста до нього
Експерти розповіли, як приготувати смачний яблучний пиріг майже без додавання тіста до нього

У тісто викладіть нарізані слайси яблук та перемішайте, аби всі інгредієнти добре об’єднались. Форму для пирога змастіть маслом або накрийте антипригарним пергаментом. Викладіть туди тісто з начинкою та поставте випікатись у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. За 5 хвилин до завершення приготування зробіть штрейзель.

Експерти розповіли, як приготувати смачний яблучний пиріг майже без додавання тіста до нього
Експерти розповіли, як приготувати смачний яблучний пиріг майже без додавання тіста до нього

У тарілці змішайте 20 г масла, 40 грамів борошна, 15 грамів цукру та 5 грамів ваніліну. Тверде масло перетріть руками в однорідну крихту. Дістаньте пиріг з духовки, зверху посипте його штрейзелем і випікайте ще 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Коли збирати буряк, щоб він не перезрів: розумні городники обирають тільки ці 4 дати та мають щедрий врожай!

Буряк може легко зберігатись у підвалі до нового врожаю і не втрачати своїх смакових якостей. Найголовніше, про що потрібно пам’ятати – це правильно та вчасно прибирати коренеплоди до льоху. Експерти радять уважно ставитись до визначення періоду дозрівання овочів. Якщо не вгадати, можна втратити левову частку плодів.

Коли збирати буряк восени

У різних видів рослини існують власні періоди дозрівання. Дізнатись про них доволі просто – вони написані на пакетах із насінням. У серпні починають збирати “середні” сорти, а вже у першій половині осені варто замислитись над процесом збору коренеплодів, процес дозрівання яких займає від 100 до 120 днів. Втім, на час збирання також впливають і погода та регіон вирощування.

Експерти розповіли, коли потрібно збирати буряк восени, щоб він не встиг перезріти
Експерти розповіли, коли потрібно збирати буряк восени, щоб він не встиг перезріти

Буряк має вирости до того розміру, які вказані у характеристиках сорту. Звісно, коренеплоди, які відстають, не є новиною. Річ у тім, що далеко не весь посівний матеріал сходить одночасно. Готовий до збору буряк буде мати жовте й сухе знизу листя. Інша частина бадилля має розсипатись у різні боки, а не стояти пружно.

Середньостиглі плоди починають збирати в самому кінці серпня та продовжують протягом усього вересня. Пізньостиглі сорти буряків відомі тим, що можуть зберігатись до весни. Цей сорт починають збирати тільки з середини вересня та до самого початку жовтня.

Експерти розповіли, коли потрібно збирати буряк восени, щоб він не встиг перезріти
Експерти розповіли, коли потрібно збирати буряк восени, щоб він не встиг перезріти

Коли мова йде про правильні дати для збору врожаю, то цього року вони такі – 27 та 30 вересня, 1-5 жовтня. В інші дні потрібно бути уважними до садівництва, адже зібрані в ці дати плоди будуть набагато гірше зберігатись.

2 роки шукала цей рецепт. Млинці “500”: рецепт з кулінарного журналу 90-х. Його не знала навіть моя мама!

У цій статті ви дізнаєтеся, як зробити ідеальне тісто без грудочок, а також знайдете корисні поради, завдяки яким ваші млинці завжди будуть вдалими.

Інгредієнти для тіста:

  • 3 шт. яєць
  • 1 ч. л. солі
  • 1,5 ст. л. цукру
  • 500 мл молока
  • 250 г борошна
  • 150 мл кип’ятку
  • 3 ст. л. олії

Інгредієнти для начинки:

  • 400 г сиру
  • 1 шт. яйце
  • 90 г цукру
  • 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю
  • 40 г вершкового масла
  • родзинки (за бажанням)

Приготування:

Тісто:

У миску необхідно розбити яйця, всипати сіль та цукор і все збити за допомогою віничка. Далі у яєчну суміш потрібно влити 250 мілілітрів молока та змішати. Всипати борошно й замісити тісто для млинців. Після цього в тісто слід вилити залишки молока, додати кип’яток, олію й знову все дуже ретельно перемішати. Залишити тісто настоятися приблизно на 15 хвилин, а далі обсмажити тоненькі млинці на сковорідці.

Начинка:

Потрібно змішати сир з яйцем, цукром, крохмалем, а також розтопленим вершковим маслом. За бажанням для смаку можна додати родзинки.

Цей рецепт млинців 500 – справжній скарб! Не даремно шукала його аж 2 роки – тепер готую ледь не щодня
Цей рецепт млинців 500 – справжній скарб! Не даремно шукала його аж 2 роки – тепер готую ледь не щодня

Отриману начинку слід викласти на кожен млинець, скрутити їх у трубочки та розділити навпіл. Потім форму для запікання необхідно змастити вершковим маслом, а на дно викласти млинці. Також розтопленим вершковим маслом треба змастити верхівку млинців, накрити фольгою та запікати їх орієнтовно 30 хвилин при 180 градусах.

У результаті у вас повинні вийти неймовірно м’які та ніжні млинці з фантастично смачною начинкою з сиру. Приємного апетиту!

Поради:

Зверніть увагу, що невдало обрана сковорідка здатна зіпсувати навіть найкращий рецепт.

Також необхідно бути готовими до того, що кількість борошна може змінюватися. Тому замість того, щоб строго слідувати вказаній кількості борошна, краще звертайте увагу на консистенцію тіста, до якої прагнете.

Якщо котлети, то лише такі! Розкриваю секрет смачних та соковитих котлет у каструлі: біля плити не пропадаю

Зазвичай під час приготування котлет, залежно від самого рецепта, додають абсолютно різноманітні інгредієнти: цибулю, зелень, овочі, хліб, сир, часник або гриби. У результаті це дає змогу зробити смак страви більш різноманітним та цікавим. Розповідаємо далі в матеріалі, як приготувати смачнючі та соковиті пропарені в каструльці котлети.

Вам знадобляться:

  • 1 кг фаршу;
  • 100 г житнього хліба;
  • 1 шт. цибулі;
  • 1 шт. сирої картоплі;
  • 1 шт. яйця;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1/3 ч. л. чорного перцю;
  • суміш перців;
  • 1/3 ч. л. червоної паприки;
  • шматочок масла.

Приготування:

Спочатку необхідно залити молоком житній хліб та залишити його набухати. У цей час слід нарізати невеличкими шматочками цибулю й очищену картоплю, після чого пропустити їх через м’ясорубку.

Далі віджатий хліб потрібно пропустити через м’ясорубку у такий самий спосіб і змішати разом із фаршем, цибулею та картоплею. Після цього у фарш слід додати яйце, посолити, посипати сумішшю перців, чорним меленим перцем, а також червоною паприкою.

На приготування цих сокових котлет у каструлі підуть лічені хвилини, а компліментів буде ціла гора
На приготування цих сокових котлет у каструлі підуть лічені хвилини, а компліментів буде ціла гора

Після цього необхідно перейти до формування котлет та обсмажити їх з обох сторін на сковорідці. Потім влити 100 мілілітрів води у каструлю, покласти обсмажені котлетки, а зверху розмістити шматочок масла. Накрити котлети кришкою та пропарити їх приблизно 15 хвилин на середньому вогні.

Таким чином, витративши небагато часу, ви отримаєте соковиті та неймовірно смачні м’ясні котлетки. Смачного!

Поради:

Враховуючи, що смакові властивості, такі як солоність, гіркота, гострота, кислинка та пекучість, відрізняються у кожної людини, тому приправи, спеції та прянощі завжди слід підбирати відповідно до власних уподобань.

Якщо ви користуєтеся готовими сумішами спецій, то обов’язково звертайте увагу на їх склад, зазначений на упаковці, адже часто такі продукти вже містять сіль. Пам’ятайте про це, щоб не зробити страву надмірно солоною.